Климатът се изменя, какво да очаква България?

Глобалното затопляне е като бомба със закъснител
5 авг 2024 12:40, Инна Ангелова
131

По данни на СЗО средно над 175 хиляди души годишно в Европа, т.е населението "плаща висока цена". Старият континент е един от регионите, затоплящи се най-бързо. Температурите се повишават два пъти по-бързо от средното за света.

"В дългосрочен план това затопляне не носи нищо положително. Знае се, че горещите вълни са най-смъртоносното екстремно явление. Със сигурност това ще продължи, има и няколко сценария - при по-ниски емисии на въздуха, затоплянето няма да е толкова голямо, но при по-високи - ще е доста по-висока. За България промените биха могли да бъдат доста драматични. При нас за горещо време се разбира за максимална температура над 32°", каза експертът от Екологичното сдружение "За Земята" Николай Петков в студиото на "България сутрин".

Според Петков в  последното десетилетие точно такива температури се усещат все по-често. И преди е имало високи температури, но честотата вече и. Се увеличава.

"За нашата страна при най-високите емисии, летните температури ще се повишат със 7 градуса. Става въпрос за след 60 години. И аналози може да се направят с градове от РСМ и Северна Гърция. При по-умерен сценарий няма да са чак толкова големи", допълни Петков за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва максимално бързо да се намалят емисиите.

Горещините - риск за здравето ни

"Трябва да се използват климатици, трябва да има повече зеленина в градските пространства. В това отношение има доста голяма липса. А най-горещият период през деня зависи от някои фактори, обикновено не е 12 ч., а по-късно - към 14:00 или 15:00 ч., в някои дни може да е към 18:00 ч.", коментира гостът.

Според него здравните рискове от затоплянето ще са в световен мащаб.

"Най-засегнати ще бъдат хората в тропичните ширини, защото там ще има най-често ще има високи температури и висока влага на въздуха. При бременните жени има риск от аборт или мъртвородено бебе", предупреди Николай Петков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе какво става с тези хора, които бойнгът не може да върне горе в йоносферата? Живи ли са?
55
1
 
11
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Поредния умнокрасивитет ръси мисли! Момче, ледниците са били на Витоша /виж морените/? Пръдните на кравите ли ги стопиха???
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен ГОВЕДАРЯ СИ ТИ А ГОСПОДАРЯТ ТИ Е В МОСКВА. ЩОМ 80 ГОДИНИ ТЕ УПРАВЛЯВАТ ОНЕЗИ КОИТО ТИ НАЗНАЧИ МОСКВА НА 9 СЕПТЕМВРИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ПАСЕШ ТРЕВА И ДА РАЗКАРВАШ ГОВЕДАТА.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сеч и унищожение на зелените талибани, заедно с целите им семейства! Нищо друго няма да ни спаси!
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви руснаци, къф комунизъм?!? Те марксистите управляват в САЩ и ЕС, вие ум окрасивите сте толкова заблудени, че още си мислите, че руснаците са комунистите! Баш при тях е див див капитализъм!
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България може да очаква само експлоатация от колониалния господар-говедар!
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В МОМЕНТА НАЙ МНОГО СЕ КРАДЕ ОТ ГОРИТЕ ПЪТИЩАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. НЯКОЙ ИМА ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО ПАРИ ВЛЯЗОХА В БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ ОТ 35 ГОДИШНАТА СЕЧ!?? НЯКОЙ ДА Е ДАЛ РЕАЛЕН ОТЧЕТ. ДА СТЕ ЧУЛИ ЖУРНАЛИСТ НЯКЪДЕ ДА ЗАДАДЕ ПОДОБНО ПИТАНЕ - А ТОЗИ НА СНИМКАТА ИМА ЛИ ПРЕДСТАВА ЧЕ ТОВА КОЕТО ГОВОРИ И ТОТАЛНА ЛЪЖА.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръв на борсите . Всички кешират и биткойна стана 52 хиляди долара . Бъфет също кешира . Няма къде да се инвестира .
48
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Европа е малък континент, на-най-гъсто населен! като прибавим и непрекъснато прииждащите мигранти и Африка и Азия, нивата на въглероден двуокис ще се повишават още! Май ще трябва и ние да бягаме!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говорейки за колонизъм на глобалното затопляне, дума, на която опорноточковците придадоха изцяло нов смисъл, ще спомена, че руснаците в България наброяват 400000, колко американци, английски, френски и т.н. глобални колонисти има тук, руско глобалистично диваче? Кое е колониализъм, ако мога да запитам? Глобалното затопляне или комунизмът?
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Говорейки за колонизъм на глобалното затопляне, дума, на която опорноточковците придадоха изцяло нов смисъл, ще спомена, че еуснаците в България наброяват 400000, колко американци, английски, френски и т.н. глобални колонисти има тук, руско глобалистично диваче? Кое е колониализъм, ако мога да запитам? Глобалното затопляне или комунизмът?
45
1
 
14
 
! Отговори
Сиктир преди 1 месец
Кога ще има реална екология а не псевдо? Вместо да забраняват колите да ги правят да отделят мн малко емисии - да са с водород и да са здрави като японските едно време яп 30 год и повече.Вместо да ядем *** , да разкарат голяма част от опаковките дето понякога отваряш нещо и то има още и още опаковки . Вместо супер консуматорство като днес , по- умерен и устойчив подоход. Всичко се прави днес за да се скапе по-бързо и да купиш ново .Това каква екология е? Отиваш в Джъмбо и 80% ненужни ***
44
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
коко по жегаво е летото токо по студена е зимата
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2030 година всички китари трябва да са електрически.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отговорът за горещините в България е един - изсечените ни гори, които няма как да се възстановят следващите 50 години , ако не започне залесяване. Няма ги горите няма ги и водите, тръгва ерозията и бърз оток на реките с наводненията. Изсичане за 34 години получихме това. Едни се напълниха с пари и хотели, сега ние ще му берем гайлето.
41
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
Хората се промениха и климатът эаедно с тях се променя, то кой не е раэбрал че има влияние върху климатот
40
1
 
13
 
! Отговори
Данък преди 1 месец
Данък въглероден отпечатък откога? Евро - дигитално евро и после ли почва тормоза?
39
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Възраждане се оказаха 100% прави за измамата с ваксините, маските и цялата манипулация с вируса.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шеф на ЕСето е една гинеколожка мошеничка, назначена чрез интриги и задкулисни сделки, която е главен участник в корупционна схема с безползени ваксини за 70 милиарда евро платени от джоба на европейските данъкоплатци, по 10 ваксини за цялото население на ЕСе. Една мошеничка която преди година обяви финансовия срив на Русия, и че руските военни сваляли чипове от перални да ги инсталират на ракетите.
37
9
 
5
 
! Отговори
Eвропедерас преди 1 месец
Българите трябва да карат колела, на запад хората карат колела. Васко да затвори София за коли и да се направи велозона. Българите трябва да могат да се придвижват на колела.