Зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи

Ето кои са сигурните знаци, че става въпрос за измама
47
Зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи
Снимка: БГНЕС

През летния период зачестяват случаите на измамени за работа в чужбина българи. Такава информация бе разпространена и от посолствата ни в Швеция и Канада, обяви пред БТА директорът на Дирекция "Инспекция по труда" в Плевен Радослава Иванова.

"Напомняме на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и начин да заминават, те трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и заплащане като възнаграждение, работното време, полагаемия отпуск и други. Сигурен знак за измама е искането на различни видове такси за устройване на работа, каквито не трябва да се събират", подчерта Иванова.

Тя обясни, че сред сигналите за измама при предлагане на работа в чужбина са: настояването комуникацията да се води само онлайн или извън офиси; предоставяне на услуги без лиценз от фирми-посредници или предприятия, осигуряващи временна работа; сключване на трудови договори с командироващ работодател, който няма съществена идентична дейност в България, а веднага командирова в чужбина; липса на документи, свързани със законосъобразното осигуряване на заетостта.

Документите, които трябва да бъдат представени според начина на изпращане, са посреднически договор, трудов договор с предприятие, осигуряващо временна работа, с работодател в приемащата държава или с командироващ работодател у нас, с когото трябва да бъде сключено и споразумение за командироване.

"В случай че търсещите работа сключват договор директно с работодател в приемащата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени до подаване на сигнали на компетентните контролни органи там. За целта е необходимо потърпевшите да предоставят достатъчно информация за идентифициране на местния работодател и мястото, където е полаган трудът, която често липсва в сигналите", каза още Иванова.

Информация за правата на българските работници и служители в чужбина е публикувана в сайта на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". За българите, работещи в чужбина, е разкрит телефонен номер 00359 2 8101 747, на който те могат да потърсят консултация и съдействие в рамките на работното време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: работа в чужбинаизмама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До В България Много далеч от най-корумпираната държава в света сме. Даже сме в горната 1/3 от класацията. В ЕС обаче сме най-корумпираната и някои хора не спират да гласуват за виновниците за корупцията с оправдание че нямало за кой друг.
8
18
 
10
 
! Отговори
Такси Варна преди 1 месец
Аз си правя 4000-4500 лв чисти на месец и съм си в България. Който иска да ходи по чужбината. Играл съм го тоя филм и аз и не искам повече да ходя там. Квартири по 6-7 човека , наеми, сметки, данъци и накрая бачкаш за 1200 евро спестени. Не мерси! Прибирам си се при семейството и си правя достатъчно пари да не се лишаваме от нищо. Возя ги често от летището "емигрантите". Горките толкова са скъсани, че чак ми е жал за тях. Идват а по 2 седмици във Варна , през другото време роби.
7
7
 
6
 
! Отговори
НЕ ГЛАСУВАЙ! преди 1 месец
НЕ ЛЕГИТИМИРАЙ ПРЕСТЪПНАТА ВЛАСТ НА ДС И МАФИЯТА С ПОЛИТИЦИ КУКЛИ НА КОНЦИ!В ПОРЛАМЕНТ КЪЩА ОТ КАРТИ!И ПРОБИТИ МВР И СЛУЖБИ!
6
6
 
8
 
! Отговори
В България преди 1 месец
Така някой хора карат майбаси и скъпи коли като са измамили милиони на гърба на народа който го позволява!Най корумпираната държава в света е България!Държава на мафията в която тя си има всички институции!Ето защо няма като в Италия АНТИ МАФИЯ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО!!!!
5
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой нормален човек заминава в чужбина в момента. Миячка на морето 3000 лв заплата. Фризьорка взима над 5000 лв на месец. Фаянсаджия взима по 7000 лв на месец. Трябва да си много бавен за да "емигрираш" за 1500 евро.Чистачка да дойде във вас и да ти изчисти апартамента за 2-3 часа ти е 100 лв на седмица, тя прави 4000 лв на месец.
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДЪРЖАВА НЯМА. ДЪРЖАВА. ЩОМ НЯМА НИ ЕДИН ОСЪДЕН ИЗМАМНИК . СТАТИСТИКА. ОТ 35 ГОДИНИ ВОДИМ СТАТИСТИКА НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА. И НИТО ЕДИН ОСЪДЕН. ДОБРЕ ВЪРВИ ОРОТО. ДА ГОРИ ЦЯЛАТА ДА ИЗГОРИ.
3
11
 
12
 
! Отговори
Те панелите преди 1 месец
Са имигранти в пропадналата си родина, където всеки ги *** и лъже. Най-гнусно племе ориенталските opku
2
9
 
10
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Като работите за българи
1
11
 
10
 
! Отговори
Шофор на Юбер Мадрид преди 1 месец
В момента какви хора имигрират временни емигранти за по шест месеца да работят някакви зидаромазачи за по 1500 евро, оплакват се, че не са достатъчно парите без да могат да говорят език, без да имат някаква квалификация истинската имиграциябеше преди 20-25 години. Оставаш. Сега вече няма нищо общо навсякъде е препълнени и не става с 6 месеца работа