МВР предупреди 800 000 шофьори да чакат снимки за превишена скорост

Полицията започна операция, камери снимат и през нощта
6 авг 2024 09:17, Петър Бойчев
58
МВР предупреди 800 000 шофьори да чакат снимки за превишена скорост
Снимка БГНЕС

МВР предупреди близо 800 000 водачи да чакат електронни фишове за превишена скорост. Това се подразбра от официално съобщение на вътрешното министерство, с което се обявява, че до края на седмицата (5 – 11 август) на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими.

Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – Родпол (ROADPOL), като аналогични проверки се извършват във всички страни-членки на европейската мрежа, твърдят от вътрешното ведомство.

МВР използва тези инициативи да обяви специализирана операция, защото така може да спира коли за проверка и без да са извършили някакво нарушение.

В съобщението за сегашната операция е натъртено, че за първите седем месеца на 2024 г. за нарушения на скоростните режими са издадени 788 892 електронни фиша. Именно те предстоят да се връчват в следващите месеци.

От ведомството съобщават, че от началото на годината до края на юли на територията на страната са настъпили 3993 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 244 и са ранени 4948 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година ТПТП са повече с 236, но загиналите са по-малко с 43, а ранените са по-малко с 20.

От всички настъпили 3993 ТПТП 3765 произшествия са предизвикани  поради допуснато от водача нарушение (94%). От тях поради несъобразяване на скоростта са настъпили 910 ТПТП, при които са загинали 57 и са ранени 1151 участници в движението по пътищата. Спрямо същия период на миналата година тази година тежките пътнотранспортни произшествия по тази причина са по-малко с 47, загиналите с 32, а ранените с 218, пише Сега.

Най-тежки са месеците юли и август. В жегите хората са в различно състояние от обичайното. Това води до допълнителни предпоставки за катастрофи, обяви в същото време пред bTV главен инспектор Мария Ботева от "Пътна полиция“.

"И през тази година трите основни причини за катастрофи са свързани с отнемане на предимството, несъобразяване на скоростта и неправилните маневри. Големият бич е отнемане на предимство – броят на катастрофите е най-голям. Най-много са жертвите след неправилни маневри“, добави тя.
Главният инспектор посъветва хората да правят план преди дълги пътувания, който да включва и почивки. "Да има вода в автомобила, да има вода и за автомобила, защото понякога се забравя доливането на охлаждаща течност“, коментира Ботева.
"Всички технически средства, с които разполагаме са изведени, за да извършват контрол на скоростта. Акцията се извършва и в тъмната част на денонощието. Нашите камери улавят нарушения и през нощта“, подчерта Мария Ботева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 1 месец
До АнонименЗа трибуквени марки, нали скъсания ушак трябва да се почуства газар.
29
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ме вълнува, използвам Уейз. Карам доста бързо, със златен талон съм, нямам нито 1 фиш. И не, не карам някаква барака от рода на 12-годишен Кайен, а чисто нова машина.
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Събират парички за нови BMWта.
27
0
 
14
 
! Отговори
КАПАЦИТЕТИ преди 1 месец
Ето до къде им стига хабера. Това е контрола по пътищата, надвишаваш с 2-3 км определената скорост и глоба. Извратена работа.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Околовръстното на Бояна е тормозено ВСЯКА ВЕЧЕР от състезания - камера и полиция няма! Или може би има, но седи удобно някъде за да си брои рушветите докато гражданите на няколко квартала трябва да слушат рева на комплексирани ***. Кмет, Кат и МВР не си ли напълнихте гушите!?
25
5
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 1 месец
Да ама мизерниците искат да е анархия, да не плащат нищо и само да имат претенции.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Алекс, те много искат ама не могат. Друго си е да лежкунят под дърветата и да си минава деня. Слагат камерата и за друго не им стига акъла. Климатиче и спинкане. За това са на тези позицийки! Един уважаващ се човек не би паднал на това ниво.
23
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Акции,операции,предупреждения и накрая Пътна Полиция не може да наложи спазването на скоростния режим на магистрала "Тракия" и Околовръстното на София.Пътните полицаи да излязат от храстите и реално да допринасят за пътната безопасност.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз, в България всеки може днес да изкарва пари. Въпрос на знания, умения и опит.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ушевите корумпирани трудоустроени морално разложени шуробадженакорушветчийски младопенсиониращи се статистици ,стълбоносци, каналджии вече вият от глад с тези камери и се чудят каква схема да измислят. Че три ипотеки, есовицата на бабата, вилата в Гърция на леля им,лов, риболов, хобита скъпи, екзотични пътешествия по три пъти в годината, това всичко на милю чака,а със смешна милицифайска заплата от три бона, това няма как да се случи.
20
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Проблема, не е че карате стари коли, а че не може да си купите по-нови и хубави!Излизайте по площадите като нормалните хора и мачкайте дерибеите!Като нямате топки да о направите седете и търпете, аман от п*дали мрънкащи, мизерни!
19
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Абе господа роби кво ревете!В целия нормален свят е така, в Русия камери навсякъде и засичат средната скорост навсякъде!За прегледите кво ревете, излизайте на площада и искайте по-високи доходи, милиардите, които влизат от ЕС се крадат, включително и от Костадинов дето се прави уж на опозиция!
18
2
 
14
 
! Отговори
Ескорта преди 1 месец
Това не е полиция! Това е ескорт! Този ескорт струва 200 лв, това е стойността на човешкия живот! Те също така носят и помощни средства. Трябва цялата к.о.ч.и.н.а да бъде закрита!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9, в гр. Айтос има камера на изхода към прохода. Там е сложена да засича всички на 50 км, при разрешение 50 км. Хваща и на 51 км/ч. Винаги можеш да бъдеш хванат в издънка. Редно е да мислиш преди да разказваш истории, които никога не са се случили.
16
2
 
11
 
! Отговори
ШумахерО преди 1 месец
Баси гаднярите!
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези камери и глупости и глоби са данък за бедните, когато им трябват пари ограбват бедните, на богатите не им пука. Скоростта на автомобила има пряка връзка с жертвите по пътя, а за да се контролира скоростта на богатите трябва ПАТРУЛИРАЩИ ПОЛИЦЕЙСКИ ЕКИПИ, А НЕ БАСТУНИ И КАМЕРИ. Общо взето на "властите" не им пука дали някой ще умре а колко пари ще съберат.
14
2
 
17
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
Продължават да правят неща, които нямат никакво отношение към проблемите по пътищата! Само идииоот би правил едно и също и да очаква различен резултат. МВР са флагмани на групата на идииоттиите! Наистина не са смешни тези! Трагични са и ги съжалявам, че хем за нищо не стават.... хем нищо не правят. ПРЕВЕНЦИЯ няма! ПРЕВЕНЦИ!!! Толкова ли сте малоуумни, а?
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добре е този който нема нищо, щото нема кво да му вземат...а то е ясно, че от богатия никога нищо не вземат, дерат само кожата на бедния., обаче едно единствено нещо не могат да ти вземат....ДУШАТА!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То вече да не си шофьор в тая държава, щото или ше ти съдерат коожата с глоби или ше ти вземат колата катаджиите или ше ти я спрат от движение на ГТП-то. Е кат немаш кола, за кво ти е да си шофьор...? А си фърлил една торба пари и държавата се е забила като кърлеж в кучешко д.у.***! По-добре да се бех родил таласъм...в пустинята.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почнаха дрането 90% караме стари коли няма да можем да минаваме преглед макар че според закона това се води технически преглед за безопасност и няма нищо общо с екологията заплашват всеки ден с глоби