"Боташ" отхвърли искането ни за преразглеждане на газовия договор

Ако го прекратим, дължим 100% неустойка
7 авг 2024 14:09, Стела Стоянова
113
"Боташ" отхвърли искането ни за преразглеждане на газовия договор
Снимка БГНЕС, архив

Турският газов оператор "Боташ" предупреждава за сериозни последици за България, ако не плати по 13-годишното споразумение.

Споразумението може да доведе до това „Булгаргаз“ да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва или не.

Българският парламент призова „Булгаргаз“ и „Боташ“ да преразгледат условията на сделката на фона на опасенията за финансовото състояние на историческия оператор. Това се казва в анализ на ICIS.

Турският газов оператор "Боташ" отхвърли призивите за предоговаряне на спорна сделка с българския си държавен партньор "Булгаргаз".

В писмо, изпратено от „Боташ“ до българската държавна компания миналия месец и видяно от ICIS, турската компания заяви, че всеки провал от страна на „Булгаргаз“ да извърши многомилиардни плащания като част от 13-годишно споразумение ще има „сериозни последици“.

"Боташ" заяви, че предложените изменения на сроковия лист, подписан от двете страни на 30 декември 2022 г., ще „нарушат фундаменталната динамика на споразумението и ще направят изпълнението му неизпълнимо за „Боташ“ .

Условията на спорната сделка, които бяха разкрити за първи път от ICIS през юли 2023 г., изискват от „Булгаргаз“ да резервира и заплати преносен капацитет от българската страна на граничния пункт Странджа-Малкочлар с Турция.

По силата на сделката „Булгаргаз“ очаква да си осигури газ по турски тръбопроводи или терминали за втечнен природен газ, който турският оператор „Боташ“ ще доставя на България в граничната точка Странджа-Малкочлар по Трансбалканския маршрут.

Капацитетът за влизане на границата възлиза на 106,4 GWh/ден от българската страна на точката на свързване Странджа-Малкочлар и ще бъде разделен на половина за срока на 13-годишната сделка.

Половината от общия наличен капацитет, или 53,2 GWh/ден, ще бъде резервиран от „Булгаргаз“ за него, независимо дали го използва или не. Останалата половина принадлежи на „Боташ“, който може да я преотдава на трети страни въз основа на непрозрачни критерии.

По силата на сделката се очаква „Булгаргаз“ да плати 2,34 млрд. долара за капацитета, дори и да не го използва.

„Булгаргаз“ поиска преразглеждане на срочния договор с „Боташ“ от декември 2022 г. след парламентарно разследване на сделката, поради опасения, че условията ще поставят компанията и българския енергиен сектор в несигурно финансово положение.

В писмото „Боташ“ също така отхвърли твърденията на „Булгаргаз“, че предоговарянето ще бъде необходимо, за да се съобрази с „промените на пазара“, като заявява, че аргументите на българския оператор не са обосновани.

„Бихме искали да отбележим, че не са настъпили никакви радикални промени на пазара, които да надхвърлят това, което страните разумно биха очаквали при сключването на Term Sheet“, се казва в писмото на „Боташ“ от 17 юли 2024 година.

„Боташ“ заяви, че се е „постарала да се съобрази в максимална степен с исканията на „Булгаргаз“ за допълнителна финансова и оперативна гъвкавост по време на изпълнението на Term Sheet“, пише БГНЕС.

„Постигнато е общо разбиране за определени механизми, които могат да бъдат постигнати и които могат да подобрят способността на „Булгаргаз“ да управлява доставките и финансите си, без да нарушават общите очаквания за приходите на „Боташ“ , заяви турската компания.

Тя съобщи още, че исканията на „Булгаргаз“ за преговори, представени в писмото от 4 юли 2024 г., „не отчитат обширните дискусии и взаимните усилия, които се провеждат между нашите компании и министерства“.

Депутатите посочват, че „Булгаргаз“ трябва да резервира капацитет от 1,8 млрд. куб. м годишно и да плаща 180 млн. долара за него годишно, но 14-те доставки на втечнен природен газ, осигурени по договора, възлизат на 1,3 млрд. куб. м, което означава, че „Булгаргаз“ има излишен капацитет от 0,5 млрд. куб. м годишно, който не може да обслужва. В резултат на това те са поискали от „Булгаргаз“ да договори както доставките, така и капацитета въз основа на сезонните нужди, а не да следва твърд дневен профил.

Накрая депутатите искат „Булгаргаз“ да може да прекрати договора с разумно предизвестие, без да плаща неустойки. Ако иска да прекрати договора, „Булгаргаз“ ще трябва да плати 100% неустойка върху стойността на резервирания капацитет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: газБоташ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До Да..Я разкажи , къде ''загуби'' , или скри Минзухарка Петкова , документите на ПаТОЦИТЕ ???
50
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой подписа договорите. При кое правителство. И да плаща като поп. Булгаргаз ако не може да плати - фалит и на борсата. Стига сме плащали за частни банки частни клиники частни радиа и частни телевизии. На всичките измислени новобогаташи ние хората ще им плащаме сметките. стига. Някой е време да носи отговорнвост. Прехода свърши другари и другарки 35 години стигат.
49
1
 
13
 
! Отговори
С две думи преди 1 месец
"Кьорав карти не играе" и тези, които са подписвали такъв неизгоден за държавата(а вероятно изгоден за тях лично) договор трябва да попаднат под ударите на закона ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Едно за да се дисциплинират следващите управленци и друго за да се види че тук има държава, а не територия.Оттам насетне ако наистина този договор е неизгоден да се наемат водещи юристи и да се търси начин за възможно най-ефикасното му и безпроблемно прекратяване!
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ето виждате ли, а когато Турция имаше проблеми с тока, веднъж спря тока в цял Истанбул, ние веднага им помогнахме, но благодарността беше ден до пладне, веднъж поискахме от Румъния да ни помогне през зимата, но те отказаха
47
4
 
10
 
! Отговори
Гълъб преди 1 месец
Много добре помня визитата на юмручето и гълъба в Турция за сключването на договора! Колко ли са им дали за да подпишат това НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО?
46
1
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 месец
Едноклетъчният май си ти!Да-тогава Главчев не е бил премиер,но СЕГАШНИЯТ му министър на енергетиката е взел много активно участие в реализацията на най-големият грабеж в нашата нова история-а именно т.нар."сделка" с Боташ!
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РАДЕВ / Президента/ , няма права , нали му ги орязахте , но не направихте сметка , че следващият може да е ''ВАШ'' , и тогава --ПАК ЛИ ЩЕ ПРОМЕНЯМЕ КОНСТИТУЦИЯТА ? Не разбрахте ли , че Радев е човекът -- ''Х'' , а Президентството е И-Н-С-Т-И-Т-У-Ц-И-Я .. Аман от неграмотни люде в България !
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ли взе КЕША от тая "сделка"? Шофьорът на самолета май.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Hякoй нямa ли да спре най-накрая всичко това? Какво се случва в държавата, ще ни кажете ли?
42
6
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 1 месец
На крива ракета,космоса виновен,та на евроатлантиците, Радев им е виновен!!!
41
1
 
2
 
! Отговори
столичан преди 1 месец
Столичан, не трябва да плащаме, а после трябва да заведем дело, че не са ни доставяли газ. Ние имаме опит с такива машинации.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под договора са подписите на хората на Радев. Та толкова по въпроса..
39
3
 
3
 
! Отговори
от БАН преди 1 месец
Накрая ще си вземат Кърджали като компенсация за заявения от нашите безполови *** руския газ. Няма СДС, няма БСП, няма ГЕРБ. Ние всички сме едни отпадъци
38
5
 
5
 
! Отговори
До Да преди 1 месец
имахме служебното правителство на радев!
37
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Договора е подписан от служебното про руско правителство на Радев. Минситри лично избрани от Радев. Лично Радев присъстваше в Турция при преговорите. Договора е само в изгода на Путин..
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гълъба, радев и росен трябва да ги изтъпаним на площада да отговарят за унизителния договор, който са сключили пред народа!
35
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тогава нямахме никакъв договор с никого за внос на газ, а правителството на ПП беше спряло вноса на руски газ и някакви посредници работеха на принципа днес има, утре няма, нямаше и договориран терминал за внос на втечнен газ, тогава бяха важни парапетът, разходките с правителствения самолет, селфитата с "Урсула и Еманюел", спасяването на украйна
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен--27 Ако става дума за плащане , Баце , шайката и ДПС , защо не плащат 36-те МИЛИАРДА , с които ощетиха хазната , да не говорим и за присвоените /откраднати/ пари от ЕС !Айде плащайте де , не се пишете само на ''АТЛАНТИЦИ'' !!!
33
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че ПП-ДБ дойдоха на власт и взеха властта от Радев. Кой знае още колко такива договора щеше да ни натресе, в изгода на Путин...
32
4
 
10
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Защо Радев да е виновен,по това време си имаше правителство,какво общо има той?!