Лекарят, прегледал дете за 1500 лв.: Законно е, здравеопазването е безценно

Не отговори защо е толкова скъпо и колко струва премахване на ушна кал
Обновена: 8 авг 2024 10:47 | 7 авг 2024 09:07, Елка Василева
466
Лекарят, прегледал дете за 1500 лв.: Законно е, здравеопазването е безценно
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 1500 лева за преглед на дете. Толкова пари са платили родителите на 9-годишно болно момиче в „Златни пясъци“. Срещу сумата детето е било прегледано два пъти и са му предписани лекарства.

Още по темата
Д-р Здравко Дамянов, взел 1494 лева за прегледа, каза, че за него е важно здравето на пациентите, а финансовата политика е определена от друг.

Попитан къде е ценоразписът на направените услуги, той заяви, че зад гърба му в кабинета и всичко е регламентирано.

„Всичко е законно, а здравеопазването е безценно. Детето се подобри след предписаната терапия. Става дума за многократно страдание. То дойде с болки в гърлото, които се разпространяваха към ушите и носа“, обясни лекарят пред bTV.

Той уточни, че след предписана терапия момичето отива вкъщи и след 5 дни идва на контролен преглед.
 
След първото посещение на медицинския център на семейството от Литва не са поискани пари. Казват им, че ще платят при контролния преглед.

„Когато отидохме за втори път, ни прегледаха и казаха да продължи да си пие лекарствата. Аз първо бях в един кабинет, където преглеждаха дъщеря ми. След това отидох в друг кабинет, където е секретарката. И тя написа всички документи“, обясни Оксана.

Там разбира и сметката – 1450 лева. Или 765 евро.

Д-р Дамянов заяви, че ако не е била предприета терапията, детето е щяло да отиде вероятно в друга болница. И видя интрига в българската следа, която е в лицето на приятел на семейството от Литва.

„Никой не каза, че детето се подобри. А се създаде интрига, след като българин, приятел на родителите на болното дете, се включва. Все пак, ако беше нещо обичайно, нямаше да се постъпи по този начин. Детето е страдало от същите симптоми преди два месеца в Турция. Не знам защо не е назначено профилактично лечение“, каза лекарят, взел високата сума за прегледите и назначената терапия.

Той допълни, че при контролния преглед се вижда ушна кал при детето, която е почистена. По думите му именно това облекчава състоянието още повече.

Накрая на разговор д-р Дамянов обясни, че на българи пари не взима, а при въпрос дели ли пациентите си, той отговори: „Не деля никого, просто българи не идват при мен на „Златни пясъци“, затова не им взимам пари.“

А при пореден опит да се получи отговор на въпроса защо е толкова скъпо и колко струва премахване на ушна кал, той реши да прекъсне разговора.

От публикации в медии става ясно, че здравното министерство и районната здравна инспекция са започнали проверки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добре щеше да е,пациент да му беше някое ***.И при представяне на сметката,да му го оставят в кабинета ,понеже "здравето е безценно",а Ние ще си направим друго ромче..
343
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Физиономията на този лекар имаше излъчването на редови медицински рецидивист! Това е епистоларен пример за това,колко нагли и безочливи хора има в тази корумпирана гилдия , на които държавния бюджет никога не им стига!
342
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето защо държавата е на този хал! Да вземеш за 1 ден,това което получаваш за половин месец като редовен лекар на заплата,е наглост ,за която е нужна съдебна реформа в медицината!
341
1
 
37
 
! Отговори
ПАЦИЕНТ преди 1 месец
НЯМА ПО-ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ ОТ МЕДИЦИНСКАТА! ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ЗАВЗЕТО ОТ ТЪРГОВЦИ НА ЗДРАВЕ!
340
1
 
38
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
този заслужава един безценен бои такава наглост
339
0
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
е па то сичко у Бг стана "Бизнес,бизнес,ширпотреба"...Така че :-"Клиенти....Пациенти вече няма"..както пееха нло..С основание колегата долу вкарва и плочкаджиите..Никой не иска да работи,всеки иска да краде..Защото е по-лесно..А който все пак работи нещо иска с един замах да стане милионер...Миналото лято ми взеха 10000 лв за пренареждане на 100 кв.м. керемиди..10000 !.Работиха ДВА дни-по 5000 лв./ден !.На втория месец покрива пак протече..На кого да се сърдя,кого да виня?..
338
3
 
33
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 месец
Лекарюю, изяж си бялата мафиотска престилка с кетчуп. Колкото по-малко допирни точки има човек с такива комерсиализирани, овълчени и наглли субекти като теб, толкова по-здрави са и по- дълго живеят. Вие не помагате, а тъпчете с медикаменти доверчивите хора само от спешна помощ има истинска нужда
337
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наложи се да отидем до спешна помощ в Румъния, град Арад, преди няколко години заради падане на сина ми и кръвоизлив в носа. След прегледа ни насочиха към специалист уши, нос, гърло, беше към 11 ч. вечерта. Получихме прекрасно отношение от лекарите и не ни взеха никакви пари, тъй като той бил дете и нямало как да го таксуват.
336
2
 
46
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Този е от матряла,и то от най кофтия.Лекар рекетьор,завършил хуманна медицина и положил хипократова клетва.Сигурно и с пари си е купил дипломата,ако се проучи.НАП да го разследва
335
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама и тоя доктор не спря да пише тук и да оправдава безумията си. Поне да му направят една проверка здравните власти.
334
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някой знае ли името на хотела?
333
15
 
8
 
! Отговори
Експерти бол преди 1 месец
Ами нека държавата да наеме място и отвори спешен център във всеки курорт да го оборудва с техника и специалисти, и поддържа пък вие ще плащате масрафа. Не се знае какво ще плати застрахователя повечето застраховки са за внезапни състояния и злополуки и хронични такива не се покриват
332
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У БГ-то секо иска да е тарикат. Редът е такъв.
331
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама ние и от бананово Мексико сме по- зле, бе. Там в резорта доктора ще те излекува за 10 кинта бакшиш.
330
17
 
10
 
! Отговори
Паницата на другия преди 1 месец
Абе нека държавата върне първо 20 процента ддс от тази сума платена хаха нема да стане. Колко ви взимат плочкаджиите или пишман автомонтьорите и дават ли фактура ?
329
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе тиквата го снимаха със златни кюлчета, сега доктора е виновен
328
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На море в България - НЕ!
327
1
 
41
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
Хотела също носи отговорност за това, че съзнателно настанява бандит на партера, който да обира гостите му по 1500лв преглед. Те може да сложат и една лелка пред тоалетната да събира по 50лв за тоалетна. Как този хотел се грижи за клиентите си и как очаква другата година да се пълни? С нови балъци?
326
1
 
32
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 месец
До Лекар - много си се отплеснал от темата. Това е статия за обир, в Европа прегледа е около 100 евро, тука някакъв бандит взима 750 евро. Това е все едно да ти сменат еврото по 0.30лв за евро,или друг бандит да те вози за 12лв на километър. Та не става дума за лекари в тази статия, а за бандит. Може да го проумееш, ако те подстрижат за 140лв или платиш 350лв за шезлонг.
325
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Налагало ми се е един-два пъти със здравна карта от една страна от ЕС в която живях, да се потърся медицинска помощ в друга държава от ЕС, където бяхме на почивка, беше напълно безплатно, никой не е искал нищо, те си го вземат от здравната каса на която плащаме! Имам чувството, че българомразци управляват България, даже не българомразци , а народомразци!