Стрес, несигурност... България оглави класация за най-нещастния народ в Европа

Австрийците са признати за най-щастливия народ на континента
7 авг 2024 20:00, Анисия Иванова
165

България отново оглави класация, която никой народ не би искал да води - най-нещастният народ в Европа. Според последните изследвания страната ни заема 13-о място в списъка на най-нещастните държави.

Ежедневието на българите

"В края на деня, ако той е бил ужасен и той се повтаря отново и отново за достатъчно дълъг период от време, няма нагласа на света, която да устиска на такъв натиск. До голяма степен може да се погледне така сякаш всеки носи личната отговорност за живота си и това, което му се случва, но ние живеем в среда, в контекст. Ако обществото и държавата предполагат и предоставят определени обстоятелства, ние можем да мърдаме само в тях", коментира психологът Ники Марков в студиото на предаването "България сутрин".

По негови думи за много хора усещането за щастие или нещастие се определя от баланса между положителните и отрицателните моменти в живота им. В края на деня въпросът "Дали съм щастлив?" често зависи от това колко успешни и удовлетворени се чувстват те. Ако отговорите на тези въпроси са по-скоро отрицателни, то и общото усещане за живота ще бъде такова.

Сравнение на България с други страни

В други страни, дори и по-бедни от нашата, хората изглеждат по-усмихнати и доволни. Това може да се дължи на различия в културата и възпитанието, както и на историческите обстоятелства, през които е преминал даден народ, поясни гостът.

В същото време, трудно можем да намерим по-бедна нация от нашата в направеното изследване, което също играе своята роля в усещането за щастие. Австрийците са признати за най-щастливия народ в Европа.

"Нещото, което драстично различава Австрия от нашата култура и държава, е уредеността. Там хората могат да разчитат на едно предвидимо бъдеще. Знаят какво могат да очакват, знаят, че има структури, които се грижат за всичко. Когато един човек води предвидим живот, много голяма част от стреса спада и тогава човек има шанс да види хубавото", разясни Марков пред Bulgaria ON AIR.

Според него все по-често хората в България подхождат с отрицание към всяка промяна. Това е тясно свързано със стреса и несигурността, които съпътстват ежедневието ни, смята Марков.

Политическият елит би трябвало да предоставя стабилност на своите избиратели, но често хората гласуват "за по-малкото зло". Когато обществото е неудовлетворено, политиците често се опитват да отклонят вниманието с "хляб и зрелища", вместо да се фокусират върху реалните проблеми, стана ясно още от думите на психолога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
0
 
! Отговори
малдивец преди 1 месец
за тез които Баце не се грижи за тях наистина ги съжалявам ;-)
112
1
 
2
 
! Отговори
баба ВАНГА преди 1 месец
"СССР умре и нема ке се прероди никога повече" - едно от страшните предсказания на Ванга за разпадането на ЕС.
111
6
 
2
 
! Отговори
Ванга преди 1 месец
Завист,генетична обремененост и умствена и интелектуална изостаналост от тях извира цялото нещастие и мизерия на българина.Причината е генно увреждане с историческа обремененост в последните 3000г.В България няма хомогенно чиста нация оттам съвременният злобен начумерен нещастен чykундур е продукт на средата историята и липсата на мозък.За радост края му се вижда.В следващите 10г ще станете свидетели на ислямски фундаментализъм и Косовски сценарий с тотална анихилация на тази дегенерирала смес от непълноценни.
110
1
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
В крайна сметка, реших да бъда щастлив, защото се оказа че е полезно за здравето.Мисля че беше на Волтер, много е вярно за този объркан в момента свят, не оставяйте да ви правят нещастни
109
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сектата на "Успеха" това е психосекта и води до деградация и шозофрения. Затова се българите са нещастни.
108
1
 
1
 
! Отговори
от КАРЛОВО преди 1 месец
ВСИЧКИТЕ МИ КОМШИИ СА БЪЛГАРЕ > ОТ ЛОШИ ПО ЛОШИ > КРАДАТ ВОДА И ТОК НА ПОРАЗИЯ, ПИШАТ ДОНОСИ, ХВЪРЛЯТ СИ *** НАВСЯКЪДЕ И Т.Н. > ВСИЧКИТЕ СА ЗА ПРЕБИВАНЕ, ЕДИН СВЕСТЕН ЧОВЕК НЯМА
107
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нещастието е в следствие на глупост.
106
3
 
2
 
! Отговори
someone преди 1 месец
До Киро МйекаАйде айде комунистите пак виновни,че сте некадърници и 35 години им режехте заводите, правихте се на гангстери и не забихте и един пирон.Точно се дръпнаха комунистите и всичко се срина.
105
3
 
5
 
! Отговори
Киро Мйека преди 1 месец
Това е заради комунистическото ни минало, което ни държеше бедни роби, радващи се на банани и портокали, докато през това врене в Западна Европа си живееха живота в най-хубавите години за човечеството. Обикаляха света свободно, печелеха Световното по Футбол, забогатяха и поумняха, докато тук народа се гордееше колко хубаво затваря буркани и как от миZеpията "има за всички по равно" ....
104
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Е все пак сме горди евро*ейци ! Украинците са по щастливи от нас .....нужник сме на ЕС и това е ! Първа по смърнотс по бедност по нещастие по болести .......и това всичкото след като влязохме в тоя псевдосъюз ....дори бабите на село вече не са щастливи както преди са били ....на едни кокошки се радваха сега треперят да не ги избият ....
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Здравето, обезпечеността, сигурността в утрешния ден, удовлтвореност от работата и хармония в семейството, уреденост в ежедневните дейности - това е основата на нормален и спокоен живот, не точно щастлив, но приемлив. Но ако непрекъснато си блъскаш главата, защото се питаш, какъв е смисълът на живота ми, тогава ще бъдеш нещастен. Това е задача без решение. А ние сме умни и одухотворени, искаме да виждаме по-далеч от носа си. Щастието е някъде там, отвъд видимото - любовта е решение, може би
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
122 ти се плашиш от сянката си , теб няма нужда някой да те плаши с тая гузна съвест къде я демострираш
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше едно проучване, че най-щастливите хора в света живеят в Непал, една от най-бедните страни, но за българина всичко се измерва в пари, макар той шизофренично да се представя за високо извисен идеалист.
100
2
 
4
 
! Отговори
Даскала преди 1 месец
Бойко и Шиши фрашкани с пари ,цъфтят от щастие ,а народа беден и отчаян!Бандюги като са начело на държавата резултата е такъв!
99
2
 
2
 
! Отговори
до 120 преди 1 месец
До Анонимен - ти заплаши ли ме току що бе говняpин руски?
98
0
 
10
 
! Отговори
Математик преди 1 месец
Който мисли само за пари и консумация винаги ще е нещастен.
97
7
 
1
 
! Отговори
Коцето от Вгъзраждан преди 1 месец
Нещастни сме, защото не се чувстваме добре в гадната, лоща Европа и искамИ да се вдигне бай Тошо като феникс и да спаси Maкя България.
96
0
 
3
 
! Отговори
Latest Update преди 1 месец
До Киро Брейка - точно така е брат!
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕмиграторТи си този който трябва да си промени мисленето, което е меко казано комплексарско и още по-просташко.
94
2
 
8
 
! Отговори
Марто Карбовеца преди 1 месец
По бай Тошово време всички бяхме щастливи и доволни. А тези които не бяха - пращаха ги в Белене, за да станат като другите - усмихнати и доволни.