Стрес, несигурност... България оглави класация за най-нещастния народ в Европа

Австрийците са признати за най-щастливия народ на континента
7 авг 2024 20:00, Анисия Иванова
165

България отново оглави класация, която никой народ не би искал да води - най-нещастният народ в Европа. Според последните изследвания страната ни заема 13-о място в списъка на най-нещастните държави.

Ежедневието на българите

"В края на деня, ако той е бил ужасен и той се повтаря отново и отново за достатъчно дълъг период от време, няма нагласа на света, която да устиска на такъв натиск. До голяма степен може да се погледне така сякаш всеки носи личната отговорност за живота си и това, което му се случва, но ние живеем в среда, в контекст. Ако обществото и държавата предполагат и предоставят определени обстоятелства, ние можем да мърдаме само в тях", коментира психологът Ники Марков в студиото на предаването "България сутрин".

По негови думи за много хора усещането за щастие или нещастие се определя от баланса между положителните и отрицателните моменти в живота им. В края на деня въпросът "Дали съм щастлив?" често зависи от това колко успешни и удовлетворени се чувстват те. Ако отговорите на тези въпроси са по-скоро отрицателни, то и общото усещане за живота ще бъде такова.

Сравнение на България с други страни

В други страни, дори и по-бедни от нашата, хората изглеждат по-усмихнати и доволни. Това може да се дължи на различия в културата и възпитанието, както и на историческите обстоятелства, през които е преминал даден народ, поясни гостът.

В същото време, трудно можем да намерим по-бедна нация от нашата в направеното изследване, което също играе своята роля в усещането за щастие. Австрийците са признати за най-щастливия народ в Европа.

"Нещото, което драстично различава Австрия от нашата култура и държава, е уредеността. Там хората могат да разчитат на едно предвидимо бъдеще. Знаят какво могат да очакват, знаят, че има структури, които се грижат за всичко. Когато един човек води предвидим живот, много голяма част от стреса спада и тогава човек има шанс да види хубавото", разясни Марков пред Bulgaria ON AIR.

Според него все по-често хората в България подхождат с отрицание към всяка промяна. Това е тясно свързано със стреса и несигурността, които съпътстват ежедневието ни, смята Марков.

Политическият елит би трябвало да предоставя стабилност на своите избиратели, но често хората гласуват "за по-малкото зло". Когато обществото е неудовлетворено, политиците често се опитват да отклонят вниманието с "хляб и зрелища", вместо да се фокусират върху реалните проблеми, стана ясно още от думите на психолога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живял съм доста дълго в чужбиана и да, българинът е страхливец. Компенсира страха си със завист, препиване и перчене, което няма нищо общо с човешкото щастие. Навсякъде има хора учили-недоучили, но всеки си знае мястото.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 82 - И да си оправил тия неща за себе си и семейството, пак не ти е пълно щастието, като гледаш около себе си нещастни хора. Подтискащо е.
71
3
 
6
 
! Отговори
До 79 преди 1 месец
Ами направи си труда да се разходиш до Австрия,поживей поне няколко месеца и ще разбереш къде е разликата в уредена държава с щастливи поданици и държава като нашата където властва,анархия кражби,корупция и рекет на всеки ляв крак!
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До vs - Плюс за второто изречение, азбуката ни е уникална! За медиите......Думи нЕмам!
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Големи мрънкячи сме си, няма спор
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-важното е да си здрав.Борбата с тоя проблем-пази Боже- отнема ресурс от време и средства. Второ, зависи от теб. Насочи се към образование и специалност, която осигурява реализация и доход. Направи проект, а не да пискаш, че си висшист, а метеш офиси. Трето, научи се да не скучаеш. Ако си мъж, хойкай с повече жени. Можеш да го правиш, без да си женкар или к. вар. Намери си хоби, колекционирай, около нас има красиви неща спортувай В Австрия е роден Хитлер, на Дунав има 100 моста нямало е СССР.
67
3
 
1
 
! Отговори
Пот преди 1 месец
Виждаме ви промените- смяната на пола и чуждите гражданства от които се представяте за българи
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво означава уреденост? Това е изпразнена от съдържание дума която използват простовати хора, които нямат реална представа за света. Българина реално не е нещастен, но много обича да се оплаква, това ни е националния спорт. Много хора просто не смеят да кажат, че живеят добре, защото това е тема табу в нашето общество. Другия ни проблем е нашия тежък комплекс за малоценност - всичко в България е лошо, всичко в чужбина е супер.
65
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В самата основа на цялото нещастие на българина, е неистовият му страх от промяната. Той иска да живее като европейците, ама ако може да си мисли и действа като едно време на село. Няма как да те оправи дезодорант, ако миришеш на пот и вкиснало.
64
4
 
6
 
! Отговори
Ганьо преди 1 месец
Хи-хи-хи, така ще бъде столетия напред. Ако ни има. Най-смотаното племе на планетата.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е важно, че апартаментите ни струват колкото в Атина. Това явно ни прави малко по-щастливи
62
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
неможе да бъде българите са щастливи бели индианци управлявани от слуги на краваршнгтон- направо си е ново турско робство но управниците от краваршнгтон са много по жестоки
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да си решите всички проблеми като емигрирате в Русия. Русия чака, вземайте еднопосочния. Там и без това е рай. Що не хващате пътя, а само обяснявате колко е добре там?
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния слабоумен комунист.
59
3
 
3
 
! Отговори
Емил Кюлев преди 1 месец
Нещастни са щото са алчни и ненаяли се сите! А тиквата, свинята, кирчо, кокорчо, носа те са най - алчни и най нещастни :(
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези които имат някакъв потенциал е време да се ориентират - цяла държава обезлюдена имат. Разни там конспиратори, леви, десни, лгбт-та, путинофили, русофили, американофили и други еднодневки дето живеят във фейсбук и тикток ще си стоят на минимална заплата по големите градове. Останалото си чака новите аристократи. Бягайте от некадърници. Депресията на еднодневките е заразна.
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето, това е: "За съжаление българинът е нескопосник, но на всичкото отгоре иска да наложи своята нескопосия на другите. Не може да си избере читави управляващи, а ако по някаква случайност ги избере, веднага бърза да ги охули, щото били "умно-красиви", "харвардци" и всевъзможни глупости, които умели манипулатори му набиват в балканската маломерна картуна. Няма как да стане така."
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пресен пример за това как институция води война срещу хората - личните документи. Бях пряк свидетел как възрастен човек бе размотаван от районното до банката и обратно. Ставаше въпрос за изгубена лична карта написа му на една бележка с егн то и го прати до банката да плаща глоба, там отказали без документ и обратно. Добре че бешр един човек да му плати с карта, а той да му даде там 20те лв за глоба, която даже не трябва да има защото е задължение на държавата да издава този документ.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 - Грижа, бе, от държавата.Държавата ще плаща вноски за възстановяване на телекомуникациите на Украйна, щото ние вкарахме зелника в сво-то. Направо подскачам от щастие откак научих новината!
54
5
 
8
 
! Отговори
Няма страшно преди 1 месец
Споко ще става по зле в България за в бъдеще.