Стрес, несигурност... България оглави класация за най-нещастния народ в Европа

Австрийците са признати за най-щастливия народ на континента
7 авг 2024 20:00, Анисия Иванова
165

България отново оглави класация, която никой народ не би искал да води - най-нещастният народ в Европа. Според последните изследвания страната ни заема 13-о място в списъка на най-нещастните държави.

Ежедневието на българите

"В края на деня, ако той е бил ужасен и той се повтаря отново и отново за достатъчно дълъг период от време, няма нагласа на света, която да устиска на такъв натиск. До голяма степен може да се погледне така сякаш всеки носи личната отговорност за живота си и това, което му се случва, но ние живеем в среда, в контекст. Ако обществото и държавата предполагат и предоставят определени обстоятелства, ние можем да мърдаме само в тях", коментира психологът Ники Марков в студиото на предаването "България сутрин".

По негови думи за много хора усещането за щастие или нещастие се определя от баланса между положителните и отрицателните моменти в живота им. В края на деня въпросът "Дали съм щастлив?" често зависи от това колко успешни и удовлетворени се чувстват те. Ако отговорите на тези въпроси са по-скоро отрицателни, то и общото усещане за живота ще бъде такова.

Сравнение на България с други страни

В други страни, дори и по-бедни от нашата, хората изглеждат по-усмихнати и доволни. Това може да се дължи на различия в културата и възпитанието, както и на историческите обстоятелства, през които е преминал даден народ, поясни гостът.

В същото време, трудно можем да намерим по-бедна нация от нашата в направеното изследване, което също играе своята роля в усещането за щастие. Австрийците са признати за най-щастливия народ в Европа.

"Нещото, което драстично различава Австрия от нашата култура и държава, е уредеността. Там хората могат да разчитат на едно предвидимо бъдеще. Знаят какво могат да очакват, знаят, че има структури, които се грижат за всичко. Когато един човек води предвидим живот, много голяма част от стреса спада и тогава човек има шанс да види хубавото", разясни Марков пред Bulgaria ON AIR.

Според него все по-често хората в България подхождат с отрицание към всяка промяна. Това е тясно свързано със стреса и несигурността, които съпътстват ежедневието ни, смята Марков.

Политическият елит би трябвало да предоставя стабилност на своите избиратели, но често хората гласуват "за по-малкото зло". Когато обществото е неудовлетворено, политиците често се опитват да отклонят вниманието с "хляб и зрелища", вместо да се фокусират върху реалните проблеми, стана ясно още от думите на психолога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Afuera преди 1 месец
Законите не съществуват, за да пазят богатите да не бъдат изядени от бедните. Съществуват, за да пазят бедните да не бъдат поробени от богатите. Така че си помислете това дето го имате заслужавате ли го въобще предвид, колко ви е капацитета или ви пази невидимата сила на държавния апарат, защото му трябват гласоподаватели.
52
0
 
9
 
! Отговори
до 50 преди 1 месец
Що, бе Люксембург е 500 хиляди, държава - град (колкото Пловдив), и е най-богата в Европа.
51
3
 
2
 
! Отговори
Златното кюлче преди 1 месец
Нямам връзки, нямам роднини или познати с власт, не съм расъл в изобилие, не съм учил в елитни чуждестранни университети и не кипя от ум. Не съм стресиран, не съм отчаян, нямам несигурност, перфектно финансово осигурен съм, имам желязно семейство. Разликата е, че не чакам някой да ми оправя каквото и да е и нямам за всичко виновен. А.. и осъзнавам че масата са абсолютни *** и е безсмислено да се сравнявам с тях/вас.
50
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все по-глупави коментари от едни и същи. Алоу, в статията се говори за уреденост, сигурност предвидимост , грижа на държавата в лицето на институциите за хората. У нас е точно обратното, марионетките на сащ водят война срещу българският народ. Ако някоя институция работи веднага ще бъде обвинена в "комунизъм" защото да се грижи за хората видиш ли било соц, а не основна функция и задължение на държавните органи.
49
2
 
4
 
! Отговори
до 51 преди 1 месец
Класика, бате за световния "заговор". Дай пет!
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не мога да си намеря работа
47
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За съжаление българинът е нескопосник, но на всичкото отгоре иска да наложи своята нескопосия. Не може да си избере читави управляващи, а ако по някаква случайност ги избере, веднага бърза да ги охули, щото били "умно-красиви", "харвардци" и всевъзможни глупости, които умели манипулатори му набиват в балканската маломерна картуна. Няма как да стане така.
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато в 21ви век не можеш да оцелееш нормално въпреки, че почти не е нужно да си даваш зор, защото си кух като плондер и посветиш за това целия си живот на такива, които да са ти виновни за всичко, е нормално да си депресиран. Тия от малцинствата с индийското потекло, които в тоя сайт цензурират, буквално доказват, че са по-годни да съществуват от нас. Какъв го очаквате да ви погали тогава? Дребни тарикати и пияндета затлъстели с акъл на петокласници...
45
2
 
6
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
35 години банани! Банани банани банани банани банани банани банани
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип тъпите са щастливи. Ние сме единствения случай на брутално *** и брутално нещастни. Но това е от световния заговор срещу българите. Поредния такъв.
43
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбирам да сме градове като Лондон и Париж с по 15 милиона население, ама ни сме 5-6 милиона население, явно селяните са в повече :))
42
1
 
1
 
! Отговори
не преди 1 месец
До АнонименНе води, спри да пиеш хлорирана вода, излизай по често от дупката в която живееш и ще разбереш що е живот, чекибойчо.
41
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите сте един БОЛЕН ''НАРОД''!!! УМСТВЕНО, МОРАЛНО И ГЕНЕТИЧНО ПОВРЕДЕН ''НАРОД'' И ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА ГНИЕТЕ В ТАЗИ *** КОЯТО НАРИЧАТЕ ДЪРЖАВА!!!
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва е щото българите са много умни. Дай му на бг cкота само глупости да мисли - как да слага подвеждащи и грешни етикети в супермаркета, как да прецака някой. Селски тарикатченца.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не стига че навсякъде бетонирано и асфалтирано, ами и бричките като се нагреят, после що било жега, а и са ги нацвъкали пред блоковете, все едно са природен резерват :)) Ние немаме пътища за толкова ламаринен ***, но селяните са си селяни :))
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бонго Бонго - Бонго потърси доХтУр, обсебен си от Радев, а туй не е добре. Пречи ти на мисленето!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е щот българите сме умни и мислим с главите си. Мантрите "колко било Убаво сега" не Фащат дикиш, като гледаш действителността.
36
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може ли да не мога и 50 метра да извървя до магазина, без да няма редица от трошки, дето дори не знаят какво правят, щляйкат се като некакви зомбита, но това е в БГ :))
35
2
 
8
 
! Отговори
Българина и с 2 преди 1 месец
лева у джоба пак е щастлив....,просто ония по европата не знаят к'во е балканско сърце...друг е въпроса, че много от нас живеят в нищета и уцеляват ден за ден.
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто това е народопсихологията на българина - вечно да е недоволен, да мрънка за щяло и нещяло и най-вече все да търси някой друг, който да му е виновен.