Адвокат: Разделението ще породи насилие в училищата

Могат да забранят каквото искат, но децата имат интернет, заяви Деница Любенова
9 авг 2024 17:45, Инна Ангелова
261

Спорните текстове в законопроекта в сряда предизвикаха протест срещу закона, забраняващ пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Протестът беше организиран във Facebook и премина под наслов: "Училища за всички! Да спрем закона на омразата!".

Деница Любенова, която е адвокат, но и съпредседател на ЛГБТИ сподели, че от чисто правна точка законът противоречи на Конституцията, на  международни актове, включително и Европейската конвенция по правата на човека.

“От друга страна в този закон се включват много неясноти. Няма информация как точно се ограничава тази ЛГБТ пропаганда. Дали това ще се случва в учебното съдържание, дали около училищата. Какво се случва с книжарниците, които продават книги на ЛГБТИ тематика? Какво се случва с един от най-големите ЛГБТИ бизнеси, който се намира срещу училище на по-малко от 100 м? Това са въпроси, които трябва да бъдат изчистени. Този закон бе приет в противоречие с Конституцията. И към това са ориентирани и исканията на протестиращите", заяви Деница Любенова в "България сутрин".

По нейни думи в нито един закон няма дефиниция какво всъщност е традиционната сексуална ориентация.

"Протестът в момента трябва да се измести в гражданското ни общество и заедно с широка коалиция събираме подписи на становището, което ЛГБТИ организация "Действие" е изготвила и ще внесе в президентството в понеделник с искането за налагане от президента на вето на закона. Не става ясно коя е традиционна сексуална ориентация. Когато се приемат дефиниции на законодателно ниво, трябва някъде да стане ясно каква е дефиницията. Не можем просто да използваме една дума в закон, без да е ясно какво означава", допълни Любенова за Bulgaria ON AIR.

Адвокатът сподели, че трябва да се даде дефиниция какво е пропаганда. Любенова допълни, че такава няма и това е спекулация на политическите партии,

“Всъщност този закон, идвайки сега, използва интересен тайминг със случващите се неща около Олимпиадата в Париж, но също така той прави една препратка преди 10 години в Руската федерация, където е приет подобен закон, така че да се стигне до ноември месец 2023 г., когато върховният съд на Руската федерация обявява ЛГБТИ движението на екстремистко", поясни Любенова.

Според адвоката не можем да забраним със закон нещо, което вече съществува и е факт.

"Със сигурност това, което законодателят не може да проумее е, че може да забрани каквото иска в училище, но децата имат достъп до интернет. Трябва да се научим като общество, че съществуването на едни отношения, каквито и да било, трябва да бъдат регулирани и да няма разделения в обществото ни, които сега ще породят много насилие в българските училища", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
19
 
! Отговори
Разбран Човек преди 1 месец
Тия викат ние сме ,,такива",а обществото им вика ОК.И явно в това е някъде проблема,но никой не казва всъщност тези хора какво искат.Там е проблема.Създава се някаква гражданска организация под логото ,,Ние не знаем какво искаме".И всички трябва да се съобразяват с тях.<мого говорят,но нищо не казват.И да ги питаш за какво се борят и какво искат.Пак няма отговор.Интересна политика е това.
179
1
 
19
 
! Отговори
Ланселот преди 1 месец
Ама много им се иска да промиват мозъците на младите , които са лабилни, че да могат да си увеличат редиците. Сега тия озвpaTeняци са много малко , та им се иска да са повече явно. Големи хора трудно ще манипулират з но малките са най-лесни. Такива пропагандатори не трябва със сила да ги потискат и бият както правят разни гамени с бръснати тикBu а трябва с мисъл и логика да ги биеш.
178
1
 
27
 
! Отговори
факт преди 1 месец
у нас на никой не му пука за ЛГБТ и това ги влудява, защото искат да са жертви, а не са.. новия закон ги направи част от всички и това ги вбеси, защото им се каза, че не са различни и специални - няма ученици и ЛГБТ - ученици у нас.. има само ученици, без значение от сексуалната ориентация
177
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има едно послание, което искам децата ми да знаят, това е че няма граница, която да пресекат и заради която няма да ги обичам. Времената се менят и хората имат повече свободи от нас едно време, ако след 10 години сина ми дойде и ми каже че е гей това няма да промени нищо. Със забрани нищо хубаво не става.
176
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Деница иска да покаже на всички деца как си ползва трите дупки.ГнуснаПерверзна жена
175
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старите умират, идват младите. Живеят техния си живот, по техния си начин, колкото и старите русофилчета да пискат
174
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забраната поражда единствено омраза, насилие и негативни резултати. Ето затова България е на едно от първите места по жертви на насилие от всякакъв тип. Умишлено не се приемат важни европейски конвенции за правата на човека, за да се държи населението в невежество и почти без права и резултатът е налице -
173
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умните ръководители на други държави отдавна разбраха за какво става въпрос и обявиха за противодържавни всички нпо-та и ги изгониха от държавите си. Ама ние им се кланяме, слушаме нон стоп кресливите им гласчета с нон стоп прищевки. Хайде багажа и чао. На който не му харесва да заминава в някоя друга страна където може да прави каквото си пожелае. Избор има много.
172
7
 
3
 
! Отговори
4 преди 1 месец
Пропаганда произхожда ,всеки юрист трябва да е учил малко латински, от глагола ПРОПАГОС ,което в превод означава РАЗПРОСТРАНЯВАМ. Мога да разпространявам за едно явление както положителни ,така и отрицателни становища.Тоест тази дейност е неутрална по отношение на съдържанието-от него зависи вече и влиянието върху аудиторията.По-конкретно- разпространявам информация , която дискредитира явлението или го утвърждава!Ето защо този закон е глупав и недомислен-не казва каква пропаганда да се упряжня
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
като гледам тозиили тая адвокат/ка, е готова всички да продаде, за да изкара пари; като е продала себе си, да не лапти повече и да си се опредля както си иска, ако иска свободия, да върви в сащ
170
0
 
9
 
! Отговори
Е И? преди 1 месец
Те децата и сега имат интернет. Защо сте се разпищяли че някакъвпродажник с НПО пари в джоба е решил да просвещава децата в училищата,пък не му дават.
169
28
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, докато в цивилизованите страни , узаконеното равенство на правата между хора с "традиционна" и нетрадиционна ориентация поражда приемане и подкрепа от обществото, то у нас този закон ще сее омраза и разделение. И нищо чудно един ден ЛГБТ по подобие на Русия да бъде обявена за екстремистка организация, има само 1 крачка до там.
168
1
 
23
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Алоооу! Вие добре ли сте ,това е да не се пропагандира в училищата защото децата се влияят. Не е против хората като цяло ! Като стане един човек пълнолетен да си решава! Тия станаха много нагли и ще ядът бой вече ! Европейската комисия какво казала ,щом Унгария,Полша се съпротивляват значи може ! Стига сме клякали като мишки !
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Донке Кикотке да ти го в устата мръсни ясноо
166
0
 
29
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Това 50-то НС свърши една хубава работа, забрани нарочната пропаганда на ЛГБТ теорите в училищата. Някой даскалици реват, че няма да могат да вземат пари от джендърските НПО-та. Браво на Възраждане и всички, които гласуваха за този закон!
165
0
 
23
 
! Отговори
Таз преди 1 месец
Пропаганда няма място в училищата, толко по въпроса
164
0
 
21
 
! Отговори
456 преди 1 месец
Естествено,че този/тази адвокат ще има такова мнение!
163
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Току що в една медия показаха някакво изключително дебело същество със закрито лице, състезаващо се на олимпиадата в сектора за тласкане на гюлле за жени. Самото същество не се определя като жена. Потърсете и пуснете по-обстоен материал.Съществото беше с тъмна кожа. ....Всъщност в състезанието победи жена, тъмнокожа, състезаваща се за Германия, но очевАдно не немкиня, значително по-малко на килограми.
162
0
 
18
 
! Отговори
Липсата на внимание преди 1 месец
Беше тихо и спокойно, никой не им обръщаше внимание или пречеше. Започнаха да се пулят насреща и искат. Какво точно и те не знаят, освен че силно го искат. Сами създават проблем, натоварват обществото и искат решение. Никой не би дискриминирал добър служител, колега, шеф, ако е компетентен и си върши нормално работата. За останалите не липсата и образование и ценз било причина за неуспеха им, а с кой мачкат чаршафите.
161
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се разшири обхватът на закона - да се закрият всички ЛГБТ организации, защото те се финансират от чужбина и работят срещу нашата държава.