Повече търсене, отколкото предлагане на жилища с ниски лихви

Апартамент с добра локация се купува с цел инвестиция
9 авг 2024 14:05, Инна Ангелова
71

Цените на жилища, независимо дали са ново или старо строителство, отново започнаха да се повишават. Данните са на Министерството на финансите, публикувани в месечния обзор на българската икономика. Годишният ръст на цените на жилищата се ускори до 16% през първото тримесечие на 2024 г. най-съществено ускорение в поскъпването на имотите се наблюдава в София и Варна.

Кредитният експерти Тихомир Тошев сподели в студиото на “България сутрин”, че ръст на сделките има с 14-17%.

“Пазарът се активира от страна на купувачите, продавачите не са толкова склонни да продават. Повечето хора с добри възможности купуват тристаен апартамент с хубава локация, хората с по-малки възможности се насочват към двустайни жилища, отново в големите градове. Купуваме каквото можем да си позволим", коментира кредитния експерт.

Тошев добави, че много от апартаментите на добри локации се купуват с инвестиционна цел тъй като лесно се отдават под наем или се продават на по-висока цена след време. Експертът добави, че лихвите при депозитите са ниски, отбеляза експертът. Това насочва хората да инвестират в имоти, тъй като лихвите по ипотечните заеми остават ниски.

"4,5-6,5% са лихвите при потребителските кредити, 2,3-2,8% са при ипотечните. Това са едни от най-ниските лихви в Европа и в света. 500-750 млн. лв. се теглят всеки месец, които се влагат на пазара на имоти", подчерта Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Какъв е профилът на купувача?

Жилища купуват основно хора на възраст 30-40 години, които живеят в областните градове.

"И двамата работят на добра, стабилна работа. Направили са си разчет колко да отделят всеки месец. Вноската по кредит за 1 млн. лв. е 4 000 лв. за 30 г. Месечният доход на това домакинство трябва да е поне 10 000 лв. Все повече са семействата с такъв и по-голям доход у нас", каза още кредитният консултант.

Тихомир Тошев допълни, че все още има рискови клиенти, които теглят заеми, без да могат да ги обезпечат. Това са около 10% от кредитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
14
 
! Отговори
sw преди 1 месец
Когато казвате "България" ще настигне цените на Европа, по - добре казвайте "София", "Пловдив" и евентуално другите 3-4 града. Останалото от "България" е леш и няма да влезе в Европа. Оградете гореизброените градове с високи огради и не излизайте от тях по тъмно. Другото не го числете към България, щото си заминава. Там няма скоро и да живеят хора или поне не нормални.
46
4
 
9
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
Тошко кажи нещо за рецесията в САЩ и че от няколко дена цените на акциите на борсите стремглаво вървят надолу , кажи нещо и за заводите които се изнасят през последните месеци от България, кажи и за изборите през октомври , кажи и за убийството на европейската икономика която е основен партньор на България ,стига с тези кредите с кредити всеки може с кредит ,кажи какво става като съвсем скоро ще има много апартаменти от ЧСИ .
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам не стигат за всички желаещи. На опашка се редят. Особено с такова качество
44
1
 
14
 
! Отговори
Строител преди 1 месец
Не знам аз балони/малони - от цялата работа ви продавам 50 кв.м за 80 на 2500-3000-4000 ойро на квадрат. Няма да казвам колко струват реално. А за качество - кот такова. Вие купувайте, теглете кредити, плащайте лихви напълнете ми банковите сметки и се мислете за инвеститори. Посредниците - алчни брокери, които на всичко отгоре вземат по 3-4% и от двете страни. Няма изисквания за ценз, лиценз и тн. Интерестно как ще приключи тази истерия. Като цяло, на човек не му трябва много-алчност е другото.
43
2
 
7
 
! Отговори
Да, така е, но след преди 1 месец
До 31 Анонимен Наскоро четох за цените в няколко града в Западна Европа и бяха в пъти по-високи от цените в София. Това означава, че и цените в България ще растат и то бързо. . . . но след като прокарат канализация, построят тротоари за пешеходците и хлорната отвара наречена вода стане годна за пиене! Значи трябва дълго да се чака!
42
2
 
9
 
! Отговори
До 36 преди 1 месец
В Италия дават къщи за 1 евро. а наскоро започнаха и програма с която държавата плаща на млади хора 26 000 евро ако закупят жилище в определени райони. Но тези неща нямат нищо общо с това което се случва в България. Тук имотите тепърва ще поскъпват защото България е скритият диамант на Европа! Какво ще правиш в умрялата Испания? Насред камънаците в тая суша и жега? Италия е същата работа. Мизерия. България е рай!
41
2
 
12
 
! Отговори
не робувам на жилище преди 1 месец
Изплащаш ли ти ипотека, скоро хващаш Банкера за шпека.
40
3
 
5
 
! Отговори
Спец преди 1 месец
Предлагам да намерим къде е редакцията на Манипулаторитв от Днес.Бг и да хвъркат камъни като в Шерли Ебдо престанете да викате тея шарлатани за недвижими имоти престанете с тази проституираща журналистика . Ще бъдете ли нормална медия това е тормоз всеки ден статия за Кирливиъе ви имоти и на Оная *** на Зодиите . Очаквам да пусне сега статия какъв ми е по обем *** според зодията
39
3
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Пъпни глупости от Шарлатани всеки ден статия за Имотиту в *** абе хора огледайте се по улиците само Старчоци и деца тука таме заблуден чуждмемец минаващ транзит . България се топи няма покупателна способност кой нормален ще купува двустайните апартаменти в България са 1 бедрум на всякъде в чужбина хаха кой ше си даде парите за фалшиви квадрати и една стая по-малко хахах в умираща престъпна държава Тошо да се Гръмне
38
2
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО И КАК преди 1 месец
Цените на Имотите бележат спад . Защо се надува Балона от Брокери със спад на Доходи ?Това се нарича Спекулация на Няколко Фирми в този Бранш .
37
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Стига лъжи, хиляди жилища стоят празни.
36
3
 
20
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
***, инвестират във въздух, ако имаш излишни пари се инвестира в злато, после в земя, не апартамент
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха, някой сравнявал цените в София с няколко западни града.. ами то и тук пишат някакви колко сутрвало в Мюнхен, Берлин, Париж, Лондон, Амстердам, за да покажат колко евтино било в София. мога да ви кажа, че на запад си има съвсем достъпни цени в едни от най-големите градове. А защо никой не пише, че в Испания за такива цени спокойно си взимаш двуетажна къща с басейн?
34
5
 
3
 
! Отговори
Спеца преди 1 месец
Лъжат тия *** хората с апо морето и Гърция никой не купува лятото търсят шарани кредитно , борсите са напът да се сринат войните да се разширят на есен идва отрезвяването следва тесла за Еврозоната и гладна зима освен ако не Вервате на Ванга де е казала че руса жена ке оправи България чакам да вода Как Горица с *** колан ще оправи Бойко и Доган
33
4
 
17
 
! Отговори
до 19-ти Има преди 1 месец
само един начин да се види кой е прав - време. Времето ще покаже. Но както казах, според мен банките ще погълнат голяма част жилищата с необслужените кредити. Друга част ще минат в джобовете на "заможни бизнесмени" през ЧСИ търгове. А много голяма част от жилищата си останат празни. В Пловдив има много празни жилища, дори кооперацията, в която живея от 52 апартамента има 18 празни, които ужким са нечия собственост. Прецени рисковете, но според мен, купуване с цел инвестиция е грешка в момента.
32
3
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 1 месец
До Анонимен,ами същото е със заплатите,който получаваше 100 х.преди няколко години,сега не получава 1 млн.получава няколко милиона,това е истинското безумие,но за балон на заплати не говорите,грабите и грабите,да видим къде ще му излезе края,не се наядохте
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някой от по-долните коментари обяснява колко качествено било новото строителство та по тоя случай да му кажа ,че с очите си видях блок ново строителство в дианабад на 10 години как е мухлясъл почти целия не казвам че всичкото ново строителство е така но като го знам Байо какъв е схемаджия не може да вярва много на новото строителство също.
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наскоро четох за цените в няколко града в Западна Европа и бяха в пъти по-високи от цените в София. Това означава, че и цените в България ще растат и то бързо.
29
2
 
10
 
! Отговори
sw преди 1 месец
Е та какво като "Байо" си осигури децата и внуците?Те какво ще работят?Той "Байо" сега бачка, да има за внуците, ама те ще щракнат два пъти с пръсти и жилищата ще заминат. Всяко поколение да си тегли хомота, да знае как се изкарва и как се харчи. Гледам да дам някакво образование, колкото може и това е, да се оправя, не можеш да осигуриш 10 поколения напред. Само бедните духом мислят да осигуряват. Най-големите богаташи в света не оставят наследство на децата си - по 1 млн и да се оправя.
28
5
 
8
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Пазарът не зависи от българите. Няма какво да се осъзнават щото те и без това няма пари. Сега влизат пари от вън. Има големи играчи на пазара които купуват хиляди жилища.