Повече търсене, отколкото предлагане на жилища с ниски лихви

Апартамент с добра локация се купува с цел инвестиция
9 авг 2024 14:05, Инна Ангелова
71

Цените на жилища, независимо дали са ново или старо строителство, отново започнаха да се повишават. Данните са на Министерството на финансите, публикувани в месечния обзор на българската икономика. Годишният ръст на цените на жилищата се ускори до 16% през първото тримесечие на 2024 г. най-съществено ускорение в поскъпването на имотите се наблюдава в София и Варна.

Кредитният експерти Тихомир Тошев сподели в студиото на “България сутрин”, че ръст на сделките има с 14-17%.

“Пазарът се активира от страна на купувачите, продавачите не са толкова склонни да продават. Повечето хора с добри възможности купуват тристаен апартамент с хубава локация, хората с по-малки възможности се насочват към двустайни жилища, отново в големите градове. Купуваме каквото можем да си позволим", коментира кредитния експерт.

Тошев добави, че много от апартаментите на добри локации се купуват с инвестиционна цел тъй като лесно се отдават под наем или се продават на по-висока цена след време. Експертът добави, че лихвите при депозитите са ниски, отбеляза експертът. Това насочва хората да инвестират в имоти, тъй като лихвите по ипотечните заеми остават ниски.

"4,5-6,5% са лихвите при потребителските кредити, 2,3-2,8% са при ипотечните. Това са едни от най-ниските лихви в Европа и в света. 500-750 млн. лв. се теглят всеки месец, които се влагат на пазара на имоти", подчерта Тошев пред Bulgaria ON AIR.

Какъв е профилът на купувача?

Жилища купуват основно хора на възраст 30-40 години, които живеят в областните градове.

"И двамата работят на добра, стабилна работа. Направили са си разчет колко да отделят всеки месец. Вноската по кредит за 1 млн. лв. е 4 000 лв. за 30 г. Месечният доход на това домакинство трябва да е поне 10 000 лв. Все повече са семействата с такъв и по-голям доход у нас", каза още кредитният консултант.

Тихомир Тошев допълни, че все още има рискови клиенти, които теглят заеми, без да могат да ги обезпечат. Това са около 10% от кредитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търси се качествено строителство и с по-голяма квадратура. Новото е много некачествено и главно с малка квадратура, а старото е качествено, но с малка квадратура.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди няколко години един двустаен струваше 100 хиляди, а сега тук се говори за цена от порядъка на 1 милион! Това е безумие хора, осъзнайте се! Да дадете такива пари в тази клоа ка, за тези цени ще си вземете на запад нещо много по-добро и качествено!
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очаквам цените да се стабилизират около 3000 евро за кв.м. Което е средно ниво за Европа. В Нидерландия например цените на апартаментите варират около 4000-6000 евро за кв. в зависимост от локацията. България вече богата държава и по нищо не отстъпва на западна Европа. Даже има много преимущества които ще привличат много чужденци в следващите години. Затова се очаква да поскъпнат хубавите жилища. Лошите ще си останат на сегашните цени.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търся на 100 лева квадрата, но няма предлагане
23
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бъркайте търсенето с предлагането. Между двете има голяма разлика! Предлагат се най много стари жилища които никой не ги иска. Търсенето на нови качествени жилища тепърва ще нараства. Хората доста забогатяха последните години и всеки иска да живее в ново модерно жилище. Хората искат големи апартаменти и къщи ново строителство. Никой вече не иска да ремонтира мухлясали жилища от миналия век. Старото си е старо. Стандартите се промениха. Клиентите са други, не са тези които си мислите.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 9 "Байо влага парите" - пич, голям фантазьор си. Ако си изкарал и една стотинка по този начин, нямаше да напишеш тази тъпня. Казвам ти го като човек, който оттава няколко имота /наследствени/. Не знам какво щеше ако бяха с кредит. Последния ремонт, който направих беше около 15 000 лв. Сещай се как се избиват. Само ремонта. Айде бягай да си удариш една злобарка и започвай да мечтаеш да даваш 30 имота под наем... Иначе за другите начини на инвестиране си прав, но се съмнявам да са ти ясни.
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз сам изкарвам над 10к на месец и въобще не се замислям за имот в България. Това да набия 1млн лева в апартамент е възможно най-тъпата инвестиция вмомента. Отделно наемите обикновено не могат да покрият вноската по ипотеката напоследък. За това балона ще се спука брутално.
20
3
 
13
 
! Отговори
Питам се преди 1 месец
Абе няма ли друг "експерт" по недвижимости,че все този Тошев гледаме и слушаме?!?
19
5
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 1 месец
На теб как ти изглежда и какво е всъщност са две много различни неща. Цените ще са високи, докато народът се стича в София. Народът няма да спре да се стича насам, защото няма какво да работи по родните си места, а и кой иска да прекара живота си в Долно Нанагорнище и без това. Така че София никога няма да има излишък от апартаменти. Тия, дето си мислят и чакат нещо да се спука, няма да го дочакат.
18
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
И как пък го сметна това? С наеми (София) по 800-1000 лв. за едностаен, всеки, който в момента го плаща, може да си го купи. Същото важи и за по-големите апартаменти. И всичко точно това правят, всъщност, купуват. Пък тука големите разбирачи има да чакат да намалеят цените на имотите в София и да философстват кое колко било празно, какъв бил прирастът и пр.
17
4
 
22
 
! Отговори
Калоян преди 1 месец
Аз ли съм *** или този е някакъв ***. Тези с доходите по 10к, вече отдавна свършиха и да, купили са отдавна това което искат. Да не говорим че има спад в ИТ сектора и другите подобни. Затова че тези приказки с кредите и младото семейство с добри доходи, не знам на кой ги пробутват. Това са някакви нечисти капитали, които се препират из тези строежи. Това е истината, но като няма държава да ги погне така ще е.
16
4
 
11
 
! Отговори
до 11-ти, преди 1 месец
в Грешка си. От 2014-та започна да се надува. Около 2014-та 100 реални квадрата панелка струваше около 24 000 лева. Сметни инфлацията и девалвацията какви са от там насам, че си говорим за 90 квадрата "застроена площ", с 19 кв. общи части и 15кв. губещи се в стените и колоните, 4 кв. тераса (ако има) и 1,5 кв. мазе - бонус - всичкото това само за 300 000 лева. Не знам за вас, но това на мен ми изглежда като балон. Рано или късно тоя балон ще се спука и банките ще се налапат с имоти.
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава защо едни обяви висят с години?
14
3
 
21
 
! Отговори
Кольо преди 1 месец
Само дето тия работещи с над 10000 заплата на месец ако изплащат по 4000 и лихвата скочи само на 5% ще плащат по 5500 ... на 7% 6500 и т.н. Па единият да стъпи на криво и всичко отива по дяволите. Мерси ти за милиона анализаторче, можеш си го навиеш на руло и ... .
13
8
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Байо влага парите от наеми в друг тип пасивен доход. Даже в точно 12 различни места. Байо има около 30 имота под наем и за таван час се намира нов наемател от 100 в списъка и Байо си го избира сам.
12
3
 
18
 
! Отговори
Малинова долина преди 1 месец
До мен има от 2 години блок наполовина празен.Защо не купуват не знам.
11
11
 
6
 
! Отговори
Който преди 1 месец
иска да чака и да се надява ,,балона да се спука" Щото той в Пловдив и София се пука от над 10 г
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не се окаже че тия дето крадат от еврофондовете изкупуват жилища и затова се надува балона.
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 3 Байо обаче на прави сметка, че над 85% от българите имат жилище. Байо може би и не отчита отрицателния прираст. И най-важното, което бяга на Байо е, че няма истинска икономика, която да прави БВП. Икономика, крепяща се на наеми и спекула няма много добро бъдеще. До мен апартамента няма наематили вече 4-5 месеца откато последните се махнаха и го оставиха на комшията порутен. Моментната ситуация не е нищо друго освен алчност, съпроводена с откровена глупост.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подгответе се, задава се от Америка, бавно ,но сигурно. 2008 год ще ви се струва смешка.