Доц. Кунчев: Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще причини следващата пандемия

Има завишаване на случаите на COVID-19
11 авг 2024 10:21, Елка Василева
113
Доц. Кунчев: Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще причини следващата пандемия
Кадър: bTV

„От две-три седмици се наблюдава завишаване на случаите на COVID-19. При нас също има, из цяла Европа също. Регистрираме около 200-250 случая седмично, но ние сме наясно, че те са неколкократно повече, поне пет-шест пъти повече“. Това заяви пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му в момента коронавирусът засяга предимно горните дихателни пътища.

„Ако имате сълзене от очите, кихане, продължаваща две-три седмици дразнеща кашлица, течащ нос, болки в гърлото и загубите обоняние, значи на 99% става въпрос за COVID-19. Хубавото е, че се кара сравнително леко, хората затова не се изследват, не ходят на лекар и не попадат в официалната статистика. Няма натиск спрямо лечебните заведения, не са пълно отделенията с хора с усложнения след COVID-19“, допълни Кунчев.

Доц. Кунчев успокои, че сме далече от стойностите от пандемичния период и че COVID-19 става един от многото респираторни вируси.

По думите му сред летните вируси най-разпространени са ентеровирусите, но досега няма сериозни епидемични взривове нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната.

„С една лека симптоматика, разстройство, но в повечето случаи преминава за 1-2 дни без особено лечение. По-внимателни трябва да сме при малките деца, там симптомите и дехидратацията се развиват много по-бързо и дори с вливане на една система детето се възстановява веднага. Там трябва по навреме да търсим лекарска помощ“, посочи главният държавен здравен инспектор.

По думите му намалява разпространението на коклюш, но все още има случаи.

В известна степен има ръст на случаите на дизентерия и салмонела, каза още доц. Ангел Кунчев.

„Салмонелозата е в подем от две-три години в страната. Характерното е, че става въпрос за определени региони, в случая Варна, и засяга една ниска детска възраст. Работим активно с БАБХ, за да видим дали може да намерим източника“, обясни той.

По думите на доц. Ангел Кунчев топлото време създава условия за развиването на някои бактериални инфекции особено в храната, ако тя не е добре обработена термично и ако не е съхранявана в хладилник.

Комари и кърлежи

Няма официално регистрирани случаи на западнонилска треска у нас, но не е изключено да има, каза доц. Кунчев.

„При нас не е имало тежки случаи с приемане в болница и изследване, за да докажем западнонилска треска. Общите симптоми наподобяват всяко друго респираторно заболяване, само че с по-бърз и тежък ход“, допълни той.

По думите му обаче при лаймската болест се отчита значителен ръст - два пъти повече случаи в сравнение с 2023 г.
 
„Повече бих се опасявал от ухапване от кърлеж. Трябва да сме много внимателни след разходка в природата и в местности с високи храсти и треви. Трябва да оглеждаме внимателно нашето тяло и това на децата, защото ако го намерим навреме, се сваля много лесно и шансът да се предаде заболяване е много нисък до втория-третия час“, обясни доц. Кунчев.

Морбили

„Продължаваме да се отбраняваме успешно. Имаме 20 случая от началото на годината, почти голяма част са вносни. Вирусът не намира неимунизирани лица, които да зарази, но тук-таме се случва“, отбеляза Ангел Кунчев.

По думите му щамовете на грипния вирус и особено на птичия грип се наблюдават много сериозно по света.

„Ако птичият грип се промени и стане лесно предаваем, ще е причинителят на следващата пандемия. Има заразени, последните бяха в САЩ, включително с два смъртни случая, последните са в Камбоджа, но това са хора с много тесен контакт със заболели животни и е по-скоро изключение. Все още не се е появил щам, който да бъде заплаха“, увери доц. Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А знаеш ли Кунчо Вълчо, какво представлява ФУНГУС на ноктите на краката? Фунгусът това е КАНДИДА - Кунчо Вълчо и не се лекува външно с мазила! Лекува се въртешно! Не яжте МНОГО ВЪГЛЕХИДРАТИ - Хляб, Торти, Сладкиши, Локумчета, Кифлички и най - различни ЗАХАРОСАНИ ПРАХОСМУКАЧКИ и кандидата ще умре от глад и фунгуса ще изчезне. Освен това Жените и Мъжете да престанат да носят Стискащи ЧОРАПИ и стискащи обувчици за правене на мазоли по краката! НосетеЦървули!
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А знаеш ли Кунчо Вълчо, какво представлява ФУНГУС на ноктите на краката? Фунгусът това е КАНДИДА - Кунчо Вълчо и не се лекува външно с мазила! Лекува се въртешно! Не яжте МНОГО ВЪГЛЕХИДРАТИ - Хляб, Торти, Сладкиши, Локумчета, Кифлички и най - различни ЗАХАРОСАНИ ПРАХОСМУКАЧКИ и кандидата ще умре от глад и фунгуса ще изчезне. Освен това Жените и Мъжете да престанат да носят Стискащи ЧОРАПИ и стискащи обувчици за правене на мазоли по краката! Носете ***!
68
1
 
6
 
! Отговори
друг еСперт преди 1 месец
Ако всеки вирус се промени може да има пандемия. Но няма как да стане! Най много да измислят нещо, като предния Ковид или по-познат, като оФчи вирус.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кунчо Вълчо! Вчера бях в гората и набрах диво грозде! Една дива лоза се бе изкачила на едно дърво! В момента ям диво грозде с мънички зрънца. Знаеш ли Кунчо Вълчо, че в зрънцето на дивото грозде има витамин B17 - забранен от медицината, понеже витамин B17 избиваПАРАЗИТИТЕ и ЧЕРВЕИТЕ в червата и най - големияПАРАЗИТ-ДОКТОРА?
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А тая "пандемия" ще засяга ли фронтовите линии, или "вирусът" изчезва като види оръжие? хи хи хи
65
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакам я с нетърпение, кунчев! Тоя път няма кой да ме спре, ако ще сам да съм.
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кумчо, Кунчо Вълчо! Защо под очите си имаш набъбнала тъмна кожа? Какво ядеш? Какво пиеш? Какви хапове вземаш, че не можеш да си премахнеш подпухналите си очички? Кунчо Вълчо, защо си толкова тлъст? Защо тялото ти прави и трупа сланина на черния ти дроб, стомаха, червата? Нали ужким си доцент по МЕДИЦИНА? Кой ти даде тия ЗАТЛЪСТЯВАЩИ УМСТВЕНИ ЗНАНИЯ? Кажи! Признай си!
63
0
 
16
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Ааа не Кунчо, няма да ви мине втори път номера с пандемиите. Хич недей плаши гаргите. Няма кой да ви се върже повече нито на пандемиите, нито на ваксините, нито на глупостите.
62
0
 
7
 
! Отговори
Св.Кунча Триигленик преди 1 месец
Ще кудкудякаме ли, Ачо?!
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ако баба му на Кунчев беше мъж.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кънчо Вълчо! Престанете да казвате на ХОРАТА че имат ВИСОКА КИСЕЛИННОСТ В СТОМАХА и трябвало да я неутрализират! Именно СОЛНАТА КИСЕЛИНА В СТОМАХА ТРЯБВА ДА Е ВИСОКА за да обработи всички молекули, а не да хвърли в дебелото ти черво необработени молекули и тялото ти да се чуди какво да ги прави. Поддържайте задстомашната жлеза в добро състояние - да няма камъни в нея и тялото ви само да неутрализира КИСЕЛИНАТА! Поддържайте ФУНКЦИИТЕ НА ТЯЛОТО СИ! Без хапове!
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещна ли ти, ще ти се изплюя в мазната мутра, Кунчев! Ти заслужаващ повече от това.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При един птичи грип ще пазаруваме пилета на високи цени понеже щи ги избиват уж че са болни.
57
0
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 месец
ФИНАЛ ! КУНЧОФ ? АЗ ! ТИСИПЕДЕ РАС !
56
2
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 месец
СА КОЗЕЛА САТАНА СЕ ЧУДИ А ОТРОВИ ЛИ ВОДАТА ! ЗАТУВА ОЛИМПИАДКАТА БЕШЕ У РЕКА СЕНА !
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кунчо Вълчо! А знеш ли, че за здраве, всеки ден ходя бос 10 минути и събирам от земята ЕЛЕКТРОНИ и си ги вкарвам в моя АКУМУЛАТОР - тялото за неутрализиране на СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ. Солната киселина в стомаха накълцва молекулите и там където клъцне атомът се нуждае от ЕЛЕКТРОН и трябва да се неутрализира веднага. Ако не се неутрализира веднага свободния радикал влиза в кръвта и там от някоя наша клетка взема електрон и я унищожава и ставаме стари хора....
54
0
 
8
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 месец
ПРОИЗВОДСТВОТО НА ВИРОСИ ЗАПАДНА ПОКРАИ ВОИНАТА !
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирус не се променя бе сръвул. Няма доказателства никъде че вирус се променя от само себе си и мутира всичко е спекулация.
52
0
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 месец
КУНЧОФ А ПРОИМАШ ПЕСАК УУ БУБУБУ БУУУБРЕКУУ !
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За се осведомите за плановете на глобалистите - четете сайта на "Сектата на програмистите"