Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът
11 авг 2024 08:29, Елка Василева
147
Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен
Снимка: архив, БГНЕС

Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен, каза снощи във Варна Стефан Цанев, който представи книгата си „Небесна гледна точка“. Срещата му с публиката в крайморския град беше част от програмата на Алеята на книгата.

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът. Аз съм вече на години, когато си задаваш въпроса „И за какво беше всичко?“, каза още Цанев и допълни, че това всъщност е най-страшният въпрос, когато човек се пита защо е било нужно да се роди, да учи, да работи. Той посочи, че времето не се измерва с дни и години, а със събития и трябва да си даваме сметка за това. Творецът коментира още, че дружи с млади поети и смята, че те са несправедливо неглижирани.

За книгата си Цанев поясни, че съдържа стихотворения, които е писал през настоящия век, както и няколко по-стари, за които се надява все още да са живи. За „Небесна гледна точка“ самият той пише, че ако поетът го четат и помнят, е жив, в противен случай е мъртъв. По думите му изкуството е съпротива срещу смъртта, а книгата е пълна с въпроси, каквито хората, затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
2
 
! Отговори
д'ге преди 1 месец
До Гражданин не сме дорасли да сме свободни но..с кръв и пот сме си го заслужили!
104
1
 
9
 
! Отговори
д'ге преди 1 месец
До Анонимен 110дааа комунизъма не си отишъл.... той е дошъл с Аспарух и е вечен...на неудачниците в живота все някой друг трябва да им е виновен!
103
3
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Не сме дорасли да сме свободни!
102
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизмът не си е отишъл! И в това е нашето нещастие!
101
2
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 1 месец
Не трябваше да се награждава комунистически функционер с най-високото държавно отличие!
100
0
 
8
 
! Отговори
леля Пена преди 1 месец
Моите уважения,но след като Вие не схващате същността на нещата у нас, какво да кажем за останалите? /мнение след Ваше интервю в "24 часа"/
99
5
 
14
 
! Отговори
д'ге преди 1 месец
г-н Цанов ...я рзкажете какъв беше по времето на комунизма ....дали беше толова примитивен...и обяснете защо не беше такъв. и защо тогава културата на българина беше нива над тази която е сега? ... и да не забравите да оплщете всичко което са създали комунистите...така както го направихте в хрониките си .... а също се подиграйте с българщината и с българския народ... но го направете пак ехидно и подигравателно , както само вие си можете...язък ви че сте изчели вагон книги...това не винаги помага
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Растът простаци, сър.
97
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Избирател 104Страшно е, когато не разбираш колко си *** и мериш всичко останало според собствените си ограничени разбирания!Откъде това самочувствие да коментираш ерудит като Стефан Цанев, неуважаеми г-н Избирател? Вземи се образовай първо преди да ръсиш простотии, ако услееш ще разбереш каква велика глупост си написал.
96
10
 
12
 
! Отговори
Избирател преди 1 месец
Нищо лично към въпросният, но ако неговото битие е примитивно, проблема си е само и единствено негов. Пиши си стихчетата, които никой не чете и не ни натрапвай мнението си.
95
0
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Четете книги!
94
1
 
10
 
! Отговори
Когато хората преди 1 месец
едва събират за храна и бита не могат да си позволят лукса "култура" - доказано с практиката.
93
9
 
2
 
! Отговори
3жг преди 1 месец
аз пък искам да съм *** и примитивен. От толкова изтънченост няма нужда.
92
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не казваш нищо за стиховете си за Партията и за др.Дзержински бе врътльо.Когато 76 г. живеехме "уплътнени" 12 човека в един апартамент, ти и жена ти получихте от Тошо тристаен в Лозенец без ред. Нахалел комунистически ***!
91
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е, държавата на простокичрчовците няма оправия а "елита" който е избран да управлява е отражение на целокупният български народ!
90
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой истински артист няма да каже такава глупост. И като използвам думата артист имам предвид артистичните натури, това са писатели, актьори, певци, режисьори, поети, хора на изкуството изобщо. Истинските артисти, чрез своята чувствителност са разбрали колко налудничав, неразбираем и противоречив е човешкия свят, бил е, в момента е и винаги ще бъде. Партийни хора като тоя папуняк само ще се оплакват от бъдещето и това е.
89
5
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Когато години наред Партията дава нареждания кой е писател или поет,кой да бъде харесван и кой не, резултатът не може да е друг,а този рефлекс е жив
88
13
 
11
 
! Отговори
Хохо преди 1 месец
Абе, другарчето много се разчувствало, колко сърцераздирателно, че се е сетило, че и много дърто вече, а едно време как ръкопляскаха на другарите секретари от бкпе и какви чавдарчета бяха и как стреляха по истински несъгласните и отвъд границата
87
11
 
13
 
! Отговори
Да,прав сте Другарю преди 1 месец
Цанев,извинявайте,НО не мога да Ви нарека Господин,че сега на "заник слънце",най-често си задавам въпроса:"Защо е било всичко онова по-времето на социализма?",защото комунизма си остана единствено и само куха фраза,навместо да следвам сляпо лозунгите и апелите на вашите лидери и идоли,да служим вярно на ползу роду-народ,партия,родина,МОЖЕШЕ по-техният пример,навместо "реалният социализъм",да си построим "домашният комунизъм"!!!И не само за нас,а и за нашите наследници-синове,дъщери и внуци!?!?!?
86
2
 
38
 
! Отговори
Мария преди 1 месец
Цанев кажи го по- простичко ,надделяха прозтаците!Много жалко но факт .Не си само ти ,който се вълнуваш от този голям проблем