Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът
11 авг 2024 08:29, Елка Василева
147
Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен
Снимка: архив, БГНЕС

Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен, каза снощи във Варна Стефан Цанев, който представи книгата си „Небесна гледна точка“. Срещата му с публиката в крайморския град беше част от програмата на Алеята на книгата.

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът. Аз съм вече на години, когато си задаваш въпроса „И за какво беше всичко?“, каза още Цанев и допълни, че това всъщност е най-страшният въпрос, когато човек се пита защо е било нужно да се роди, да учи, да работи. Той посочи, че времето не се измерва с дни и години, а със събития и трябва да си даваме сметка за това. Творецът коментира още, че дружи с млади поети и смята, че те са несправедливо неглижирани.

За книгата си Цанев поясни, че съдържа стихотворения, които е писал през настоящия век, както и няколко по-стари, за които се надява все още да са живи. За „Небесна гледна точка“ самият той пише, че ако поетът го четат и помнят, е жив, в противен случай е мъртъв. По думите му изкуството е съпротива срещу смъртта, а книгата е пълна с въпроси, каквито хората, затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма институции, навсякъде плъпнаха прими тивите и маймунарника на тиквата и пеевски. Разчитахме на КС, но с последното решение се оказа, че и там са се събрали отбор зависими палячовци. Маймунарника плъзна навсякъде в администрацията.
84
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който иска сложен живот да ходи в САЩ
83
24
 
14
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
"...че животът ни става все по-примитивен". Не животът ни, а животът ти. И ти. А манипулацията на общественото самочуствие, е най-гнусната форма на промоция.
82
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай Тошо от трибуната на партията БКП укротителка на народа изказва с високо вдигнат юмрук, пред народните комунистически представители: "Другари, Другари, Напред комуната е Слънце! Създавайте битови проблеми на хората, за да не ни създават те политически проблеми!" И всички стават от столчетата в залата и крещят" Ура! Ура! Да живей Светлата Комуна от Кремъл! СССР!
81
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя примитивен с азиатски вежди от дека го изкарахте?
80
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е страната с най- голям брой на убити при комунизма (като врагове на народа) или самоубили се поети! Оттук нататък няма какво да се коментира за българите като народ. Той наистина Е примитивен.
79
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от апартамента 150 квадрата, в Лозенец на ул. Света гора в блоко на ЦК на БКП на 11 етаж, дето Тодор Живков го даде без ред на теб и жена ти, не се ли страхуваш бе конформист и ренегат?
78
5
 
8
 
! Отговори
Антрополог преди 1 месец
До Тенгри канПри прабългарите три са били най-тежките престапления наказвани със смърт. Първото убийство без причина-наказвало се със удошаване, вотрото изнасилване наказвало се с пробождане с копие , стрела или меч, но най тежкото престъпление било "умниченето". Ако се бръкнел некой дато умничел, казвал истини и критикувал управлявашия род , то той се наказвал с разчленяване посредство 4 коня -по един на всеки крайник. И до днес умните се "крият" по наще ширини и го играят "луди" или шантави.
77
7
 
24
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Едно е да ти четат стиховете /а те бяха наистина хубави /, друго е да те гледа човек какви ги вършиш. Нагаждач се оказа Стефанов Нагаждач според вятъра.
76
3
 
7
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Сред българите винаги ще се раждат аскали, сиреч мъдреци, но това няма да ни пречи да се възродим като Варварите на света, отново. Защото има култура и Култура;))) Ако културата се прави от една посредственост, то тя не е култура. КУлтурата с еправи то аскалите, а те са една обществена прослойка. И тя е нищо повече от маяк за съзнанието. Когато Аспарух дойде на Балканите, как ни нарекоха ромеите? Варвари! ;))) А, така,Цанев! Отново ще бъдем такива. Така ще преходим през епохата.
75
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този при всички режими си беше добре! Нелепо е да ни чете морал.
74
6
 
18
 
! Отговори
Верное преди 1 месец
Ако не бяха комунистите и пребоядисаните комунисти да създават поколения фурнаджийски лопати, незнам дали тоя щеше да завърши и местния техникум по кожарство, ама айде всички са интелектуалци и академици стига да ги избере некой по- висш
73
2
 
24
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
На българина култура не му трябва. Още от времето когато Алеко Константинов е написал "Бай ***" той си е останал на онова тогавашно ниво. Сега трите най-важни неща в неговият български "юнашки" живот са: бобу, лебу , ую.
72
5
 
20
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 месец
Това го виждаме всички,какво направиха от живота ни. Посочете поимено виновните г-н Цанев
71
14
 
18
 
! Отговори
Крали Марко преди 1 месец
Плюете по комунизма ама защо сега не си купувате жилища така масово като тогава до чистачката даже....? Когато ш...я капитализъм позволи всеки жив човек да може да си купи базови неща като жилище , спестявания , здраве......без да затъва в дългове..... лаконично. Човека си е пич.
70
5
 
25
 
! Отговори
Амии преди 1 месец
Дъртите драскачи, плагиати професорчета и доценчетата ще си живуркат спокойно до 90 най- малко на гърба на глупаците дето умират на 60 от труд , стрес и болести
69
8
 
27
 
! Отговори
Пенко преди 1 месец
Алоу шмекер, къде живеят децата и внуците ти бре шмекер!?! Що не дойдат тук при нас в БГ- примитивните?!?!
68
10
 
27
 
! Отговори
Нормалното развитие преди 1 месец
на българската култура приключи преди 80 години. После имахме 45 години планово създаване и консумиране на "култура", създадена под заплахата на вдигната за наказателен удар палка. След това 35 години едни се мъчат да възстановят естественото развитие на нормален културен живот, а други, по предварително зададен план, всячески се стараят да налагат "културата" на чалгата, силикона и татуираните малограмотни батки. Защото имат полза, ако народът е само един примитивен консуматор на пошлост.
67
6
 
18
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 месец
Ще ме търсите като ви напъне Имане Халиф
66
6
 
19
 
! Отговори
Прикрит комуняга преди 1 месец
Алоу шмекер, къде живеят децата и внуците ти бре шмекер!?! Що не дойдат тук при нас в БГ- примитивните?!?!