Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът
11 авг 2024 08:29, Елка Василева
147
Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен
Снимка: архив, БГНЕС

Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен, каза снощи във Варна Стефан Цанев, който представи книгата си „Небесна гледна точка“. Срещата му с публиката в крайморския град беше част от програмата на Алеята на книгата.

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът. Аз съм вече на години, когато си задаваш въпроса „И за какво беше всичко?“, каза още Цанев и допълни, че това всъщност е най-страшният въпрос, когато човек се пита защо е било нужно да се роди, да учи, да работи. Той посочи, че времето не се измерва с дни и години, а със събития и трябва да си даваме сметка за това. Творецът коментира още, че дружи с млади поети и смята, че те са несправедливо неглижирани.

За книгата си Цанев поясни, че съдържа стихотворения, които е писал през настоящия век, както и няколко по-стари, за които се надява все още да са живи. За „Небесна гледна точка“ самият той пише, че ако поетът го четат и помнят, е жив, в противен случай е мъртъв. По думите му изкуството е съпротива срещу смъртта, а книгата е пълна с въпроси, каквито хората, затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
9
 
! Отговори
007 преди 1 месец
Ценности брат,ценности.
64
1
 
24
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Който е чел, пак ще чете. Аз не съм спрял от дете. Сега съм подхванал всички 100 и кусур книги от библиотека "Галактика". Карам ги по ред на номерата :))) А като си спомня като малко дете как киснех с часове по опашки да си купя новия брой. Сега ги има всички без пари в Читанката. И на театър ходя чат-пат, защото имам приятел, дето учи в НАТФИЗ и къса билетите на входа на театър "ССофия" и ме пуска без пари :) Само на кино не ходя. Гърми ми главата от тези децибели вътре в салона. Имам си голям ТВ и Замунда :)
63
10
 
18
 
! Отговори
без упойка преди 1 месец
Цанев не знае даже какво е култура.Или поне истинската култура е да обработваш земеделски площи.Така е наченала цивилизацията и създадена държавата- да обработва земи и да пази храната.Комунистите, нагли и арогантни ,откраднаха думата и я дадоха на някакви театрали, даскаля и певци.За да си правят пропаганда, когато поробват обществото.Това човече Цанев е антика от тази соц епоха, а днес отново свири на новата струна на новия тоталитарен строй.Нямат край невежите му пародийни"мисли" от суета.
62
7
 
30
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
Бай Стефчу,що се правиш на девствена селска мома с превъртян километраж?!? Забрави ли как виЙ ЕнТелект00алцитИ подскачахте по площадите и к8и4ахте "45 години стигат! Времето е наше! Да живеЙ демокрацията! Кой не скача е червен!" и развявахте сини знамена и предварително спуснати лозунги с опорки?!? Сега кВо стаа? Демокрацията и бананите не ти стигат? Д0лнагнYсна$едера3тка па$мина, унищожила България само за три десетилетия! Само напомням,че преди да станете юроатланшити си бяхте к00мунисти :)
61
3
 
7
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 месец
До Бау * Ама то на всички ни е ясно, че си от помощното, нямаше нужда да го казваш.
60
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така наречената "култура" няма никакъв шанс да се конкурира със онлайн съдържанието. Хората консумират огромни количества онлайн съдържание. Вече дори и бабите по цял ден със фейсбук, ютюб и тикток. И си говорят по вайбър с другите баби където обсъждат къде какво са видели. Младите пък като излязат не си говорят. Гледам ги в парковете насядали и всеки си зяпа в телефона. За каква култура говорим изобщо? Всичко е приключено. Тази цивилизация отива в канала.
59
3
 
18
 
! Отговори
Даабе преди 1 месец
Не сте културни и образовани щото немате тапия по култура от сафиийския, щото не са ви преподавали светилата на мисълта и културата и прогреса и винаги ще си останете *** според тия като тоя
58
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добре син гей отколкото атлантик
57
10
 
15
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Благодарение на отворените граници, толериране на малцинствата и гугъл, ромите са много по напред! Всичики ромчета връстници от помощното училище където бяхме заедно, днес имат книжки за автомобили, ходят из Европа, вайбър, фесбук безупречно и чрез гугъл знаят повече от отличниците и учителите, които им писаха двойки, оставиха ги в долния клас и помощното! Знаят по 6 европейски езика, докато отличниците останаха на ниво Белчо и Сивушка, добротата в разказите на Йовков и някои сме без интернет!
56
5
 
33
 
! Отговори
А са... сетила се преди 1 месец
Мрънк , млянк ,клянк... 35 години с това го помня това мушкато расло в парник и при Тошо, и сега. Реално с плюенето си допринесе за примитивизма, а са...сетила се Мара.
55
6
 
14
 
! Отговори
до 54 преди 1 месец
До Ангелина,права си,българина е сноб,несметно богат от крадене,но в духовно отношение е по-долу от животните
54
3
 
6
 
! Отговори
ХиМлЕрА преди 1 месец
72 ГанYO са тези комунисти и гербаджии
53
5
 
16
 
! Отговори
за какво преди 1 месец
му е на ган40 култура,той има пари,мнооого пари,във вените му вместо кръв текат пари,вместо сърце има един калкулатор,който непрекъснато щрака и пресмята от къде колко да открадне,култутара не се яде и не се пие,не ти купува палати
52
3
 
2
 
! Отговори
ХиМлЕрА преди 1 месец
70 Не ги трая аз съм против тях само да взема властта и тях ще изпратя в концлагера Аушвиц-Белене Мухахахахаха
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХиМлЕрА 64. Еми убаво. Що ги траеш ?
50
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дърт комунист на 90 г. Със памперси ходи за живот говори :)))
49
4
 
22
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Каква култура, бе! Всички сте материалисти и комунистите бяха много прави и искрени, че водещо е материята, после съзнанието! Ако не вярвате, подгответе пържоли и поканете местната художествено - творческа интелигенция на барбекю, да видите как им плющят ушите от пляскане! Както са перманинтно гладни и се въртят около властта и парите, а пренебрегват поезията и своя духовен брат творец, завиждат си и си правят сечено винаги! Те са нужни като тест за нивото на обществото, но само толкова!
48
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обикновен българин . Като заговореше Стефан Цанев преди 1989 г. за култура . Все избиваше на социалистическа идейно политическа пропаганда . И да разделиш културата от пропагандата . Трябваше да си намериш професор да ти я разясни. Тая работа не ставаше без професор
47
3
 
12
 
! Отговори
ХиМлЕрА преди 1 месец
59 Всъщност не ние (ПроЕвропейски ПроЗападно настроените и Демократите) приватизирахме каквото и да е а отново комунисти само че пребоядисани.БКП /ДС не пусна властта и до днес!Те са кукроводите на тези кукли та конци от всички партии!
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХиМлЕрА 57. Я кажи какво е леща и какво леща нов граматико ? И кое от кое идва ?