Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът
11 авг 2024 08:29, Елка Василева
147
Стефан Цанев: Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен
Снимка: архив, БГНЕС

Най-много се страхувам, че животът ни става все по-примитивен, каза снощи във Варна Стефан Цанев, който представи книгата си „Небесна гледна точка“. Срещата му с публиката в крайморския град беше част от програмата на Алеята на книгата.

Едно общество без култура е мъртво, посочи творецът. Аз съм вече на години, когато си задаваш въпроса „И за какво беше всичко?“, каза още Цанев и допълни, че това всъщност е най-страшният въпрос, когато човек се пита защо е било нужно да се роди, да учи, да работи. Той посочи, че времето не се измерва с дни и години, а със събития и трябва да си даваме сметка за това. Творецът коментира още, че дружи с млади поети и смята, че те са несправедливо неглижирани.

За книгата си Цанев поясни, че съдържа стихотворения, които е писал през настоящия век, както и няколко по-стари, за които се надява все още да са живи. За „Небесна гледна точка“ самият той пише, че ако поетът го четат и помнят, е жив, в противен случай е мъртъв. По думите му изкуството е съпротива срещу смъртта, а книгата е пълна с въпроси, каквито хората, затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най много за история ни пишеха културните дейци. От тях се научаваше , а не от историците
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХиМлЕрА 57. Стига плещи глупости бе.
43
5
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
ми нали вие го направихте примитивен рипахте скачахте преди 30 години и етого резултата от разсипахте държавата приватизирахте каквото можахте и сега ще миизлизате с прос-таш-ки заключения какво направихте в тези години за българиясамо празни приказки и демагогия
42
6
 
25
 
! Отговори
Гедер преди 1 месец
Стефан Цанев е мъдър по един "фикусен" начин. Като фикус цял живот търси формулата на живота ,но зад бюрото в кабинета си. Нека излезе сам в чужбина, да покара камион, да е сервитьор на круизен кораб, да е на някой строеж в Германия.Ей така да попадне самичък в джунглата ,да усети стреса на живота и тогава ще открие истини за живота и себе си ,които не е предполагал,че съществуват
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нервоатлантиците пак бъркат общата култура включваща всички класици, театъра включващ всички класически произведения, киното включващо всякакви филми, включително най-известните по това време с чистата комунистическа пропаганда. Смесват ябълки и круши и не ги интересува че бъбрят глупости...
40
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Реагира, защото винаго ДС го активира, когато им се каже истината за прехода и 45 соц робство.Като има кажеш, че смазването на християнското общество затри Бъ;гария и хоп, пращат Стефчо да бръщолеви за културата.
39
1
 
16
 
! Отговори
Ангелина преди 1 месец
Не случайно е казано от "старите идеолози",че :"Битието определя съзнанието",значи те са било мъдри проницатели ,за разлика от съвременните .Всъщност има много хора с трудно битие ,които са природно културни и намират начин да се докоснат по един или друг начин до културата ,която все повече липсва ,не само като изкуство ,но и в отношенията ни.Най-примитивен е животът на сноба ,с образование или без образование ,със стремеж към алчността за "още имане",но не за "обогатяване" ,чрез четене.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 52. Ква история ква култура ... де е Марс де е Сатурн...
37
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние обикновенните българи последните тридесет години . Разбрахме , че много ни изопачаваха историята от комунистите . Културтрегерите послушно стояха пред Т. Живков и бяха най верните клакьори на Политбюро . Хранилката бе богата за тях. Сега Стефан Цанев прави опит да ни *** , че нямало култура . Не е така има си които може да види ще види.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 48. Верно ли туй значи ? И кво културно ти е забранил строя на тебе ?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХиМлЕрА 47. Е щом не искаш да ти дават наклон на "кОлтурата" няма какво да се направи...ти си се вкОлтурчил отвсейде.
34
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До АнонименКомунистическа култура означава че преди нещо да се публикува се е проверявало и одобрявало от партията! Т.е е култура изгодна на строя.
33
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този,който е писал възхвали за комунизма ли ще дава мнение за сегашната култура.Да си прочете хвалебствията за престъпния комунистически строй и да мълчи.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа става образован когато всичко му се забрани и от нямане какво да прави отвори някоя книжка.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 37. Какво значи "комунистическа култура" ? Културата си е култура.
30
9
 
3
 
! Отговори
Cт. Muxaлeв преди 1 месец
Cлaвa ЛГБТ-йe!
29
7
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Омръзна на народа подобни *** да говорят колко всичко е по-зле от комунизма!Защо по неговия строй не се беше опитал така да говори против Тодор Живков или партията.Щяха много бързо да го пратят на централна гара в посока Белене.
28
7
 
9
 
! Отговори
ХиМлЕрА преди 1 месец
36 Важното е ченгетата мутрите службите корумпираните политици и ДС комунистите да се изпратят в концлагера Аушвиц -Белене да си платят за всичко което причиниха на българския народ.От 44та до сега!!!
27
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До нн Точно така!Култура е имало,има в момента и в бъдеше ще я има.Това, че не е комунистическа както му се иска на Цанев, е друг въпрос.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Георги Заркин: Изчезна българският дух, потиснат под ботушите на поробителите47 години от убийството на поета, произнесъл думите: "Бих предпочел най-страшен звяр да бъда, но никога, о хора, комунист"