България на второ място по смъртност от горещините в Европа

Жегата е причинила смъртта на над 47 000 души през 2023 г.
Обновена: 12 авг 2024 23:03 | 12 авг 2024 23:00, Александър Попов
67
България на второ място по смъртност от горещините в Европа
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Експертите изчислиха, че повече от 47 000 души са загинали в резултат на високите температури в Европа през 2023 г., която е най-топлата в света, откакто се води статистика, съобщи ДПА.

Резултатът е получен в изследване с моделиране, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване, което е публикувано в списанието Nature Medicine.

Изследователите установиха, че страните с най-високи нива на смъртност, свързана с горещините, са в Южна Европа. Челните четири места в оценката заемат Гърция (393 смъртни случая на милион жители), България (229), Италия (209) и Испания (175). За сравнение, процентът на Германия е 76 смъртни случая на милион жители през 2023 г.

Според международната изследователска група обществото изглежда се адаптира към горещините.

Екипът използва данни за смъртността от Европейската статистическа служба Евростат за 96 милиона смъртни случая, за да изчисли свързаната с горещините смъртност през 2023 г. за 823 региона в 35 европейски държави.

Според тези оценки миналата година в Европа е имало 47 690 смъртни случая, свързани с горещината. Това е вторият най-висок процент на смъртност, откакто подобни изчисления започват през 2015 г., като най-високият процент е регистриран през 2022 г.

В абсолютни стойности изследователската група оценява броя на смъртните случаи, свързани с жегата през 2023 г., на малко под 12 750 в Италия и 6376 в Германия. В почти всички анализирани страни значително повече жени, отколкото мъже, са починали от въздействието на топлината, като възрастните хора са особено податливи.

Учените, ръководени от Елиса Гало, също моделират ефектите от свързаната с топлината смъртност без мерки за адаптация. Те включват например подобрения в здравеопазването, социалната защита и начина на живот, напредък в професионалното здраве, по-голяма осведоменост за риска и по-ефективна комуникация. Без тези мерки смъртността заради горещините в Европа през 2023 г. би била с 80 процента по-висока общо сред населението и с над 100 процента по-висока при хората над 80 години./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
6
 
! Отговори
Всичко свърши. преди 1 месец
Всички комунисти умират. Идва нов ред.
30
9
 
4
 
! Отговори
ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА преди 1 месец
Старите комунисти не могат да се преборят с една жега, тръгнали да диктуват живота на младите европейци.. Ей сега като измрат всичките от слънчев удар, ще започне големия купон. С другаря Джо Байдън това чакаме. Става страшно. Света ви се срива, комунисти. Идва НОВОТО ВРЕМЕ. ПРОМЯНАТА. :) НЯМА ДА Я ВИДИТЕ :)
29
9
 
3
 
! Отговори
:( преди 1 месец
КУРСК сега като стана УКРАИНСКИ, гарнирано с убийствени жеги, скапаните русофили ше започнат да падат по улиците, като от уханска чума. Масова смърт на дърти комунисти. И народа само ще се радва, като чете радостните новини. Българите са си фашисти. ФАШИЗМА ПОБЕДИ. ГАДНО ЛИ ВИ Е?
28
6
 
6
 
! Отговори
Русофили не умирайте преди 1 месец
Русия аха-аха, всеки момент ще превземе света. Много сме близко, изтрайте още 50-100 години и ще върнем хубавия СССР, който никой не го иска.
27
6
 
9
 
! Отговори
Не е изненада преди 1 месец
Цял живот пресолени манджи, сол на цвят, кафе с литри, алкохол всеки ден и всичко това гарнирано с гнусните цигари - ако ще да си терминатор, падаш като талпа. Ами сега добавят в уравнението балони и наркотици. Този народ се самоубива. Буквално. Заради кражбите на Бойко Борисов.
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В най-големите жеги - вместо смрадливите старци да си вземат душ и да си стоят на сянка вкъщи, обикалят София с по две туби вода от Банята, с проходилки, с по два бастуна, с по не знам си колко уреда, за да си вземат доматите с 20 стотинки по-евтино. Това не са бедни хора, това са ужасяващо прости хора. Всеки чужденец, който идва в София, вижда първо това - една *** и миризлива столица, пълна със старци, които са станали на по 80-90 години, но се държат като на 20
25
4
 
2
 
! Отговори
до Тъжно преди 1 месец
Над 65-годишни са вече русофилите ве човек. При средно живеене 70 години за мъжете в България. Не е тъжно, а реално на фона на живота в България.
24
6
 
2
 
! Отговори
Тъжно преди 1 месец
Русофилите масово хвъргат боба.
23
6
 
3
 
! Отговори
:( преди 1 месец
Дъртите русофили хвърлят боба от хубавия руски начин на живот на пиене и пишене без мярка. Падат като талпи по улиците. Ако продължават така да измират, в България ще останат само истински българи и няма да има един руснак да се бунтува за монопола на Лукойл и Газпром. КВО ПРАИМЕ БЕ РУСКИ МЪPШИ?
22
0
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
По соц време летата са били по-хладни и тук.
21
0
 
1
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Откак Според Световната Банка България е в Списъка на Богатите Държави - много се Разглезихте - Климатиците ви Изнежиха!
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто защото в България не всички могат да си позволят климатик, дори само в една стая, а това много помага в горещините навън. Трябва държавата да обезпечи с климатици особено хората в югоизточната част на страната, където температурата надвишава 40 през Юли и август. Какви са тези смешки да се раздава вода през най-горещите дни, срам!
19
1
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
В централните и северните държави може. В Южна държава няма как лятото да е 25 градуса.
18
6
 
5
 
! Отговори
17 преди 1 месец
Нормална лятна температура е 25 макс 30.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо чудно. Га,.,ньо от сутринта се налива с бира защото било топло. На обяд вече е пиян. Тогава се почва с ракията. На тези жеги едно от последните неща които трябва да се правят е да се пие.
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А то в България даже не е горещо. 37 градуса си е нормална лятна температура. В Гърция и Испания е 45. В Дубай е над 50 градуса. Може би възрастта да оказва влияние? България е една от най застаряващите нации в Европа с над 3 милиона пенсионери и 1,5 милиона от малцинствата. В България работещите са около 1 милион ако не и под милион и няма как да функционират останалите 5 милиона.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първия ппроблем е в неправилното хранене - тежки мазни храни, горещи супи и лютиво. Втория проблем, всички знаем че в жегата се консумират много течности, но под течности българина разбира студена бира и сладки газирани напитки, а не вода, студен чай или айрян! Третия проблем, в най-голямата жега, след 11:00 часа, българина отива на плаж и и се налива с бира или кафе с кола.
14
3
 
11
 
! Отговори
лекар в СП преди 1 месец
Пропагандата ви не струва и пукнат цент. Айде със здраве да си я пиете !
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ъъъ, какво да очакваме от нация от пияндета?!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А от салам народен у Кауфланд колко са п.укнале :)))