Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"

Съветът на Европа призова Радев да не слага подписа
12 авг 2024 19:16, Александър Попов
531
Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"
Снимка: БГНЕС

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека.

Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
392
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленият чорап да покаже, че е човек, а не просто чорап. Последен шанс пРезиденте!
391
0
 
21
 
! Отговори
я бягай бе преди 1 месец
Тая пропаганда трябва да спре, който иска и има интерес има достатъчно информация и ще се образова. Имат си прайда и до там. На олимпиадата се видя, че тази "толерантност" се е превърнала в пропаганда, колко било готино да си от другия "бряг" на реката...
390
0
 
17
 
! Отговори
vs преди 1 месец
Значи, като земем едно дръво, много бързо ще научите точно къде ви е мястото!
389
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради 7000 да позволим да манипулират децата ни? Никога!!!
388
1
 
16
 
! Отговори
Анти тяло преди 1 месец
Дори само тук подкрепата за Радев ще надвиши броя на протестиращите!!!
387
2
 
31
 
! Отговори
Кънчо преди 1 месец
За каква дискриминация говорите бе пенделки ? Кое от конституцията ви е забранено ? Може би да ходите на училище ? или да си бъркате в гащите по къщите ? или да ходите на работа ? НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРИСУВА ОТ ВАС !!! Вие сами се изкарвате жертви, но няма да я бъде тая. Ако ще не комисар ами Урсула с целия си антураж лично да дойде тука да овещава за лгбт пропаганда. Протестите в Англия ще ви се видят като митниг на счетоводителки. Долу ръцете от децата ни!!! после пак гласувайте за европартиите..
386
2
 
23
 
! Отговори
ОК -НЯМА ПРОБЛЕМ преди 1 месец
НАПРАВЕТЕ ПОДПИСКА В НЕТА- ЧЕ СМЕ СЪГЛАСНИ С ПРИЕТИЯТ ЗАКОН ОТ ДЕПУТАТИТЕ-- ЗА 1 ДЕН ЩЕ ИМА 700 000 ПОДПИСА И ЕГН-та-- АЗ СЪМ ПЪРВИ ЗА ПОДПИС СРЕЩУ ВСЯКАКВИ ИЗВРАТЕНЯЦИ-- КАПАКЪТ НА ВСИЧКО -ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ ГО ВИДЯХМЕ -ОЛИМПИЯДАТА В ПАРИЖ!!!!!! ДЖЕНДЪРИЯДАТА ПОКАЗА ПОШЛОЦТА И ОМРАЗАТА КЪМ СЕМЕЙСТВОТО КЪМ МОРАЛ КЪМ РЕЛИГИИТЕ - КЪМ ВСИЧКО КОЕТО КРЕПИ ХОРАТА
385
1
 
30
 
! Отговори
Някоя си преди 1 месец
Има, няма подписи, това си е решение на нашата държава!!! Има достатъчно либерастки държави, който са им признали "правата" да ходят там! Никой не ги кара да стоят тук! Не ги искаме тук! Да не закачат децата ни!
384
1
 
16
 
! Отговори
era преди 1 месец
ако Радев върне закона си забива нож в гърба. От дуга страна да се пусне подписка от някоя "организация" в подкрепа, да видим колко ще я подкрепапят. 7000 "***" искат да пропагандират изкривените си възгледи на децата ни свободно в училищата, а мерси.
383
1
 
24
 
! Отговори
е и? преди 1 месец
7000 искали,6 милиона не искат.Мнозинството печели,сори.
382
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смяната на пола - това е война срещу бялата раса!!! Идете при тези, които научихте да раждат по 10 деца срещу помощи /програми за борбата с глада/, сега вземете техните деца и им сменете пола, да видим няма ли да ви сварят в казана.
381
1
 
27
 
! Отговори
T преди 1 месец
Тия 7000 можем да ги съберем в няколко трапа. Нямат място пру чуждите деца, че и пропаганда да им правят.
380
1
 
28
 
! Отговори
ДААА преди 1 месец
Да съберат Тези 7000 в две училища и да си учат заедно и така, не мерси айде няма нужда цял закон за частен случай.
379
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е стара копейка. Няма как да защитава обратните. Сбъркали са президента. :)
378
1
 
19
 
! Отговори
Ади преди 1 месец
До Анонимен 381 - Напълно подкрепям! " Коалиция Заедно срещу насилието събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани" кои са тези коалиции? Елемнтарната аритметика сочи, че тези организации не докарват и по 1000 граждани. С какво се издържат тези организации? Ако от 6000-те граждани - нека ги видим, те пък как стоят в НОИ и НАП???!!! Прав е Радев да не подписва, а направи ли го...
377
0
 
29
 
! Отговори
Путин. преди 1 месец
Долу. Лгбт. ***. ***. И. Лизбиики. Нямате. Работа. Във. Училищата. Мамицатави. ***
376
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои са тези 7000 души? Я дайте подписката с ЕГН, адрес и подписи. То така е много лесно 10 счупени китки да твърдят, че са 7000. Нали ги видехме колко бяха на площада - 50 човека. То по тази логика ще отменят и закона за педофилията, винаги ще се намерят 300 педофила, които да твърдят че са 30 000, да протестират, че са им нарушени правата. Содомитите трябва веднъж за винаги да приемат че са психично бони и да се лекуват ако са по-тежка форма, ако са лека форма да си стоят по дупките.
375
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще видим Радев български президент ли е или послушковец!От решението му зависи рейтинга му.
374
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще играе тоягата този път!
373
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакво вето!Няма да превръщате децата ни в ***! Стига ни афиширахте вапите извратености!Живейте си във вашите общности без афиширане!Долу ръцете =от децата ни!