Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"

Съветът на Европа призова Радев да не слага подписа
12 авг 2024 19:16, Александър Попов
531
Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"
Снимка: БГНЕС

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека.

Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да,защо вето,НПО-та искат пропаганда на ЛГБТ точно в училищата?Субсидията ги стимулира,събраха 7000 ***.Предполагам,че се целят в чл.6,ал 2 от Конституцията,в който не се допуска ограничаване на права основани на раса,произход,пол,религиозни убеждения и т.н..Но ограничения на права основани на пол,означава да няма дискриминация спрямо жени или равни права на мъже и жени У нас няма дискруминация.Но не може чрез пропаганда на деца от 4 годишни до 18г.съзнателно да ги правят различни.
371
0
 
22
 
! Отговори
госпожа Емилия преди 1 месец
До Анонименискат, защото разполагат с много пари и знаят,че нашите политици са ПРОДАЖНИ.Този проблем ще изкара хората на улици и площади.Крайно време е.
370
0
 
28
 
! Отговори
Демон преди 1 месец
Ако сте ЛГБТ, глобалисти или фенове на зелената зделка - пишете се умрели !!! Ще има голямо дране !!!
369
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропагандата в училищата е крайно неприемлива защото е извратена и няма нищо общо с приемането на различните.Напротив ,цялата система е създадена чрез психологически натиск да се обърка съзнанието на незрелите да станат различни от биологичния пол и безлични.Съответно подтикване към смяна на пола на малолетни и непълнолетни т.е.унищожаване на биологията и чрез една привидна уж нова полова идентичност да не могат да имат поколение.Бърза се да стане преди пълнолетие преди осъзнаване.
368
0
 
28
 
! Отговори
H преди 1 месец
Ей бездетни проклетници не ни закачайте децата ми
367
0
 
27
 
! Отговори
госпожа Емилия преди 1 месец
големите апетити за нашите деца.Този път НЕ СТЕ ПОЗНАЛИ! Излизаме на улицата и жална ви майка !
366
0
 
3
 
! Отговори
Лицемери преди 1 месец
Нямам повече да пиша!
365
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво общо имат изказванията от трибуната с написаното в Закона? Аз не прочетох нито един ред срещу закона. Но много срещу изказвания на депутати.
364
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕАКВО СИ КОМИСАРЧЕ, ЩО НЕ ЗНАЕ КАКВО Е ПОЛИТИКА ОСНОВАВАЩА СЕ НА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА, ВЗЕЛО ДА СЕ ПЛЮНЧИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ И 76 ПЛАТЕНИ НПО-ТА СБРАЛИ 7000 ЛЕСБОПЕДДАЛКИ ПРАВЯТ СИ СВАЛКИ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТА, А НЕГРАМОТНИТЕ ЖУРНАЛЯМЕНТА ДУХАТ ТАРАТОРА ДА ВЪРНЕ ПРЕЗИДЕНТА ЗАКОНА И ТО БЕЗ НИКАКВА МОТИВАЦИЯ, ЗА ДА ПРОДЪЛЖИ ГЕЙСКАТА ИЗЛАГАЦИЯ!!!...
363
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако преидентът наложи вето е много вероятно рейтингът му да се срине и всякакъв негов бъдещ политически проект да претърпи неуспех. От друга страна, при натиск от ЕС няма да му бъде лесно да откаже както стана и след посещение на комисар от ЕС преди време и малко след това станахме последната страна от ЕС, въвела знаменития 'Зелен сертификат' (служебното правителство на Стефан Янев и здравен министър Стойчо Кацаров).
362
2
 
41
 
! Отговори
1ъъ преди 1 месец
Става въпрос за нашите деца не за техните! Затова нямат право на глас!
361
1
 
6
 
! Отговори
Възмутена преди 1 месец
Максим Каракаш, скандалния бизнесмен, подбира служителките във фирмите си по любов. Последната му любовница е на годините на сина му, който отдавна е изпратен в чужбина. А жена му Таня е устроена на държавна работа далеч от фирмите и живота на любовчията бизнесмен.
360
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нужно е да се изведат от училищата подобни и да се лекуват в специални институции като тази в Карлуково!
359
2
 
48
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Абе скрийте се , бе !!! 7000 извратени искат да извра тят о нашите деца. 6,5 милиона искаме Радев да подпише закона като мъж, който отстоява позициите си
358
0
 
24
 
! Отговори
РАДЕВ НЕ СЕ КРИЙ преди 1 месец
ПОДПИШИ ПРОМЕНИТЕ или СЕ МАХАЙ
357
1
 
40
 
! Отговори
Що за наглост!?! преди 1 месец
Кой е тоя, който иска да дава съвети на нашия президент?И да питам, ако всичките със сексуални разстройства имат право да влязат в детската градина и училищата, да обясняват на децата какво ще стане? Всички полове? То освен сексуално образование друго ще има ли време да се преподава на децата. Или: Вие съгласни ли сте в детските градини да влязат и се обясняват хетеросексуалните и да обясняват предимствата на традиционния секс? Например Кобилкина да влезе и да обяснява, както тя си знае!***!
356
1
 
42
 
! Отговори
?!?!?! преди 1 месец
Има само два пола!!! Не искаме евроджендърството Ви Европа!!!
355
1
 
35
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 месец
"Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"""" ------ Да го д.....!!!! Никакво вето!!!!
354
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
https://liveuamap/bg/2024/12-august-russian-ministry-of-defense-claims-full-occupationЕТО ВИЖТЕ НА ЗАПАДНАТА КАРТА НЮ ЙОРК Е РУСКИ ХАХАХАХАХА
353
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Падна Нй Йорк хахахахахахаха Зеленски пикаее газззз