Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"

Съветът на Европа призова Радев да не слага подписа
12 авг 2024 19:16, Александър Попов
531
Комисар и 7000 души искат от Радев вето на "ЛГБТ закона"
Снимка: БГНЕС

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

"Дълбоко съм загрижен за неотдавнашния закон за забрана на "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата", написа Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа X.

"Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се справят с дискриминацията и враждебната реторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите", добави О'Флахърти.

Коалиция „Заедно срещу насилието“ събра подписи от 73 неправителствени организации и над 6 000 граждани срещу приетия на 7 август Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).

С приетите от депутатите промени се забранява пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с "нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната".

Според Коалиция „Заедно срещу насилието“ гласуваният закон не подлежи на законово изпълнение и е в нарушение на Закона за защита от дискриминацията и на Европейската конвенция за правата на човека. В позицията си Коалицията посочва, че в пленарната зала народните представители са използвали реч на омразата и изцяло дискриминационни изявления, които тенденциозно подкопават устоите на демокрацията и правовата държава. Някои от тези изказвания биха могли да подлежат на санкция по Закона за защита от дискриминацията и Европейската конвенция за правата на човека.

Държавният глава все още не е подписал указ за обнародване на закона в Държавен вестник, като срокът за това е 15 дни от датата на приемането на закона. Той би могъл да упражни право на вето, т.е. да върне закона в Народното събрание за ново обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целят легитимиране на педофилията и захранване на мрежата за сексуална търговия с деца
331
0
 
30
 
! Отговори
лидер преди 1 месец
сега,ще видим дали имаме президент на място
330
0
 
38
 
! Отговори
Да се ЛГБТействат преди 1 месец
Дреме ми на дедовия. Ние не можем да свикаме референдум с 500 000 гласа, ако тия със 7000 гласа успеят автоматично всички политици да се застрелят!
329
0
 
33
 
! Отговори
Хетеросексуален преди 1 месец
6000 *** искат децата ни да станат , като тях .Това са болни хора и трябва да ги лекуват ,а не да им разрешават пропаганда в училищата!
328
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много обратни са се народили? Кога успяха да се обърнат? Бой по манерките !!!
327
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зад фасадата на демокрацията в България е създаден един диктаторски режим със система от закони и съдилища, задушаващи осеммилионния народ.
326
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е мъж на място!Никой не може да го задължи да наложи вето!
325
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Малко за политикаТочно така! Това е диктатура на малцинството над мнозинството и най-отвратителното е, неистовото желание да представят природната аномалия като нещо нормално! Ако да си гей беше нормално, тогава НЯМАШЕ ДА ИМА НИЩО ЖИВО НА СВЕТА и ние нямаше сега да си пишем коментарите. Дано България поне веднъж да покаже характер.
324
18
 
9
 
! Отговори
До 335 преди 1 месец
Радев е един обикновен атеист с типично поведение на военен и нагаждач. Но все пак в него има и малко морал и отговорност. Въпросът е кои точно организации ще му дръпнат конците е момента.
323
0
 
27
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
В прекрасна България нещата са изпуснати отдавна. Ако през социализма на коледните-Рождественските празници в празничните програми се представяха дядо Мраз и Снежанка, то сега на "коледните концерти" директно се мачкат педера..сти и лест... бийки. Вероучението е смешна и старомодна измислица според МОН.
322
0
 
30
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 месец
Сега ще се разбере Радев президент ли е или лукова глава
321
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен-330........ A в НС , не са ли повечко ?
320
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ЕС да оправят техните гейски закони ,еднополови бракове ,геьове ,джендари и тогава да.мислят за България гадове
319
0
 
43
 
! Отговори
Списаревски преди 1 месец
Нещата опряха до брадвата - една песен на Ахат, ако си спомняте. Джен-дъри много внимавайте, защото започвам да я точа! Ако децата ми заприличат на вас - ще се хвана и за Калашника...
318
0
 
44
 
! Отговори
ами преди 1 месец
Само аз ли не мога да разбера,че забраната за пропаганда, популяризиране или подстрекаване НЯМА връзка с дискриминацията и враждебната реторика?!? Един пълнолетен гражданин има цялото право на света да прави с органите си каквото си поиска-да ги маха,да си слага,да спи с когото му харесва и ако тогава тези срещу тези хора има издевателства и тормоз,тогава може да говорим за дискриминация и враждебна реторика,всичко друго е пропаганда срещу НЕразличните хора...
317
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В столичния общински съвет е пълно с дж-ен-дъ-ри.
316
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В столична общински съвет е пълно с ***.
315
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е диктатура на малцинството над мнозинството. Дайте списък на тези 7000 човека да ги видим кои са? Аз пък казвам, че има списък на 700 000 човека, които искат този закон.
314
0
 
41
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
Джендърството иска реклама в училищата
313
0
 
43
 
! Отговори
Де факто преди 1 месец
6000 подписа на ***, извратени смешници. Ами над 400 000 те подписа срещу еврото ? И как толкова много извратени се добраха до шефски позиции в МОК ,във съвета на Европа...всички избирани на принципа: по-слаба Европа , по-силни милиардери и управляващи в Европа.