Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност?

Активни потребители: Предлагаме два типа цени - фиксирани и плаващи
13 авг 2024 13:45, Анисия Иванова
88
Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 г. изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат мерки за преодоляване на рисковете.

"Либерализацията за индустрията тръгна малко по-рано. Борсовият модел в България често създава предпоставки за нестабилност в цените. Държавата беше принудена да създаде механизми за защита на бизнеса. Сега предстои либерализацията да обхване и всяко едно домакинство. Когато пазарът е податлив на естествени движения в цените, можем да очакваме трудни моменти за домакинствата, ако не се предприемат мерки", коментира Богомил Николов от "Активни потребители" в "България сутрин".

"Цената, когато се формира ден напред от борсата, може да играе понякога много рязко. Представете си договор вкъщи, чиято цена се определя от пазара ден напред. Няма да можете да предвидите в края на месеца колко ще платите. Вероятно е да попаднете на измама. Едно от нещата, които предлагаме, е да има два типа цени - едните фиксирани, другите - плаващи. Потребителят да може да избира. Всичко останало е свързано с мерките за енергийната ефективност", посочи Николов пред Bulgaria ON AIR.

Енергийната ефективност е възможност да буферира евентуалните рискове от високите цени, настоя той.

Базовите цени трябва да продължат да се определят от КЕВР вместо от МС?

"От 1 юли трябваше да тръгне първата стъпка на либерализацията - именно пазарът на едро. При нея вече няма административно определяна на цена от КЕВР, а в Закона е записано, че МС ще определя горна цена. Ние смятаме, че тя трябва да се определя от КЕВР, защото по този начин регулаторът ще продължи да бъде пряко обвързан с тази политика", обясни Николов.

Мерките, насочени към енергийно бедните, трябва да имат за основна цел не допълване на разходите, а извеждане от това състояние, посочи той.

"Трябва да се подпомагат тези методи на отопление, които са по-екологични", допълни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
важно е да се спре интернета на русофилите или да се направи много скъп
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин 55 : Продължавай да се "Очудваш" - никой не ти е виновен. Дори не си се опитал да се ограмотиш, после политиците са ти виновни. Повечко четене, по-малко ракийка и по-малко чалга и може да стане човек от теб.
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато не изтребем политиците , като вредни гризачи , няма да стане работата .С по 10 000 лева заплати на тях им все тая колко ще е тока . На всичкото отгоре , точно политиците са собственици на фотоволатаиците .Тоест вече не сме граждани на република България , а абонати на крадливата политическа класа .
41
1
 
21
 
! Отговори
JJ преди 1 месец
100 %, ще се седи на тъмно. Като стигне цената към 23:00 часа - 1800 лева на мегават , ще заприличаме на военна зона. Помните ли , когато малките общини нямаха пари за улично осветление?
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставихме ги да вдигнат безнина и нафтата. Сега ще ги оставим, да досъсипят въглищата, а после ще им дадем,да ни направят тока ужасно скъп ... Помните ли нафтовите печки? Не, че беше най-приятното, ама това, отварям прозореца на минус 12 градуса, че да влезе малко хладно, вместо да намаля печката, защото не ми пука за цената, която е смешно ниска, си беше яката работа.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Исторически погледнато , винаги цената на тока е сваляла правителство .
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 46 - Шамарите са най-доброто лекарство а глупостите ти.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 42 - Корекция - В България има газ, но отказваме да го придобиваме. Освен това, "забранение в ЕС", какво подяволите значи? Занчи, че някой цайсат хомосексуален, се е съгласил на това преди 20 години, а днес други цайсати хомосексуални продължават, да се съгласяват и да правят напук на народа. Това значи. Може да си имаме ток и от газ и от въглища, ама .... "зелените" не давали. Аз истински зелен, който да има IQ над 60 не знам. Другото са платени играчи.
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, че ще доведе. Не е нужно да си експерт, за да ти просветне. А от там и всичко. Едно никога не идва само.
35
3
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 1 месец
Сметки за вода от по 300 лв. получиха в София - ами Къпането Отдавна НЕ е безплатно, а е 3 лева на Кубик! това са 100 къпания, т.е. по 3 да ден или за 3-4 членно семейство нормална консумация за през лятото, където всеки се къпе ежедневно!!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38 - А добре, нека го калкулираме в цената ... и 80% от вискчо в България, ще стане тотално нерентабилно. Аз какво ще направя? Ами няма да инвестирам пвоече пари, ще ликвидирам дружеството и ще взема каквото мога и то отива по-чуждите борси. И резултатът? В цялата страна ще има стотици хляди безработни отгоре. А на върпоса ти - Защото има хора, които нарочно ти изкупуват квотите, само и само да нямаш достъп до евтини такива. По-лесно и чисто е, от да пращат мутри.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36 - Много далавераджия налива пари в имоти. Братовчеда работи брокер от 20 години и такова чудо никога не е било. Идват едни и искат, по 15 апартамента да взимат, ако можело на един вход да са.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28,Токът ти става двоен, ами калкулирай го в цената. А, тук идва проблемът - има конкуренция от други фирми, там цената не е двойна и въпросът е защо?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 33 Пред мнистерствата с тежки предмети. Тея ИТН и ПП протести, целия народ, дето се събираше общо 200 дена, ще се събере за 20 минути. И после ще има 10 пътиповече. Не си си лягал гладен. Не знаеш.
30
3
 
7
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 месец
Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност? Отговор - да ще доведе ! Именно за това се прави тази либерализация . За да започне народа да си иска комунистическия ботуш да го гази още осемдесет години . Това е комунистическа работа !
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 13 - Аз не го крада. Не съм го крал 20 години. Как си скичаше с по 1 стотинка през година-две тогава? А сега ще ще скача с по 50-60?!
28
1
 
2
 
! Отговори
Алоу преди 1 месец
24 - Айде тоя, дето ми даде минус, да каже защо?
27
3
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 1 месец
До Анонимен,така е българина ток не плаща,сега като е евтин какво,пак го крадат
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27 - Работата е, че колкото и кротки да са хората, на глад и студ, особено като засегне деца и семейство, не се трае.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Аз обикновените хора ги разбирам, ама фирми да ми говорят за отстъпки от държавата щот видиш ли имат фабрика и купуват ден напред и имало големи амплитуди в цените ... хайде моля ви се." - Не всяка фирма е "Пешо ЕООД" или "Гибона и Кирката АД" - повечето не правят огормен процент печлаба. Инвестираш 1 лв, вадиш 1.1, а 20 стотинки са ти за ток. Тока става троен. Ама стават двойни и много материали, защото и при тях се позлва ток. И за да си на нула, цената ти отива 2 лева...