Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност?

Активни потребители: Предлагаме два типа цени - фиксирани и плаващи
13 авг 2024 13:45, Анисия Иванова
88
Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Либерализацията на пазара на електрическа енергия от началото на 2026 г. изправя битовите потребители пред рискове от повишаване и нестабилност на цените на тока, и дори пред енергийна бедност. Това е предупреждение от Икономическия и социален съвет, който излиза със свое становище по темата. Съветът подчертава необходимостта да се приемат мерки за преодоляване на рисковете.

"Либерализацията за индустрията тръгна малко по-рано. Борсовият модел в България често създава предпоставки за нестабилност в цените. Държавата беше принудена да създаде механизми за защита на бизнеса. Сега предстои либерализацията да обхване и всяко едно домакинство. Когато пазарът е податлив на естествени движения в цените, можем да очакваме трудни моменти за домакинствата, ако не се предприемат мерки", коментира Богомил Николов от "Активни потребители" в "България сутрин".

"Цената, когато се формира ден напред от борсата, може да играе понякога много рязко. Представете си договор вкъщи, чиято цена се определя от пазара ден напред. Няма да можете да предвидите в края на месеца колко ще платите. Вероятно е да попаднете на измама. Едно от нещата, които предлагаме, е да има два типа цени - едните фиксирани, другите - плаващи. Потребителят да може да избира. Всичко останало е свързано с мерките за енергийната ефективност", посочи Николов пред Bulgaria ON AIR.

Енергийната ефективност е възможност да буферира евентуалните рискове от високите цени, настоя той.

Базовите цени трябва да продължат да се определят от КЕВР вместо от МС?

"От 1 юли трябваше да тръгне първата стъпка на либерализацията - именно пазарът на едро. При нея вече няма административно определяна на цена от КЕВР, а в Закона е записано, че МС ще определя горна цена. Ние смятаме, че тя трябва да се определя от КЕВР, защото по този начин регулаторът ще продължи да бъде пряко обвързан с тази политика", обясни Николов.

Мерките, насочени към енергийно бедните, трябва да имат за основна цел не допълване на разходите, а извеждане от това състояние, посочи той.

"Трябва да се подпомагат тези методи на отопление, които са по-екологични", допълни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бай Илийчо - Генератора иска дизел. Него накова първо .. преди 30 години, никой не ти мислеше, че дизела е пари. В града ти взимаха 6-8 стотинки за литър. Иначе по селата го имаше в тонове.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как го виждате, да е другояче?
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О, да, със сигурност ще се качат цените. Нормално, някои ще плащат по-малко като заявят за по-дълго време, други повече като заявят за ден напред. Ако си под наем примерно дали ще се обвържеш дългосрочно? Аз обикновените хора ги разбирам, ама фирми да ми говорят за отстъпки от държавата щот видиш ли имат фабрика и купуват ден напред и имало големи амплитуди в цените ... хайде моля ви се.
21
1
 
24
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 месец
Ами вижте какво се случи след "либерализацията" на пазарите при телекомите - радваме се на олигопол от уж конкуриращи се доставчици, които обаче дружно променят цените само в една посока - нагоре. Същото ще бъде и при доставчиците на ток.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Заради зелените изманици и квотите за въглероден двуокис -цената на тока се покачи минимум три пъти . Наличето на Въглероден двуокис в Атмосверата е 0,04% и когато изригна Вулкана в Исландия за 3 месеца опуши Европа токова колкото цялата и Икономика да работи за 10 г . От Затварянето и нарязването на 4 Блока в Козлодуй по искане на ЕС България досега е загубила над 120 милиарда лева по пазарни цени . Хора неразбиращи от Енергетика се занимават със нейното съсипване и то на държавни постове (((
19
2
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Купувайте си генератори додя са още евтини. Да имате ток за децата,да не реват в тъмното.И да мой си стоплите вода са изкупите.От тока другия ша стане златен .Аъъ???
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Питайте Ахмед Доган с ТЕЦ "Варна" за колко шъ ви продава тока!!!!
17
2
 
16
 
! Отговори
Оптимист! преди 1 месец
"""""Ще доведе ли либерализацията на пазара на ток до енергийна бедност?"""""" ----- И още как...!!! -))))))))
16
1
 
28
 
! Отговори
Това либерализацията преди 1 месец
някакво природно явление ли е, че се говори за него като нещо неизбежно? Какви са тия лобистски глупости дето ни пробутвате постоянно?! Един като дойдат у вас с въжета и факли, не се изненадвайте, а си спомнете всичките тези наглости, които си позволихте в ефир.
15
1
 
32
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Ша доведе. До голяма сопа.
14
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
време е тока на копейките да бъде спрян и интернета също.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕ БОИ СА БЕ БАТЕ НИЕ БЕДНИТЕ ЗНАЕМ КАК СЕ КРАДЕ ТОК
12
2
 
29
 
! Отговори
Прогноза преди 1 месец
Каквото и да ви говорят, а те ще почнат разяснителната си кампания, не ги слушайте!Ако си плащал средно 100 лв. ток след либерализацията сметката ще бъде 300-350 лв.
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи сега плащаме под борсовата цена?Тоест без печалби за евн,чез и прочие.
10
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно ,че ще е по-скъпо - тея Нови 50 фирми Препродавачи на ток искат да Печелаят Я ! -те са съсдадени с цел Печалбе Бе ! -трай и блей овче стадо страхливо -стой на тъмно и студено в обора
9
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам едни метални топчета (куртаци) и хубава прашка .Троша фотоволтаици поне от 20 метра .Имам и дебела сопа (сап) , шлайфан и подготвен за политици , само чакам да тръгне народа .
8
2
 
31
 
! Отговори
... преди 1 месец
значи не съм го казвал но пак ше повторя! в момента плащаме по 0.27лв за киловат! Тока на борсата е 360-420лв за мегават! Значи ние плащаме 2 пъти по-малко! Сега след това идват електроразпределителните дружества! там също требе да се плаща! После идват и енергийните доставчици! на тях също се плаща! значи в момента тока, ако е на свободния пазар, требе да е поне лев за киловат! Моете и да коментирате!!!
7
2
 
30
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Не бе, "либерализацията" на цените на тока ще доведе до енергийно забогатяване. Абе що ли не взема една по-здрава тояга и по кратените празни "експертни"...
6
1
 
35
 
! Отговори
Либерална медия преди 1 месец
Чакам с нетърпение.... е тогава вече ще има кървища по улиците!!!
5
5
 
19
 
! Отговори
EKSPERT преди 1 месец
Тази Либерализация се прави по типично Бай Ганьовски начин . ЕС има Директиви за излизането на борсата на физически лица . Там има строги Правила .Правило 1 е - Да се сменят с двупосочни електромерите и да се отчита на всеки час .Правило 2 е - Всеки може да си монтира фотоволтаик на терасата или двора , без да ходи по Институции като КАТ или Министъра на Енергетиката , до 800 ВАТА и да продава енергия .