Тежки нарушения в психиатрия: Пациентът вързан, дежурен лекар няма

Проверката в УМБАЛ "Св. Марина" е извършена от омбудсмана
13 авг 2024 10:43, Петър Бойчев
52
Тежки нарушения в психиатрия: Пациентът вързан, дежурен лекар няма
Снимка БГНЕС

Тежки нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна откри проверката на екип от омбудсмана, който следи за спазването на правата на пациентите в тези институции. Експертите я направиха внезапно в края на миналата седмица, след като дни преди това един от пациентите на клиниката загина при пожар.

Установено е, че по време на пожара пациентът е бил вързан, без да са спазени законовите изисквания за това - помещението, в което е бил, няма видеонаблюдение и той не е бил под непрекъснато наблюдение.

Проверката констатира, че персоналът в мъжкото отделение на психиатричната клиника е крайно ограничен. По време на възникването на инцидента на дежурство са били една медицинска сестра и един санитар. Общо за 4-те клиники по психиатрия към УМБАЛ "Св. Марина" е имало един дежурен лекар, който не е бил в тази клиника по време на пожара.

Освен това в изолаторите на клиниката няма изградена система за пожароизвестяване, въпреки отправени предписания от контролните органи.

Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров обясни, че е образувано дело за пожара, но се разследва всичко, което има връзка със случая. Така например е изискано съдебното дело, по силата на което пациентът е бил настанен за принудително лечение. Проучва се как се е провеждало това лечение, а също и какви са били правилата в психиатрията.

Първоначалните данни за пожара са, че той е възникнал в стаята, тъй като само тя е изгоряла. Намерени са части от запалка. Според разследващите пациентът е опитвал да прогори това, с което е бил обездвижен. Дюшекът, върху който е лежал мъжът, е бил от дунапрен и е изгорял много бързо. Тепърва ще се прави експертиза, която трябва да даде точен отговор какво се е случило във фаталната вечер, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
13
 
! Отговори
Лично мнение преди 1 месец
Няма лекари. Ми няма да има! Заплатата на специализанта е 2 (две) минимални заплати. Една чистачка без образование, стаж и отговорности взема 1 (една) минимална заплата.
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До kk, а бе кой ти възразява срещу връзването. проблемът е липсата на лекари и мед. сестри. Също ви казват, че няма правила в тази болница. Леглата са от лесно запалими вещества.... Наистина е страшно колко малко хора в тази страна мислят. Именно защото тези болни не осъзнават какво им се случва трябва да са в безопасно пространство. Това е проблемът! Мислете! Не боли!
27
4
 
2
 
! Отговори
Познавам ги преди 1 месец
Проверката констатира, че персоналът в мъжкото отделение на психиатричната клиника е крайно ограничен. . . Квалификацията там е четвърти клас завърщтващ т.е. недовършен! Все наши хора! Проверете им роднинските връзки! Какво се правите на неутрални?
26
2
 
18
 
! Отговори
kk преди 1 месец
Колко от вас са виждали психично болен и агресивен в същото време? Разберете, тези хора НЕ разбират какво се случва, те халюцинират и в афект могат да убият много и невинни хора и близки, вкл децата си. Преди години имаше убита лекарка в психиатрията в Ловеч. Спомнете си и филма Мълчанието на агнетата. Усмирителната риза не е измислена вчера и най-мощният невролептик има нужда от време за да подейства. Защо няма желаещи да работят психиатрия е друг въпрос, колко от вас ще си рискуват живота?
25
0
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 1 месец
До Анонимен.Нещо пък ми подсказва,че близките,ако има такива,ще са доволни в някаква степен.Понякога е избавление.Но,състоянието на психиатриите е отвратително.Така е от десетилетия.Пари -няма.
24
1
 
0
 
! Отговори
Истанбулец преди 1 месец
Голяма работа. Той е мъж.
23
5
 
5
 
! Отговори
тТт преди 1 месец
Ако не беше вързан - "Защо не е вързан, той е опасен за себе си и околните!". Като е вързан: "-Как така ще го вързвате, та той е невменяем и беззащитен!" Типичната БГ черта!!!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20, казах ти, че нямаш способности да четеш написан текст... ти реши да доказваш отново. Първосигнален си ти. Пишеш, че другите нямат познания, а самият ти демонстрираш остра липса на образование. Прочети статията отново Отговори на въпроса каква е твоята квалификация да коментираш. Когато нямаш доводи почваш с личните нападки, ясно е. Лошото е, че такива сте много. Всичколози без способност да се обосновата. Блещите клишета и смятате, че обидите са достатъчни? Да, първосигнален си.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В много болници, както и в тази, стаите за пациенти са под всякаква критика, както и храната и отношението към тях защото нямало пари, но когато влезеш в стаите на докторите - по два климатика, хладилник, нова дограма, ново обзавеждане, нови компютри, пълен лукс.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19Вие сте типичният пример за първосигнален представител на обществото.Когато лудият си е вкъщи и застреля или заколи съседът си -" ама защо ги пускате тия луди" когато е в психиатрията вързан и обезопасен. -"пуснете ги защо ги държите вързани " значи хем свободни хем вързани.Интересен оксиморон.Но в реалният живот умират невинни а вие разсъждавате над красиви теории.И какво -отивате казвате му на някакъв на който извънземните му говорят да убие детето си " не прави така" и той -ок
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 9, каква е твоята квалификация, та разбираш толкова много? И пропускаш важен елемент: няма лекар, няма сестри, няма видеонаблюдение, няма правила. Редно е да мислите върху написания текст. От 1во до 7ми клас това ви учеха в училище. Тази болница трябва да понесе последствията от смъртта на пациента си.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма лекари, няма сестри, няма санитари, няма пари за пожаробезопасност, а омбудсманът пита, какво се е случило. Към кого е насочен тозхи въпрос? Ясно е, че не болницата е виновна, а тези, кои то са отговорни за финансирането й.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на мен ми беше интересно защо връзват българина и на улицата , а то било защото бил в тежък психичен дисонанс .
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кукубенд води предизборна кампания за Тошо Шопара, Боко Глигана и Пеевски Прасуна! Обещават, че на всички прасета ще им поникнат крила и ще полетят! Всички лудиИчалгари на борба за Свински крилца!
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да те вкарат в "Св.Марина" е като да влезеш в машина на времето и да посетиш светата инквизиция от Средновековието. По-добре е да умреш в къщи с достойнство!
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИСТИНСКИТЕ ЛУДИ СА В ПАРТИИТЕ. ГРУПИ ЗА ПОГОЛОВНО КРАДЕНЕ С НЕВЪОБРАЗИМ ЦИНИЗЪМ!
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МНОГО СТАНАХА ЖЕРТВИТЕ, ВЪРЗАНИ В ПСИХОТО! НАИСТИНА МНОГО. И НОРМАЛЕН НЕ МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ ВРЪЗВАНЕТО КАТО ПСИХИЧНО НАСИЛИЕ НАД НЕГО! УЖАС!
12
5
 
23
 
! Отговори
Свидетел преди 1 месец
Св.Марина Варна е най-мракобесното учреждение в тази държава. Там връзват и упояван болните, какво остава за психичноболните.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Улиците са пълни с луди за връзване
10
3
 
13
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
Болницата да не чака да я осъдят , а веднага да платят на семействата му подобаващо обещетение!Това ще е вид извинение за допуснатото грубо и немарливо отношение към болните , коствало живота му!Как може да не чувствате задължение за живота на пациентите?Отвратително!!!