Тежки нарушения в психиатрия: Пациентът вързан, дежурен лекар няма

Проверката в УМБАЛ "Св. Марина" е извършена от омбудсмана
13 авг 2024 10:43, Петър Бойчев
52
Тежки нарушения в психиатрия: Пациентът вързан, дежурен лекар няма
Снимка БГНЕС

Тежки нарушения в психиатричната клиника към УМБАЛ "Св. Марина" във Варна откри проверката на екип от омбудсмана, който следи за спазването на правата на пациентите в тези институции. Експертите я направиха внезапно в края на миналата седмица, след като дни преди това един от пациентите на клиниката загина при пожар.

Установено е, че по време на пожара пациентът е бил вързан, без да са спазени законовите изисквания за това - помещението, в което е бил, няма видеонаблюдение и той не е бил под непрекъснато наблюдение.

Проверката констатира, че персоналът в мъжкото отделение на психиатричната клиника е крайно ограничен. По време на възникването на инцидента на дежурство са били една медицинска сестра и един санитар. Общо за 4-те клиники по психиатрия към УМБАЛ "Св. Марина" е имало един дежурен лекар, който не е бил в тази клиника по време на пожара.

Освен това в изолаторите на клиниката няма изградена система за пожароизвестяване, въпреки отправени предписания от контролните органи.

Говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров обясни, че е образувано дело за пожара, но се разследва всичко, което има връзка със случая. Така например е изискано съдебното дело, по силата на което пациентът е бил настанен за принудително лечение. Проучва се как се е провеждало това лечение, а също и какви са били правилата в психиатрията.

Първоначалните данни за пожара са, че той е възникнал в стаята, тъй като само тя е изгоряла. Намерени са части от запалка. Според разследващите пациентът е опитвал да прогори това, с което е бил обездвижен. Дюшекът, върху който е лежал мъжът, е бил от дунапрен и е изгорял много бързо. Тепърва ще се прави експертиза, която трябва да даде точен отговор какво се е случило във фаталната вечер, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия смешници защо се правят на луди ? Вързан бил лудия. Тия знаят ли един психично болен и агресивен човек като врътне и изпадне в "епизод" на какво е способен? Ще вземе една брадва,нож,парче стъкло или арматура и ще ги заколи и изкорми всичките там и след тва ще тича гол омазан в кръв по улицата.Тая работа не е като да си седиш на бюрцето в прохладният офис и да се ядосваш че ароматизаторът за въздух не ти харесва. Винаги ми е смешно когато безумни бюрократи управляват неща от които не разбират
8
17
 
11
 
! Отговори
Държавата-психиатрия преди 1 месец
Ех, да бяхме вързали навреме Путин..
7
2
 
33
 
! Отговори
санитарката преди 1 месец
Психиатричните заведения и туберкулозните са на държавен бюджет.Пари за тях няма.Положението е критично.Този случай ще отшуми,ще се забрави,но състоянието няма как да се подобри без пари.Това е!
6
0
 
10
 
! Отговори
Мутаф преди 1 месец
Ще се мре, ама яко!
5
6
 
17
 
! Отговори
Бах мама му. преди 1 месец
Някой плаче за затвор.
4
10
 
17
 
! Отговори
0809 преди 1 месец
Пациентът ако е бил вързан нямало е да запали цигара и да предизвика пожар. Масово болните пушат и пият по стаите и после персоналът виновен. Ами няма лекари и още повече няма да има.
3
4
 
18
 
! Отговори
ВСЕ ЕДИН ВЪПРОС преди 1 месец
ми се върти в главата - Накъде отива тази държава
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Л.удите ги вържат иначе ше пребият фелдшера :)))
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пациента да не е някой от сайта ,че тук има едни пишат по 200 пъти едно и също на ден та в тях се съмнявам.