Опожарени горски площи се дават за фотоволтаици вместо да се залесяват?

Тази практика трябва да се прекрати, смята Меглена Плугчиева
14 авг 2024 09:52, Петър Бойчев
103
Опожарени горски площи се дават за фотоволтаици вместо да се залесяват?
Снимка БГНЕС

Горски площи след пожарите, вместо да се залесят наново, се дават за терени за фотоволтаици. Има такава практика и тя трябва да се прекрати. Това разкри бившият вицепремиер Меглена Плугчиева по БНТ.

За първи път България е на второ място в ЕС по пожари и щети от тях, трябваше да се вземат превантивни мерки. подчерта тя. Анализите тепърва ще се правят. За системата на горите задължително трябва да се направи голяма програма за залесяване, защото това са тежки екологични последици, и да се затвори вратата в закона изгорелите площи да не се предават за изграждане на фотоволтаични паркове.

Те задължително трябва да бъдат възстановени, категорична бе Плугчиева, която е експерт по лесовъдство по образование, била е и министър на земеделието.

Задачата пред г-жа Кожарева никак не е лесна, защото няма политически опит, коментира още Плугчиева. Цели като Шенген и еврозоната трябваше да са ясно разписани през кабинета на Главчев и да се каже какво конкретно по тях ще свърши всеки един от министрите за 4-те си месеца в служебното правителство, смята тя.

И всички да знаем какви усилия са положени в посоката, която следваме. Това го няма, няма и оценки, единствената, което чух от г-н Главчев е, че външният министър трябва да бъде сменен, да не разшифрирам какво значи това, добави Плугчиева. Тя самата бе съветник на настоящия служебен премиер, когато пое поста, но напусна екипа на Главчев след решението му той да поеме и Външното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а чакай ве, това не беше ли няква конспирация на рашистите и копейките?
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През един голям дъб годишно могат да минат 100 тона вода! Повтарям - СТО ТОНА!!! Колко ще минат през тия фотогуна? За малки разпоретинки излизате хиляди по улиците, а за унищожаването на това парче рай не си мърдате пръста! "Не сме народ, а мър6а, туй ще кажа и с туй ще да свърша"!
52
0
 
14
 
! Отговори
До 51 преди 1 месец
Алчността ще убие нас ....средната и ниската класа..!! А тия от голямата класа ще си останат да си харчат парите!! Ако не се предприема вече нищо
51
0
 
18
 
! Отговори
Йеуддк преди 1 месец
Ето ьащо имаше толкова пожари!!! Някой плаъил яко... за да си развие бизнеса!!! Вместо да се засадят нови дървета, ще слагат волтаици???!!!!
50
0
 
20
 
! Отговори
Има преди 1 месец
толкова много покриви и индустриални терени, да си слагат фотоволтаици. Кво се занимават с гори, селскостопански земи и прочие. Алчността ще убие всички ни.
49
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и отново опираме до римското право - "кой има мотив"
48
0
 
11
 
! Отговори
Ненов преди 1 месец
Шокиран съм.... хахаха
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въглеродния двуокис отделен от горските пожари в Европа само за едно лято е колкото въглеродния двуокис отделен от всички автомобили и ВЕЦ-ове в Европа за 5 години.
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
палят, после продават дървесината и слагат фотоволтаици просто, лесно и вредно, а държавните мъже си бъркат по дупките
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хора, пазете дърветата! Ще трябват за окачване на зелените шарлатани.
44
1
 
11
 
! Отговори
Еврогей натовец преди 1 месец
Не може некакви си гори да пречат на бизнеса...не може...
43
1
 
3
 
! Отговори
Оппаа преди 1 месец
Затриха 41 и правилно :) Не че не бе прав. Поредицата се смени. Апел към ***, трийте постов но на тяхно място да остава причината. Да не се обърква реда.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбрахте ли сега защо има толкова много пожари? Глобално затопляне.....цирк.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41Четеш български статии, пиши на български.
40
1
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
Бизнес, а не екология :)
39
8
 
5
 
! Отговори
Кути преди 1 месец
Не ни трябват гори. Нужни са паркинзи за колите втора употреба от Европата и фотоволтаици за печалба. Така че подкрепям.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38 Когато видиш, как започна иситнскяи натиск за злееното ти става ясно ... СЛед кризата 2008-***, всичките "зелени" компании (фотоволтайци, перки, батерии и прочие) започнаха да давят ЯКО назад. Акциите им се сринаха от няколко милиярда, до стотина милиона. И извднъж, акциите им отидоха на десетки и десетки милиарди. Я си представи - знаеш, че акция за 8 евро, след 10 години ще е между 120 и 200. Как е? ОХААА! А имаше и такива, котио стигнаха 100X стойност.
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Таковам им зелените идеи. Всичко е прикрит бизнес. Колко екологично е да се добият материалите, произведат панелите и след 10 години унищожат. А дървото остава.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А догодина по това време проф. Рачев ще обяснява аномалията лято със средна температура над 45 градуса. Превърнахме земята си в пустиня!!!
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тези фотоволтаици. Нито ще ви дадат достатъчно ток, нито са екологични (как се произвеждат, рециклират), нито ще ви дадат чист въздух и хубава прохладна сянка, нито ще ви спасят от поредното свлачище при силна буря. Единственото, което ще донесат са лесни пари за някой джоб по някой европроект. Слагането на фотоволтаици има смисъл в някои отношения и може да се съчетава с производство на земеделска продукция, но да се слага масово без идея от който, както му падне си е пълна идиотия.