Протест и контрапротест в спор за пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация

По-рано днес президентът не наложи вето на приетите в НС промени
15 авг 2024 19:25, Красимир Ангелов
349
Протест и контрапротест в спор за пропагандата на нетрадиционната сексуална ориентация

Два демонстрации се провеждат успоредно в „триъгълника на властта“ в центъра на София.

Пред президентството протестът е против законовите промени, забраняващи пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация и e с искане президентът Румен Радев да наложи вето на измененията. По-рано днес държавният глава не наложи вето на спорната поправка в Закона за предучилищното и училищното образование, която забранява "пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в рамките на учебните заведения".

Утре текстът ще бъде обнародван и ще влезе в сила, сочи съдържанието на "Държавен вестник" за 16 август.

Протестът е под надслов "Вето на закона на омразата"
, и протича при изключително засилено полицейско присъствие.

Другата демонстрация, организирана от „Възраждане“, е пред сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 и е в подкрепа на промените под надслов „НЕ на джендър пропагандата! Да на нормалността!".

"Смазахме  джендър идеологията в България, това е голяма победа на „Възраждане“. В интерес на истината бях подценил тази зараза. Американското посолство финансира хомосексуална пропаганда на децата ни в училищата. Обучавали са лекари и учители как да работят с ЛГБТ хора и с детската ЛГБТ общност. Искам да попитам - къде в закона е регламентирано наименование детска ЛГБТ общност?  Те вече говорят за гей деца… Няма никаква общност, извън семейната и само техните родители  до 18 годишна възраст на децата могат да решават.

Радвам се, че на всички НПО-та, финансирани от Америка за България, им отнехме работната среда. Те в момента се опитват да го изкарат, че е закон на омразата и забрана на ЛГБТ хората - никой нищо не ви забранява, освен че не искаме с нечистите си ръце да сеете гнусната си пропаганда върху децата ни, които посещават училища и детски градини", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов във видеообръщение в социалните мрежи.
 
Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях, съобщи по-рано днес прессекретариатът на президента.

Забрана за пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин – пряко или косвено, в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната, прие парламентът миналата седмицата. Това се случи с гласувани на две четения в едно заседание промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от парламентарната група на „Възраждане“.

"Нетрадиционна сексуална ориентация" са различни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за емоционално, романтично, сексуално, чувствено привличане на лица от противоположни полове", записа Народното събрание.

Текстът подкрепиха 135 депутати, против бяха 57, а осем се въздържаха.

В понеделник 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Инициативата е на Фондация „Будителките“ и Младежка ЛГБТ организация „Действие“.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви в понеделник, че е "дълбоко обезпокоен" от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу "пропагандата" на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
34
 
! Отговори
Родител преди 1 месец
Родител съм, имам 2 момчета, учител съм, категорично против да се "възпитава" у децата този разврат! Да си вземат " Новото нормално" и да ги качваме на автобусите с последна спирка Грозни, там да ги видим колко са ербап! Извратени, ненормално е да искаш да се насажда у децата тази ерес.
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 17. Нека си идва откъдето си ще. В училище няма работа обаче.
14
22
 
3
 
! Отговори
Яна преди 1 месец
Давай Гания! Само това остана да се оправи в клета майка България...
13
1
 
16
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Освен звучно пцоване за тия от протеста, друго не виждам какво заслужават. Не ги е срам, днес баш на Богородица...
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15. Важното е, че законът е приет.
11
34
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен с този закон възраждане ще изгубят гласове на следващите избори.
10
3
 
19
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Днес е Свето Успение Богородично и Вярвайте ми, че който си е позволил лукса да се занимава с ЛГБТ пропаганда точно в този ден, ще си носи кръста. А, иначе срам за този сайт, че отразява това точно днес. Можеше да е утре. От алчност и редакторите ще си носят кръста. На останалите Честит Празник. И нека Дева Мария ви закриля. Тя е най-силния закрилник и наистина вярата прави чудеса.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Европеец с тояга 7. Добре ли си ? Има ли ти нещо ? Статията видя ли за какво се отнася ? И айде да не сипеш закани да не ти фъкнат кастанетките.
8
17
 
9
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
Хайде на първо време да се откажем от еврофондовете, а после и от европейските ценности. Така поне БГ политиците ни ще имат по-малко за крадене, и ще трябва да се напънат да измислят по-умно опорки, а не тези, спуснати от Кремъл.
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук не е Европа, а Русия. Скоро ще дойде и твоя ред!
6
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да съм толерантес с лица платени с грантове, които умишлено искат да изкривят душевно детето ми. Също така ние нормалните също имаме права не само лгбти.
5
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Европеец с тояга ---------- ами айде де.. чакаме ви! И бой и е..ане ще има за вас "евфропейците" пък накрая ще ви натоварим на два влака и ще ви пуснем да си ходите у ефропейския халифат!
4
51
 
10
 
! Отговори
Европеец с тояга преди 1 месец
Копейки, скоро ще дойде и вашия ред! Тука е Европа! Русия на Путин и цялата му рисъдружна жмел като талибаните, Хамас, Иран, Северна Корея, е на Изток от Украйна и Европа. Стягайте куфарите!
3
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
обратни има от римската империя която е царувала поне 700 години въпроса е да не се НАТРАПВА НА УЧЕНИЦИТЕ В ЧАС!!!!!!!!
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мноооого сме търпеливи!
1
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забрана на всички НПО организации, промотиращи извращението наречено ЛГБТ!