Родни птицевъди искат пълна забрана за внос на украински яйца

Има 400% увеличаване на вноса оттам на квотата
15 авг 2024 17:22, Анисия Иванова
36

Българските птицевъди настояват да се въведе пълна забрана за внос на украински яйца в нашата страна. От 2 юли Европейската комисия въведе отново тарифни квоти за внос на яйца и захар от Украйна.

"Става въпрос за 400% увеличаване на вноса на яйцата с произход Украйна в България и то на квотата. През юни месец Европейската комисия реши да съдейства на страните, които са най-ощетени от вноса на продукти от Украйна и съответно за яйцата, като направи един механизъм за изчисление. Това влияе най-вече върху производителите, защото определен брой търговци спекулират с цената на яйцата чрез по-ниската цена на украинските яйца. Вносът в България спрямо този в Ееропейския съюз е 12%, а населението на България е 1,5% от населението на Европа", коментира председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков в "България сутрин".
По негови думи митата, които са наложени на яйцата, не се усещат и дори са нищожни.

"Нашата държава трябва да има воля и да наложи този защитен механизъм на Европейската комисията и искането ще бъде уважено. Дори на срещата, когато беше комисар Войчеховски в България, ние го попитахме същото нещо и той отговори положително. Министър Тахов също беше на тази среща. До момента това, което държавата е направила, е да наложи сумата от 89 евро мито на тон, което е 5% от стойността на яйцата. За май месец са внесени 311 тона в България, за юли месец само в две области - Велико Търново и Добрич, са внесени 432 тона", заяви още Божанков пред Bulgaria ON AIR.

Според председателя на Асоциацията на промишленото птицевъдство наблюдаваме много сериозни увеличения не само от Украйна, а и от Полша и Румъния.

"Имаме обаждане от Министерството, които ни поканиха във вторник да отидем, за да обсъдим тези числа, които предоставихме, и да се вземат нужните мерки, а те са искане от Европейската комисия за забрана на внос на украинските яйца в България. Ако така вървят нещата, скоро от нетен износител България ще стане нетен вносител, което не се е случвало никога", настоя Божанков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
9
 
! Отговори
ммм преди 1 месец
Купих от село от бате Виолин две кори с яйца; хубаво, но те се оказаха и доста, доста стари, следователно и развалени. Дадох му 55 ст за бройката, та нали уж са били от селски свободни кокошки. Сега тези птицевъди и уж (!..) производители на яйца, те пък искат да имат тотален монопол на яйцата в България, а те да струват в пределите на 0,99 лева бройката. Е, такова нещо няма как да стане! Какво правим при това положение? Защо украинските яйца са по-евтини, при условия, че няма ЕС ..? Питам!
7
4
 
13
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Май си купих украински яйца((... в Лидл...пакетирани у нас .. не са свежи ,но са по-евтини от другите ..за първи път и последен ще е да купувам яйца не от наши известни производители.
6
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък си искам българските продукти. Не ми трябват такива от май----та му. Ако пък толкова някои преритват за вносно, нека бъдат така добри вносителите да слагат надписи, а не да ми пробутват украинско, турско и не знам си какво производство за българско.
5
3
 
15
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
Е когато БГ търговците ни цакат с 50% и повече е свободен пазар/не е спекула/, а когато някой ни "цака" с по-ниски цени е спекула. То много удобно, но за кой - за мен НЕ.
4
5
 
19
 
! Отговори
жалки са преди 1 месец
Родните птицевъди искат 1 яйце да стане 1 левче !!
3
9
 
19
 
! Отговори
от Плевен преди 1 месец
Аз съм на мнение, че трябва да има внос не само на яйца от Украйна, но и на други земеделски продукти. Миналата година купих за пчелите 20 тона бяла цвеклова захар с произход от Украйна на цена 1.14 лева килото, до като в нашите големи вериги тя се продаваше от 1.85 до 2.85 лева килото. Вноса регулира и пазарните отношения. Мен въобще не ме интересува от къде идва определена продукция, мен ме интересува качеството и нейната цена. И така, нека да има внос на всичко от Украйна ..!
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така? Това не е евроатлантическо. Баба Урсулка ще ви напляска.
1
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинските яйца не стават за консумация