Уменията на безработните често се разминават с очакванията на бизнеса

45% от регистрираните безработни са с основно или по-ниско образование
34
Уменията на безработните често се разминават с очакванията на бизнеса
Снимка: БГНЕС

Повече от половината безработни у нас са без професионална квалификация и често уменията се разминават с очакванията на бизнеса.

Над 152 000 е броят на безработните в България, а над 87 000 от тях не са квалифицирани професионално.

"Причините за безработицата са комплексни. На първо място, разбира се, оказва влияние икономическата обстановка в страната. Други процеси, които влияят на безработицата, са регионалните различия и понякога разминаването между уменията, които имат регистрираните в бюрата по труда, и нуждата на бизнеса от определени умения", каза пред Нова тв зам.-директорът на Агенцията по заетостта Габриела Димчева.

Според експертите в днешно време притежаването на дигитални умения е абсолютно задължително. Работодатели пък споделят, че работни позиции винаги има, но достатъчно желаещи - не, а без професионална квалификация ситуацията за бизнеса става все по-трудна, тъй като обучението отнема време.

Младите са на последно място по безработица. Най-малко са тези под 24-годишна възраст. Според данни на Агенция по заетостта хората до 24 години съставляват само 5% от общия брой безработни. На първо място е групата между 30 и 44 г. Те наброяват 33%. На втора позиция са тези над 55 години - 29%. Безработните между 45 и 54 години са 27 на сто, а тези от 25 до 29 години - 6%.

45% от регистрираните безработни са с основно или по-ниско образование. 41% са със средно и 14% - с висше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: безработица
Още от Образование
Преди първия звънец: 200 учители не достигат в София, 1000 в страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
Общ работник преди 1 седмица
Значи, зад дългия и толерантен, евроатлантически текст - "Повече от половината безработни у нас са без професионална квалификация и често уменията се разминават с очакванията на бизнеса", всъщност стои българското "чеппдб за зелеле не стават". Хайде да започнем да наричаме нещата с истинските им имена.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въпроса е защо тези с основно и средно образование не се образоват? Помощи за безработица трябва да се дават, само ако се посещават курсове за квалификация и след което се положи успешно изпит!
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обучавайте ги бе. Кво искате ? Не се раждат специално обучени нито ще ви ги обучи някой друг за да дойдат готови при вас.
9
0
 
24
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
Знаем ги тези бизнеДСмени !
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Идеята на статията е да ни вмени, че нищо не можем и да не искаме нормални заплати. Нищо ново.
7
13
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
Некомпетентните чиновници от бюрото по труда гледат само дипломата. Аз примерно имам три тежки архитектски сертификации от Salesforce, говоря три езика, програмирам на над 10, имам над 20 години опит в областта. Ама дипломата ми е за средно, защото съм преценил, че нашата образователна система няма какво да ми даде и съм се обучавал сам. И ми предлагат работа като помощник готвач...
6
5
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 1 седмица
Общаците са всестранно развити за разлика от теб който евентуално можеш как да е едно нещо.
5
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гаджо, работата е за балами. Да му работя аз 16 часа по 7 дни в седмицата и да ме осигурява на мин. заплата. Ааай, сикиджам. Друго си е едно ТЕЛК. Друго си е едно да береш грозде във Франция 1 седмица и после да додеш тука да поизточиш 2000 лв помощи всеки месец. Хас ми пеле.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са изключително огромни глупости. Всяка конкретна работа си има своите соецифични особености и е необходимо време за да навлезеш в нея, а не от пътя и айде работи ама ти не можеш... Също като обявите за машинен оператор - има хиляди разновидности машини ...
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
'влияние оказва икономическата обстановка в страната' -- нал сапуня вика по добре никога не сме били и инфлация нема, а иначе аз от 2 месеца не съм ходил в кауфланд и всичко е лев отгоре
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С други думи, освен за общаци за друго не стават, но иначе са експерти по световна политика, и дори едно от най-високите нива до които могат да се издигнат е форумни тpoлове!
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
между безработен и незает разликата е от земята до небето, но между работещ (и гласуващ) и роб разлика няма

Спонсорирани публикации