Как ядем все повече палмова мазнина, без да знаем?

Увеличава се рискът от заболявания
7 сеп 2024 12:01, Елка Василева
96
Как ядем все повече палмова мазнина, без да знаем?
кадър: Нова тв

Консумирали сме над 6 000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на година и то, без да знаем. Причината се крие в баничарниците и ресторантите. Там продуктите са без етикет, който да прочетем и от който да се информираме какво ядем.

8 от 10 баничарници у нас продават баници със сирене, но без такова. Това показва проучване на “Активни потребители”. Купуваме си закуски в хартиена опаковка и найлонова торбичка. Без етикет, който да пише дали е с имитиращ продукт от палмова мазнина. "Средния потребител няма как да ги различи", заяви пред Нова тв Богомил Николов от Асоциацията „Активни потребители".

Без да знаем, сме изяли близо 7% повече имитиращи продукти тази година. В същото време все по-рядко се намират в щандовете на супермаркетите. "На практика трудно може да се установи, особено от човек неспециалист. Нашето проучване показва, че истинска е само изварата в повечето банички. Един практичен съвет е да избираме банички с извара", обясни Николов.

Имитиращите млечни продукти са евтини, удължават срока на годност и подобряват външния вид на продукта. Но ефектите върху здравето на потребителя могат да бъдат пагубни. "Тези трансмастни киселини повишават риска от възпалителни процеси, които са в основата на инфаркти, инсулти. Имунната устойчивост на организма рязко пада. Засилва се рискът от рак на млечната жлеза, на гърдата, на простата", съобщи диетологът проф. Донка Байкова.

Освен под формата на млечни продукти, палмови мазнини може да намерим и в олиото, в което се пържат картофите по заведенията. "Малко по-късно след изпържване, докато са топли, са приятни, след това стават твърди. Кашкавалът става твърд, като лоена капка. По това може да познаваме", допълни проф. Байкова.

Ако се зачетем в съставките на любимите ни десерти, и там можем да намерим евтината алтернатива. "Децата на България често пъти стават по-пухкавички, по-пълнички, с намалена имунна система", казва диетологът.

"БАБХ трябва да покаже на всички тези производители, дистрибутори и търговци, че проверява и е безкомпромисна", призова Николов. Но само през януари са правени тематични проверки за имитиращи млечни продукти.

"Ако сложите две банички, едната с имитиращ, другата без, разликата между тях ще бъде 10-20 стотинки най-вероятно. И хората ще купуват по-скъпата с 20 стотинки, просто защото не искат имитацията", посочва Николов.

В средата на месеца Националният съвет по храните ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти. "За съжаление, България е все още на една от призивните позиции по класацията на СЗО. Ние умираме, на второ или трето място, от сърдечни инциденти и заболявания", добави проф. Байкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Общество
Не е шега работа, живея втори живот – българин, преболедувал западнонилска треска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 62, ами и това има решение. Садиш си картофи. Правиш си олио. Стига мрънкахте, наистина сте досадни. Или купуваш каквото има на пазара, или си го правиш. Ръцете ви в задд ниците ви ли са заврени? Има домашни машини за пресоване на семена и произвеждане на олиа. Стига мрънкахте, ами почвайте да. мислите. Не мога да разбера защо очаквате някой да мисли за ВАС!?!?!?!?!? Вие мислите ли за клиентите си? Ами не. Това е традицията в България "А ве, еввалл съм го". Това и получавате :)
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затвор за всеки баничар, който не е спазил закона или е подвел умишлено потребители. Трябва да разберем, ще без крайни мерки тук неможем да се оправим.
68
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички вериги продават евтини закуски ,била,Лидъл,тмаркет Кауфланд ,но цените на сиренето расте всички ден ,уж промоции например Лидъл на реклама че евтино но спестяваш все мисец 100 лв ,но на върба ,мушеници увеличават цените всеки ден ,я някой от зеленчуците са на еднакви цени и в 4 магазина ,това означава картел ,но институциите си затварят очите ,още не съм видял от НАП или КЗП да проверяват някоя верига ,явно идват тихомълком и им плащат под масата
67
1
 
7
 
! Отговори
09 преди 1 седмица
Голяма новина.Скоро бе писано същото.Е,някой от не знам колко държавни агенции, длъжни да защитават потребителите да взе отношение. Разбира се,НЕ,но си получават големите заплати и народа не ги интересува.
66
2
 
5
 
! Отговори
Иска се усилие преди 1 седмица
До долу оплакващите се от стоките в магазина - никой няма да ви донесе до вратата качествена и чиста храна, дерзайте и търсете за да сте доволни от сготвеното! Дали олиото или картофите, дали боба са дървени и не са ви вкусни е вашият избор на магазини/вериги. Има фермерски пазари, има производители, има специализирани магазини, има и почтени търговци, търсете!!! Телешко и агнешко вземам от овчари и кравари на малобройни стада, от бедни райони. Те са дори благодарни, че не ги лъжат прекупвачи.
65
1
 
11
 
! Отговори
Дарвин преди 1 седмица
До Анонимен Палмовата мазнина се втърдява дори при температура 37 градуса. Толкова е и температурата на здрав човек. При натрупване в кръвта се образуват буци и запушват капилярите.
64
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам с какви продукти от село сте се изхранвали, където били фърст, но тогава киселото мляко вкисваше за 2-3 дни, кашкавалът имаше вкус, а не като тая гума сега, маслото също миришеше вкусно. И не става въпрос за "от село", а за купено от градски магазин, но някога. Хлябът, особено ръчният, беше невероятен и дори заводският беше на километри от нарязания дунапрен сега. Не знам какво тогава ти е било вредно, но нямаше затлъстели масово хора, а диабетиците се брояха на пръстите на ръцете.
63
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Палмовата мазнина е по-малко вредна от слънчогледовото олио или рапицата. Иначе си е абсолютен факт, че 99% от храната в момента е пълен шит. Не мога да кажа, че преди не е било така. По времето на комунизма имаше качествено ядене, когато се изхранваха благодарение на мама, тате, баба и дядо на село, които гледаха животни и зеленчуци. Комунистическите продукти салами, сирена, кашкавали и т.н. бяха не само оскъдни, но и вредни общо взето.
62
2
 
13
 
! Отговори
бг преди 1 седмица
значи ядем хиляда тона палмова грес на месец. Отделно картофи със сирене -любимо мезе на бирата всъщност е картофи пържени в палмова грес поръсени със сирене съдържащо 10% палмова грас. А аз се чудя защо не скърцам напоследък.
61
0
 
22
 
! Отговори
ъъъъъ преди 1 седмица
е направете си сметка бабх как си изпълнява задълженията
60
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бойко, Пеевски и Доган са по-вредни за здравето
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Като се притеснявате, че всичко сладко, солено и мазно е с палма, вземете и си сгответе сами с продукти, на които имате доверие и ви харесват." --- Стига с това "гответе си вкъщи", не е решение на проблема. Пържа картофи и у нас и като изстинат са като трески - кое е причината, картофът или олиото, или и двете? За баницата с продукти от магазина вече писах. Хайде да ми обясниш как да стане здравословно и вкусно при тия условия. Много е лесно - "гответе си" - и готово!
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли какво правя като видя такива банички? Купувам си една. Обръщам се. Плюя върху баничката, ако не ми се повръща от това като я гледам и я връщам обратно на продавачката без да ми връща парите за да има печалба.... Че тя продавачката на банички направо веке умира от глад.... понеже и ЦингурелитеЗапочнаха да се плашат от своите БизнесменЗингурели - производители на банички и бозички!
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Като се притеснявате, че всичко сладко, солено и мазно е с палма, вземете и си сгответе сами с продукти, на които имате доверие и ви харесват. " --- Стига с това "гответе си вкъщи"! Пазаруваш от магазина и няма как да знаеш какво купуваш. Пържа си картофи вкъщи и като изстинат са като трески - кое е причината, картофът или олиото? Или и двете? Готвя боб (неконсервиран) и колкото повече го варя, става все по-твърд като сачми. Хайде кажи ми какво да правя, за да ми е вкусно и здравословно?
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези с мандри си купуват плодове и зеленчуци, тези със зърно си купуват мляко и сирене, а тези с плодове си купуват хляб! Да ви имам скапаното мислене, яжте слънчева енергия, като искате да сте си самодостатъчни, двама руснаци така си убиха бебето.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе много сте смешни тези дето (уж!) ядете само комат хляб със сирене или сурови зеленчуци!!! Вегани има много малко, а всички ядете месо и като казвате - направи си сам - колко от вас лузъри гледат крави за да ядат телешко и да пият мляко, гледат тръстика за захар, и зърна за брашно. Изобщо няма да говоря за плодове, че става още по-сложно. Колко сте смешни! Едно 4 членно семейство знаете ли какво трябва да прави за да се изхрани! Вие сте ненормални!!! Меко казано. :-)
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Точно това е проблема. Потребителя буквално НЕ знае какво купува. Евтино, скъпо - не знае.Постоянно говорят как пазара щял сам да се урегулира. Няма как. Пазара се регулира от потребителите, а те не знаят кое истинско и кое е менте, защото закона НЕ позволява да се разкрият проверките на БАБХ. Всички фирми се крият зад търговският закон, че имали право на собствена рецепта.Рецепта с *** не може да е защитена от търговска тайна, когато ВРЕДИ на потребителите БЕЗ тяхно знание!А ЗАКОНА ГИ ПАЗИ!
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като се притеснявате, че всичко сладко, солено и мазно е с палма, вземете и си сгответе сами с продукти, на които имате доверие и ви харесват. БАБХ не може да забрани палмата и сухото мляко в храните, защото някои от ЕС имат интерес да си продават евтините *** набедени за храни и нашите тарикати да не останат назад бързат и те да ни сготвят от същото.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Характера на човека се познава по ЗЪБИТЕ! Равните зъби са признак на красноречие и избухливост на техния притежател. Дълбокомислещите хора имат зъби с неравна височина. Дългите зъби говорят за алчност и злоба. Зъби напиращи напред, говорят за скъперничество. Малки, остри и редки - свидетелство за коварство, ехидност и хитрост. Ако човек има големи разстояния между зъбите, значи характера му е безволев. Зъболекара трябва не просто да поправя зъбите, а да обръща внимание за причината за зъбобола!
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време какво са яли дедите ни? Комат хляб (истински), глава лук и парче сиренце или сланина, за екстра домат или краставица... Кое е трудно или времеемко от това да си спретнеш закуската? За съвременния човек ако сланината му е кът или хард да мине на варено яйце.

Спонсорирани публикации