Как ядем все повече палмова мазнина, без да знаем?

Увеличава се рискът от заболявания
7 сеп 2024 12:01, Елка Василева
96
Как ядем все повече палмова мазнина, без да знаем?
кадър: Нова тв

Консумирали сме над 6 000 тона палмова мазнина само за първите шест месеца на година и то, без да знаем. Причината се крие в баничарниците и ресторантите. Там продуктите са без етикет, който да прочетем и от който да се информираме какво ядем.

8 от 10 баничарници у нас продават баници със сирене, но без такова. Това показва проучване на “Активни потребители”. Купуваме си закуски в хартиена опаковка и найлонова торбичка. Без етикет, който да пише дали е с имитиращ продукт от палмова мазнина. "Средния потребител няма как да ги различи", заяви пред Нова тв Богомил Николов от Асоциацията „Активни потребители".

Без да знаем, сме изяли близо 7% повече имитиращи продукти тази година. В същото време все по-рядко се намират в щандовете на супермаркетите. "На практика трудно може да се установи, особено от човек неспециалист. Нашето проучване показва, че истинска е само изварата в повечето банички. Един практичен съвет е да избираме банички с извара", обясни Николов.

Имитиращите млечни продукти са евтини, удължават срока на годност и подобряват външния вид на продукта. Но ефектите върху здравето на потребителя могат да бъдат пагубни. "Тези трансмастни киселини повишават риска от възпалителни процеси, които са в основата на инфаркти, инсулти. Имунната устойчивост на организма рязко пада. Засилва се рискът от рак на млечната жлеза, на гърдата, на простата", съобщи диетологът проф. Донка Байкова.

Освен под формата на млечни продукти, палмови мазнини може да намерим и в олиото, в което се пържат картофите по заведенията. "Малко по-късно след изпържване, докато са топли, са приятни, след това стават твърди. Кашкавалът става твърд, като лоена капка. По това може да познаваме", допълни проф. Байкова.

Ако се зачетем в съставките на любимите ни десерти, и там можем да намерим евтината алтернатива. "Децата на България често пъти стават по-пухкавички, по-пълнички, с намалена имунна система", казва диетологът.

"БАБХ трябва да покаже на всички тези производители, дистрибутори и търговци, че проверява и е безкомпромисна", призова Николов. Но само през януари са правени тематични проверки за имитиращи млечни продукти.

"Ако сложите две банички, едната с имитиращ, другата без, разликата между тях ще бъде 10-20 стотинки най-вероятно. И хората ще купуват по-скъпата с 20 стотинки, просто защото не искат имитацията", посочва Николов.

В средата на месеца Националният съвет по храните ще се събере на извънредно заседание, за да обсъди допълнителни регулации за имитиращите продукти. "За съжаление, България е все още на една от призивните позиции по класацията на СЗО. Ние умираме, на второ или трето място, от сърдечни инциденти и заболявания", добави проф. Байкова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от Общество
Не е шега работа, живея втори живот – българин, преболедувал западнонилска треска
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
10
 
! Отговори
Грък преди 1 седмица
Шенген Менген юруш квот дойде през границата....
29
1
 
14
 
! Отговори
Шекера преди 1 седмица
На нашата баничарница пишеше "Банички със сирене няма, свърши изварата"
28
2
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 1 седмица
По-добре е сам да си ги направиш. Ама пусти мързел :)
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 28 Те мaймyнитe всичките до една даже си белят бананите.:)))
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Палмовото масло едно на ръка, но примерно повече от половината закуски които се предлагат по баничарниците не стават за чеееп за зеле. Тези закуски на снимката примерно какъв вкус ще имат? Да се наядеш с тесто и две три бучки сирене. Ми аз по добре един хляб да си взема за закуска и да го заръфам с бучка сирене.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 25 Е кой яден необелени банани
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Статиите се пишат от невежи, които засенчват множеството й важни физиологични дейности. Само при прекомерен прием на въглехидрати (по-специално моно и дизахариди) и заседнал начин на живот, механизмите за поддържане на стабилно състояние на концентрация на палмитинавота киселина могат да бъдат нарушени, което да доведе до свръхнатрупване. Ама вие зобайте захари и лежети и се оплаквайте от нейната вреда.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 20 Запомнете-Ами миналата седмица си взех уж родни консервни домати от пазара на Кирков в София за правене на зимнина. За първи път откакто правя зимнина- повече от 30 г във всички буркани на върха се появиха бели буци и капачките се издуха. Тук там четох,че това били от отровни пестициди. Пък даже и в салата си хапнахме от по-хубавите. Та дотук вече от пазара. От Кауфланд също са пръскани,но все пак като е голяма верига и минават някакъв по-допустим контрол на качество.
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички шоколади, шок, бонбони, сладоледи, вафли, бисквити, вкл. Най-скъпите, и Милка, са с палмово масло, без истинско какао, а с обезмаслено какао и сухо мляко. Извод: не яжте нищо от магазин и супермаркет. Банани - може - но обелени.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Амчи то тъй е при ДемокраДцията - свободно движение на хора и стоки ! На ви ся гууввнна -прииждат внос от всякъде и Никой Не знае от къде ! при команизъма всичката храна беше българска вкусна и полезна , ала па бяхме в зандан - Та всичко си има цена
20
9
 
5
 
! Отговори
Класически балканец преди 1 седмица
Пуши по една кутия цигари и пие по едно шише ракия всеки ден. В същото време ти обяснява колко са вредни храните и как са му докарали една камара болести.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми инсъижите мълчат упорито ,явно получават пари под масата
18
2
 
5
 
! Отговори
ИЦКАМ ДА ЕБА ДЖЕДЪРИ преди 1 седмица
Е.....М МУ М....А, НЪЛ ИМКЪ ТОЛЕТНА ХАРТИЯ И БАНАНИ ЩЕ ЯДЕТИ И ЩЕ МЪЛЧУТИТЕ!!!???
17
5
 
11
 
! Отговори
Запомнете преди 1 седмица
Щом е в опаковка значи не става за ядене! Може само в краен случай. Трайните пакетирани храни и консервите по принцип са измислени да се ползват в случай на криза и извънредна ситуация когато нямаме достъп до нормална храна. Не да се консумират постоянно както приехме тази западна мода. Както винаги всичко вредно идва от запад. Нормалното и здравословното е да си купиш пресни продукти от пазара и да си сготвиш.
16
6
 
11
 
! Отговори
Как е Вкусна ли е преди 1 седмица
Американската Свобода и Демокрация?!
15
7
 
7
 
! Отговори
ейиии преди 1 седмица
Голям зор ви са тия палмови мазнини,бе!Направо се разчеквате от зор!А че цяла Азия се храни с тях,КОЙ ЗНАЕ ЗАЩО,не го забелязвате!Сухото мляко,внос от "братска" Франция,дето няма грам витамини?Свинската мас в маслото СЪЩО не я забелязвате!А за талка в сиренето и кашкавала пък хич!А СЛУЧАЙНО да знаете как се правят кремвиршите!?Дето цяло пиле барабар с перушината,клюна и ноктите се пуска в центрофугата на 30,000 оборота и излиза като пяна!?С очите съм го виждал!Продажни чиновнически ме кер ета!!
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това се слага почти навсякъде, не само в баничките, примерно в сладолед, пуканки, колбаси, слагат го буквално навсякъде няма как да не го ядете освен ако не сте вегетарианец или купувате само продукти които не са преработени под някаква форма.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Здравейте, африканци! Вие всички качили на палми, без да разберете?
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато човек е гладен, яде. Преди мноооого години, в омразното тоталитарно време, нямаше изобщо сирене с палмова мазнина. Купуваше се от магазина сирене от истинско мляко - нямаше 1000 вида ментета, от 8 лв. Кг до 40 лв кг, че и нагоре. Само 4-5 вида бяха, когато ги имаше. Сега масово хората купуват по-евтиното, което не само е от сухо мляко с палмова мазнина , но освен това е с много вода, сол, ***. Опасно! Това е бъдещето!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ментетата ги върнаха точно подмяната, преди нямаше сирене с повишено водно съдържание, сега предимно това се продава.

Спонсорирани публикации