Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото

Внукът на един от откривателите иска експертиза за автентичността му
7 сеп 2024 22:29, Петър Бойчев
199
Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото
Снимка БГНЕС

75 години от откриването на Панагюрското златно съкровище се навършват този декември, но дори и след толкова време загадките около него не стихват.

Внукът на един от тримата братя Дейкови, които през декември 1949 година намират безценните златни предмети, вече близо 15 години се опитва да разбере истината за съкровището, става ясно от репортаж на бТВ.

Павел Цветанков е доктор на науките по културно наследство и внук на един от откривателите на Панагюрското златно съкровище. Той търси отговор на въпроса защо теглото и размерите на златните предмети, открити от дядо му Павел Дейков, не са постоянни и варират през годините.

Преди 15 години случайно открива странни несъответствия в документите на държавния архив. С годините установява шокиращия факт, че съкровището е измервано многократно през годините и почти винаги е с различно тегло и размери.

„Панагюрското златно съкровище е много палаво. И може би на всеки две-три години се появява с нов размер и с ново тегло. Това важи и за сегашното време, за което бихме казали, че техниката на измерване е на изключително високо ниво. През последните години са разлики от 20-25 до 30 грама“, разказа Павел Цветканов.

По думите му е възможно върху съкровището да действат парапсихологически сили, защото траките са били много духовен народ. „Всичко е възможно. Но то освен, че си променя теглото, си променя и размерите“, уточнява още Павел.

При първото измерване през 1949 година съкровището тежи с над килограм и 300 грама повече от днес.

„Данните, които Петър Горбанов е изпратил в София, са много по-различни от настоящите. Той го е измерил седем килограма и 500 грама. Твърденията за настоящето тегло на Панагюрското съкровище е, че то тежи шест килограма и 186 грама“, каза още внукът на откривателя.

Според директора на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов официалното обяснение е много по-просто.

„Всеки човек би разсъдил. Когато се открива едно съкровище, то е в глинеста почва, измито е в реката, занесено е в Околийското, те трябва да го премерят. Естествено никой не е успял да измие тези глинести частици, които са се наслоили в съкровището. Естествено то ще бъде по-тежко“, обясни доц. Шопов.

Според Павел обаче такава грешка професионалист не би могъл да допусне. „Панагюрското златно съкровище е измито няколко пъти, преди да бъде измерено. На самия ден на откриването е измито в самата река. След като са го донесли в общината тук, отново е измито, след което са го измерили“, твърди той.

Теглото и размерите продължават да варират до днес. По думите на Павел най-голямата разлика е от порядъка на килограм и 600 грама. Пък при размерите – от порядъка на два сантиметра и половина.

За несъответствията е сезирана прокуратурата – резултат никакъв. „Най вероятно е откраднато“, сподели Павел Цветканов и допълни: „Понеже Панагюрското златно съкровище упорито бива крито, се съмнявам, че е на разположение на държавната власт. Оригиналът му. Истинският му оригинал.“

През 2014 година специална експертиза трябва да докаже, че държавата ни разполага с оригинала на съкровището. На следващата година за изложба в Лувъра златните предмети отново са претеглени. И отново има несъответствие.

„Именно в Лувъра то е с нови размери и тегло след една експертиза, която трябваше да докаже, че оригиналът му е наличен. Така че международният скандал е абсолютно неизбежен“, посочи още Павел.

Днес Павел Цветанков настоява за независима експертиза, която категорично да установи налично ли е оригиналното Панагюрско златно съкровище и дали то е било подменено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Общество
Разводите поскъпват заради минималната заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
21
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ЯСНО преди 1 седмица
Ясно е, подменяно многократно и затова има разлики, продавани са и имитацийте като оригинал и преди да се продаде се прави нова имитация с високо качество, после идва друг колекционер от тъмнините и той плаща и пак се изработва ново с високо качество, и всеки "колекционер" си мисли, че притежава оригинала...
167
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми те и лайковете не се хващат. Що тъй.
166
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Долното как разбра че не е тракийско ами малоазийско....турчин ли си. Аман от вас.
165
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как четвероивангелието на цар Иван Александър попадна в музей на острова и беше дори прекръстено на Лондонско ?!?
164
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-голямата глупост направиха комунистите, като го дадоха на Ротшийлд за няколко години. От тогава вече стават разликите във формите и теглото.
163
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Черепа. За луксозен живот и пиене на кафе в Дубай е достатъчно да си бил чиновничка във военно ведомствените жилища.
162
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До анонимен с малка буква. Отрицателно същество разсъждава така. Каква точно Полша те е патила. Сорросоидна история. Лошо прикрита русофобия и ксенофобия. Вметване на инсинуации. Опит разбира се несполучлив за манипулиране на общественото мнение. Много злоба и омраза имало на тоя свят в русофобите.
161
4
 
4
 
! Отговори
Черепа преди 1 седмица
Откъде мислите се финансира луксозният ми живот в Дубай?
160
16
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Руснаците са го откраднали най-вероятно, както и много други съкровища, нали те командваха всичко и събират за величието на Москва - "третия Рим", ама тя вече няколко пъти е била превземана - монголци, поляци, французи, искат да контролират миналото, обаче самите съкровища не са правени в България изобщо, а в занаятчийски центрове в Мала Азия и никак не са "тракийски", а само купчина злато - майната му...
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сбъдване се пише. Учи правопис.
158
1
 
12
 
! Отговори
т преди 1 седмица
Златото има памет.
157
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Събарянето на кулите близнаци има ли връзка с войната в украйна ?!? За един приятел питам.
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Безсмислените философски разсъждения по надолу са част от кражбата. Под прикритие така да се каже.
155
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ти имаш пари а аз имам незбъднати мечти. Кой е по - щастлив?
154
4
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 седмица
Било е модерно да се откриват съкровища,даже в Египет.Златото е материал,който не може да се датира.Особено проба 99;9.Получаване на такава проба без Царска вода е химера.Археолозите знаят това и намират само такова злато,което грижливо са заровили.При иманярите е друга работа намират и фалшиви монети с медна или сребърна сърцевина и хубава позлата.
153
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма никаква мистерия. Чисто и просто е откраднато или сменено не един път. Едва ли държавата знае къде е оригинала. Ми то има ли държава. Само тормозят хората.
152
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми то дори имаше една серия за него от доста известен филм. Явно е сменено. Но къде е оригинала.
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Богатството от древността до сега са били робите, постепенно преминаващи в данъкоплатци....
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Морето само живите обичаз, а мъртвите изхвърля на брега....
149
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още от преди 1989 се говореше, че оригиналът е изнесен по времето на Людмила и за разлика в теглата, но нищо официално. Просто виждате как горе-долу би изглеждал оригиналът в злато.

Спонсорирани публикации