Не е шега работа, живея втори живот – българин, преболедувал западнонилска треска

„До такава степен се тресях, че в спешното се наложи да ме вържат с колани“, казва Стоян Иванов
Обновена: 7 сеп 2024 09:52 | 7 сеп 2024 09:47, Елка Василева
81
Не е шега работа, живея втори живот – българин, преболедувал западнонилска треска
Снимка: архив, БГНЕС

Нови три случая на западнонилска треска са регистрирани у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест, каза пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Колко тежко протича заболяването разказва българин, който се заразява в Съединените щати преди две години.

Още по темата
На хиляди километри от България, в пустошта на Орегон, Стоян Иванов обикаля от град на град, като продава учебници. След ухапване от комар обаче разбира, че е заразен със западнонилска треска.

„Симптомите бяха температура и започнах да се треса. Когато вече бях в спешното отделение, до такава степен се тресях, че когато искаха да ми вземат за втори и за трети път кръвна проба, се наложи да ме вържат с колани“, разказва Стоян Иванов.

Лекарят му обяснява, че заболяването е рядко и няма лекарство срещу него, а случаите на заразени в Америка зачестяват с всяка година.

„Когато постъпих в спешното и когато той предположи, че това е причината, реално каза: "За съжаление, четирима души починаха днес. Преди два дни ги изпратихме с хеликоптер в Калифорния", разказва още мъжът.

„Не е шега работа. Мога смело да твърдя, че живея втори живот. Звъннах на най-близките ми хора, защото усещах как буквално нямам сили да се боря с това нещо“, споделя Стоян.

Той успява да се излекува след седем дни в болницата.
 
У нас през тази година все повече хора се изследват за заболяването. Доскоро се знаеше за трима заразени, но само от тази седмица пробите показват три нови положителни случая.

„Ще имаме шест случая съвсем скоро официално регистрирани. По-голямата част от случаите са от София, но при всички случаи заболяването може да се срещне във всяка една точка на страната“, обясни проф. Ива Христова.

Тя предупреждава, че до края на септември е възможно заразяване и при съмнение е нужно навременно обръщане към лекар.

„Повишена температура с несърбящ обрив. При сериозна отпадналост, силно главоболие и болки в очите трябва да се обърнем към лекар“, каза тя.

С този тип вируси тепърва трябва да свикваме.

„С промяната на климата, със затоплянето му, трябва да сме подготвени за по-голям брой тропически болести, тъй като се разширява ареалът на разпространение“, обясни проф. Ива Христова.

Затова е една препоръката към институциите - регулярно пръскане, така че да се намали популацията на комарите.

А на всички, които отиват на по-екзотични места, Стоян препоръчва: „Да се пръскат за комари и по възможност, ако ходят на такива места, да проверят дали там се пръска. Истината е, че няма нужда да имаме огромен страх от този вирус, защото той се хваща изключително трудно и шансът е много малък.“

В Европа най-силно разпространено е заболяването в Гърция и Италия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Общество
Прощаваме се с журналиста Иван Гарелов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
сащ е котилото на всички болести на света и с естествен и с изкуствен произход.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Клетките на нашето тяло живеят в "Лимфна течност". Главата ни стърчи върху Тънка Шия! Пречистването на Лимфата става във Втората Сексуална Чакра под Пъпа. Там чрез изгаряне на Всички недобри вещества се поддържа температурата на тялото. Чрез Метода на Louis Kuhne с поливане на студена вода се охлажда втората чакра и течността от Главата преминава през шията и се пречиства. При смяна на температурата Есен и Пролет в непречистената Лимфа на Гърлото - Бактериите правят Инфламация и Кихаво Грипче!
40
0
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 1 седмица
Активен въглен - при ухапване от комар?! Не зная, да плача или да се смея, но май повече ми се плаче. Добронамерен съвет от мен - изхвърли си телефона, отиди в библиотеката и си вземи няколко книжки, без значение от жанра, ще ти помогнат.
39
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всяко детенце от Мъжки пол трябва да се зарази като малко детенце на 4 - 6 годинки от няма значение каква е .... Дребна Шарка, Варицела, Рубеола.... да я прекара леко пиейки Магарешко Мляко ... но и да се маже с Бочко .... за да може до края на Живота си като стане Голям - Ерген, Баща, Дядо да има до края на Живота си ПЕРЧЕМ - Антената на ГЛАВАТА СИ за връзка ДИРЕКТНО със ЗНАНИЯ ОТ КОСМОСА от нашия Бог ИСТИНАТА - Исус! (((СЛЪНЦЕТО))) наше!
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да не оплешивяват мъжете като станат големи нашите баби са заразявали малките дечица с Дребна Шарка по детските градини и се появяват пъпчици по цялото тяло. Давали са ни да пием Магарешко Мляко и след това сме се излекували. Имунната система се е вдигала Високо и сме носили ПЕРЧЕМИ на ГЛАВИТЕ СИ ДОКРАЯ НА ЖИВОТА.. По времето на Бай Тошо престанаха да заразяват дечицата и се разболяват от Дребна Шарка, Варицела на стари години и мъжете ОПЛЕШИВЯВАТ! Всички плешиви в Народното Събрание!
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами всеки грип или настинка са с подобни симптоми, Нил е далече. Така беше и с ковидо, паника и страх, а то просто грипче, но чините затвориха целия свят. Нема страшно, тези гадинки винаги ги е имало. Айде живи и здрави.:))
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еее, просто е, всички блата се ликвидират, съдове с застояла дъждовна или др. вода се изхвърлят, пръскане срещу инсекти и това е. При Тошо блата не се допускаха.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зрители на театъра "БОЦКАНЕ": Веднъж ни боцка "Кралицата на Боцкане - Шестопръстната Ръка" за да се разболяваме, а сега ни боцкат "Комарите" за да се разболяваме! Комарите ги е създала природата от хиляди години за да ни Боцкат и пият Човешка Кръв! А Шестопръстаната Ръка е творение на Содом и Гомор от хиляди години за пиене на Човешка Кръв! Къде отива Плацентата с Пъпната Връв отрязана веднага след раждането на бебетата? При Канибалите - Жреците на Содом и Гомор!
34
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормалните хора , ги лишават от права и от право на иформация и на съпротива, играят си с тях. Таковат ви отвсякъде, всеки с каквото може и да измъкне парите от джоба на държавите или хората. Дали с ваксини, дали със зелени енергии, дали да ви казват с какво да се храните, дали да пиете и какво може да ползвате и не ползвате и т.н. и т.н., всичко това и подобни щуротии, го понасят обикновените хора.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още веднаж... В Грешка Аз грешен. На тоз свят Странен Живея за да го Проумея? На Спринцофкажиите Власт ти им Днеска Дай! Всички ще се провикнат: Дай...Дай.. Дай.. Дай таз спринцовка в мойта ръка Дай! Но никой не им дава в ръце да воюват със спринцовка и тогава към Върха Те Ръце Че Провиснат... Но Никой днеска Няма да Помисли Че Спринцовката като хемелеон се е превърнала и на вески 10 години Боде със едни и същи докторски ръце - Жрицата на Спринцовката - Принцесата Шестопръстната Ръка!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До ВойводатаИ това не е вярно, войводо, при лека настинка или леки заболявания, може и да се разминеш без лекарства, но не и в други случаи.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До АнонименПоста ти показва колко си не в час и не разбираш, нищо друго, надали и обучение за първа мед. помощ си минавал някъде. Трябва да се пръска за комари и не е толкова вредно, колкото си мислиш, дозите също са малки, като за насекоми, не за хора!
30
1
 
4
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 1 седмица
Почваме да пръскаме овцете, а ще им казваме че пръскаме комарите. хи хи хи
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Почти всяка година ме боцка някой комар и кво? ... Ами нищо! Мажа си ухапаното място с Тигрова мас и Бочко и след няколко дни всичко си отива на мястото... Тоя пестициди с които пръскат по парковете горичките са много по-вредни отколкото комарите! Замърсяват изворната вода и слагат табели: Внимание! Внимание във изворната чешмичка се е увеличил калция.... То не калция се е увеличил а навлизат пръскалните отрови. Така е вода веке няма без пари ... има само Вода от магазина за Парички!
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да пръскат срещу комари и вредни насекоми. Всеки в дома си или МПС, трябва да има аптечка с най-необходимите лекарства за първа помощ. При маларията, която се причинява от комари, се приема моментално хинин или аналгин-хинин, но някои от днешните болести са умишлено разпространявани и не се знае точното лекарство, но поне на първо време , може да се вземе нещо или активен въглен.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Погледнете статистиката: Докторите и мъжете на докториците живят с 10 години по - малко от обикновените хора!
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искам да видя щаб за борба с комарите, да се разпънат полеви болници и да тръгнат хладилните камиони. хи хи хи
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 35 години не ходя на лекар. Тогава си направиха експеримент със мен и точка по въпроса за вноса в мойто тяло на експериментали парични спринцофки.
24
6
 
3
 
! Отговори
До Добрият чичко Бил преди 1 седмица
Ама как се моля да тръгне нещо наистина смъртоносно само за да ви гледам сеира.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време ние Българите, преди много хиляди години нямахме държави. Пък и да имахме, каква ли ни беше файдата от това да ги имаме? Тогава де погледнехме на длъж и на шир все бяло море, все герой бяхме. Имаше много риба за пържене. Имаше брба за девойки, крадяхме ги, Гергана радваше сърце мъжко, юнашко, па макар и да бе селска (напивахме вода от менците) След това настана гражданска борба на МАГАРЕТА. Та като РЕВНАХА, всички ТИКВИ в бустана изсъхнаха и победи стила на мухата ЦЕЦЕ - Боц, Боц, Боц

Спонсорирани публикации