Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България

Това показват новоразкрити архиви
8 сеп 2024 19:15, Нели Христова
648
 Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България
Снимка: БГНЕС

Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България в периода 1944-1947 г. Това показват документите, които се съхраняват в Централния държавен архив (ЦДА). Днес бе пуснат новият уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)", който е част от дигиталната колекция "Архивите говорят".

На сайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива.

На него може да се намери поименен списък на хората, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони. Той е изготвен въз основа на три архивни документа, съхранявани в ЦДА. Това са Списък (непълен) на лица, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони, някои от които получили обезщетение; Списък от полк. Бл. Пенев, областен началник на милицията – Пловдив, и М. Сиди, заместник-инспектор Криминална служба, за злополуки, прегазвания и катастрофи с пострадали български граждани, извършени от съветски военнослужещи от 9 септември 1944 до 30 юни 1947 г.; както и Списък (непълен) с прегазени лица и домашни животни от съветски камиони от 16 септември до 1 декември 1944 г., някои от които са обезщетени

Списъкът съдържа подробна информация за загиналите - трите имена, възраст, местоживеене, дата и място на злополуката и причина за смъртта. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още от Общество
"Езиците на бирата" е книга за любители на кехлибарения вкус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
531
4
 
10
 
! Отговори
А днес преди 1 седмица
А днес в натовска Бългерия гинат от ПТП по толкова хора за месец.
530
6
 
4
 
! Отговори
Ганя преди 1 седмица
Малко е било, ако бяха избили колкото трябва нямаше да има днес ППДБ
529
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ПТП от преди четири поколения ги идеологизирахме.
528
8
 
3
 
! Отговори
? преди 1 седмица
До Анонимен556 Лудостта на един народ! Или по-точно, част от него. Да искаш руснака да ти налага неговия начин на живот, аз по друг начин не го разбирам!
527
12
 
6
 
! Отговори
Ристо преди 1 седмица
Добро утро, 80 год. от най-мракобесния ден в историята на България!!! Светла им памет на всички мъченици, жертва на съветския терор!!!
526
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обидно малко е само 120 човека за съветския окупатор. Те не могат да си позволят толкова малка бройка.
525
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Юмруков- какъв е Курск?!
524
5
 
5
 
! Отговори
Kim преди 1 седмица
Публикува ли ми списък на злополуки и катастрофи станали преди почти 80г!!!! Може ли това да е новина.! Уведоми семействата , ако и точка. То верно, че новините в нашите медии са справки на пътно-транспортни произшествия, но тия справки за последната седмица ни стигат, за да ни занимават и с пътно-транспортните произшествия отпреди 80г. Много сте зле Dnes.bg много сте зле!!
523
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има ли списък на избитите хиляди българи от американо британските бомбардировки?
522
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
https://dnes.bg/obshtestvo/2024/09/09/da-arhivi-puska-uebsait-za-syvetskata-okupaciia-zapochnala-na-9-septemvri.619532
521
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До малко история Явно изкривяваш историята доста русофилче, нищо че в края на ВСВ обявяваме война на Германия а не на съюзнизите, но от в а т н и к като тебе какво може да се очаква :)))
520
3
 
11
 
! Отговори
малко история преди 1 седмица
няма да навреди. В края на ВСВ България обявява война на съюзниците и Съветската армия влиза като страна победител. А Чърчил в Техеран ни харизва на соца като за целта използва употребявана салфетка. Пък сега имаме много диванета за чистка, нали сме първи хуманисти, да не ги закачаме.
519
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пуснахме ги доброволно да влязат на българска територия, оскотялите "мужици" взеха да изнасилват наред, естествено този факт няма да се хареса на промитите русофилчета :))
518
7
 
12
 
! Отговори
Свинщини е имало преди 1 седмица
Но и органите за вътрешна сигурност не са се лигавили с нарушителите. Интересно сравнение би било: септември влиза 250 000 войска. За трите години сигурно са се превърнали половин милион. Интересна би била статистиката за американски престъпления във Великобритания за трите години когато трупат сили за нахлуването. Щото за Япония е отвратителна.
517
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А по време на краварската окупация ще четем по - късно, който оживее! Честит ви 9-ти септември!
516
14
 
12
 
! Отговори
До 556 преди 1 седмица
Путин губи тази война! А за да искате пак съветска окупация в България, вие трябва да сте с болно съзнание! Всички източни страни, които са били под съветска окупация след ВСВ заклеймиха мракобесническия тоталитарен режим на Кремъл или далеч преди да падне берлинската стена, се бунтуваха срещу него. Само у нас народът манифестираше и викаше КПСС-БКП, вечна дружба!
515
11
 
9
 
! Отговори
ьуе преди 1 седмица
С това руско елементарно мислене на хората, няма да се оправи държавата.А ВИ се живее по-западен стил, ДОКАЗАНО МНОГОКРАТНО.
514
3
 
4
 
! Отговори
Никога чужди войски преди 1 седмица
Това трябва да е девиза на всеки патриот. В бъркотията на конфликта , с манталитета на безнаказаност( или защитата от имунитет)- безобразията са неизбежни. И руснаци, и американци, и французи или колониалните им - винаги се случва. Чисто статистически, в масовката винаги има и гнили ябълки. Освен мобилизирани криминали и психически увредените. За нашите кирливи ризи, няма да споменаваме разбира се.
513
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прабаба ми казваше - немците бяха лоши, ама руснаците бяха много по-лоши. Колкото и да се опитваш да просветлиш племето русофилско няма да успееш.
512
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много изнасилени моми е имало от ор ките в Добруджа, но к'во да очакваш от рашките от Североизточна Монголия :))

Спонсорирани публикации