Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България

Това показват новоразкрити архиви
8 сеп 2024 19:15, Нели Христова
648
 Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България
Снимка: БГНЕС

Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България в периода 1944-1947 г. Това показват документите, които се съхраняват в Централния държавен архив (ЦДА). Днес бе пуснат новият уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)", който е част от дигиталната колекция "Архивите говорят".

На сайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива.

На него може да се намери поименен списък на хората, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони. Той е изготвен въз основа на три архивни документа, съхранявани в ЦДА. Това са Списък (непълен) на лица, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони, някои от които получили обезщетение; Списък от полк. Бл. Пенев, областен началник на милицията – Пловдив, и М. Сиди, заместник-инспектор Криминална служба, за злополуки, прегазвания и катастрофи с пострадали български граждани, извършени от съветски военнослужещи от 9 септември 1944 до 30 юни 1947 г.; както и Списък (непълен) с прегазени лица и домашни животни от съветски камиони от 16 септември до 1 декември 1944 г., някои от които са обезщетени

Списъкът съдържа подробна информация за загиналите - трите имена, възраст, местоживеене, дата и място на злополуката и причина за смъртта. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още от Общество
"Езиците на бирата" е книга за любители на кехлибарения вкус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
511
9
 
5
 
! Отговори
Киро дай Кодовете преди 1 седмица
3 Украински Фрронт е в България , Благодарим ви Украинци за това мило отношение през 1944.1947г . Сега ние ви спасяваме , мачкайте както тогава сега ви е паднало пак.
510
9
 
4
 
! Отговори
Поне ги защитиха преди 1 седмица
До 500 000 РУСНАЦИ 527 МИлионоте на Путин, де. А Милион укри изпогинзха в Украйна за милиардите на Байдън, ама не ги защитиха.
509
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-добре съветска окупация, отколкото американска. Съветските войски са се изнесли от БГ, но американските няма да се изнесат нивгаж. Окупирани сме от НАТО за вечни времена. А и по времето на СССР що заводи, пътища, болници, АЕЦ, вецове тецове се изпонастроиха. Сега ми посочете поне една плочка на тротоар, която са положили американците. Май ще трябва да се примолим на Путин, като освободи Украйна да намине и към нас.
508
2
 
2
 
! Отговори
Е, щом е така преди 1 седмица
До пияница мистик 545 Щом са останали само 'подчиняващите се глyпаци и сега техните деца', значи и ти си едно от тези деца. Нали други не са останали?
507
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До пияница мистик Не манипулирай историята! Партизаните, които са "разбивали мандрите", но... са раздавали храната на народа и са го правили, защото народа е гладувал през ВСВ, тъй като цялата продукция е била изнасяна за Хитлеристка Германи, нацистите са правили същото и в Украйна и други държави. И други западни държави, са правили същото в България, като изнасят цялото жито, за да не го докопа Германия и така народа е бил подложен на глад пред войната и през войната и от двете страни.
506
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До пияница мистикИскам поименно и конкретно да изкарате досиетата и извършените престъпления на всеки вкаран в Белене или в затвора след 9 Септември, за да се види ясно, че това са отявлени престъпници, някои от тях и доста опасни престъпници, а не борци за нещо, да не говорим, че част от тях са вкарани по споразумение и поръка на победителите от ВСВ и запада.
505
9
 
21
 
! Отговори
Честит празник! преди 1 седмица
Българи!
504
13
 
21
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 1 седмица
Вън НАГЛИТЕ окраинци!
503
13
 
16
 
! Отговори
Червен каскет преди 1 седмица
Слава на Девети септември.
502
8
 
20
 
! Отговори
Учете история преди 1 седмица
Няма по-подли животни от капитала управляващ запада.
501
6
 
24
 
! Отговори
До пияницата преди 1 седмица
Другарю дрът комунист американетата хвърляха бомби не върху казармите, а върху жилищни къщи!
500
8
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
До Горящ Байдън === В София имаше бомбардировки от Съюзниците другарю ***, защото България беше с Нацистка Германия и Хитлер в съюз. И тези дето ни бомбардираха се биеха на страната на СССР. Доволен ли си сега? Разбра ли за какво става дума? :)))
499
14
 
14
 
! Отговори
Учете история преди 1 седмица
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.)
498
10
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
А мандраджийското правителство на партизаните, ядящи кашкавал на аванта, което инсталираха след окупацията колко десетки хиляди културтрегери и интелигенция изби по концлагерите? Това че избиха цвета на нацията още си личи и в днешно време. Останаха само подчиняващите се глyпаци и сега техните деца са съвременните 80 процентови ***
497
9
 
13
 
! Отговори
Учете история преди 1 седмица
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
496
6
 
15
 
! Отговори
9 IX честито преди 1 седмица
БСП показа и доказа, че всичко е било за баницата!
495
3
 
7
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
Аха. ПТП. Само 120. Тая година сме на 500. Бяхме стиг али 1200 без съветска окупация. Не случайно има една приказка-ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА. Сега ми стана ясно, защо се нарича война :)
494
13
 
20
 
! Отговори
Честит празник! преди 1 седмица
Честит празник, другари! Честит 9-ти Септември!!! Поздравявам всички антифашисти в България с 80-тата годишнина от Освобождението на България от фашистко иго и славното посрещане на Червената армия в България! Долу фашизма и империализма, долу подпалвачите на война! Да живее свободата, Русия и другарят Владимир Владимирович Путин!
493
13
 
17
 
! Отговори
Майор от запаса преди 1 седмица
Монархо-фашистите за 10 години сътрудничество с Хитлер от 1934 до 1944 год убиха 50 000 българи, плащаха по 50 000 лева за отрязана партизанска глава, избиваха невинни жени и деца - спомнете си за избитите деца в с. Ястребино и за Митко Палаузов в Габрово. Тези 120 души са заслужено наказани палачи и военнопрестъпници, които дори до Народния съд не са стигнали.
492
0
 
8
 
! Отговори
Отговор: преди 1 седмица
Предайте на Бойко Василев , мистър Панорама 2.0, че налагането на отдавна отречен цивилизационен етап за който и Алеко Константинов има особено мнение за "християнската догматика, кататония и средновековна естетика " говори много за интелекта на определени властови прослойки!

Спонсорирани публикации