Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България

Това показват новоразкрити архиви
8 сеп 2024 19:15, Нели Христова
648
 Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България
Снимка: БГНЕС

Поне 120 български граждани са били убити по време на съветската окупация в България в периода 1944-1947 г. Това показват документите, които се съхраняват в Централния държавен архив (ЦДА). Днес бе пуснат новият уебсайт "Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)", който е част от дигиталната колекция "Архивите говорят".

На сайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива.

На него може да се намери поименен списък на хората, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони. Той е изготвен въз основа на три архивни документа, съхранявани в ЦДА. Това са Списък (непълен) на лица, убити от съветски войници, прегазени или наранени от съветски камиони, някои от които получили обезщетение; Списък от полк. Бл. Пенев, областен началник на милицията – Пловдив, и М. Сиди, заместник-инспектор Криминална служба, за злополуки, прегазвания и катастрофи с пострадали български граждани, извършени от съветски военнослужещи от 9 септември 1944 до 30 юни 1947 г.; както и Списък (непълен) с прегазени лица и домашни животни от съветски камиони от 16 септември до 1 декември 1944 г., някои от които са обезщетени

Списъкът съдържа подробна информация за загиналите - трите имена, възраст, местоживеене, дата и място на злополуката и причина за смъртта. Той дава възможност на техните роднини и съграждани да научат по-конкретно каква е била съдбата на загиналите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


648
Още от Общество
"Езиците на бирата" е книга за любители на кехлибарения вкус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
7
 
3
 
! Отговори
Отговор: преди 1 седмица
Православието е част от най-тъмната и ужасната част от българската история. Изобщо не се извинявам за обидите нанесени на религиозното престъпници на международното и националното право, защото те не само върнаха това мракобесие, но и създадоха още по-средновековен период от българската история в 21 век!
490
0
 
6
 
! Отговори
Отговор: преди 1 седмица
Компютрите на Правец бяха произвеждани с патент купен от Intel и IBM и микропроцесори 386 и 486 .Първо: Бил Гейтс няма нищо общо с това. Второ : *** току що обиди Intel и IBM казвайки, че технологията им е комунистическа!
489
3
 
13
 
! Отговори
Отговор: преди 1 седмица
Поне 1,5 милиона българи са мъртви след повторната реконкиста и завоевание на запада!
488
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде сега една статийка и за Стойчо Мошанов и как се е опитал да ни продаде на наглосаксите и клъцнатите карабини които са чакали на границата....
487
3
 
2
 
! Отговори
Who Cares преди 1 седмица
До ХахаИ къде е тая чиста демокрация умнокрасивий?
486
0
 
3
 
! Отговори
Who Cares преди 1 седмица
Закъсняли крокодилски сълзи...
485
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тука някакви блянове по соца от любителите на Москвича и бозата по 6 стотинки... Компютурите Правец бяха на световно ниво и уплашиха Бил Гейтс.
484
4
 
20
 
! Отговори
Горящ Байдън преди 1 седмица
А по време на американските бомбардировки над софия колко са убитите ?
483
2
 
14
 
! Отговори
бомбардировки София! преди 1 седмица
Мирно население и др.: 1828[2] убити, починали от рани и безследно изчезнали; 2372[2]ранени[14][15]Увредени сгради: 12 657И всичко това напълно излишно и за доста по-кратък период!!!
482
2
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
И още нещо, ако някой си мисли че Русия и Китай, не са в чист капитализъм, жестоко се лъже! Те не са чиста демокрация, но абсолютно в чист капитализъм! Комунизма мина и замина от там!
481
12
 
7
 
! Отговори
500 000 РУСНАЦИ преди 1 седмица
ЗАГИНАХА В УКРАЙНА ЗА МИЛИАРДИТЕ НА ППУТИН
480
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Искате да кажете 120 000 .... 120 е смешно
479
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хаха-некадърните винаги намират почва за развитие. Няма нужда да ти давам примери. Пусни телевзора и сам ще се убедиш. А и в ежедневието си сигурно се сблъскваш по няколко пъти на ден с посредствеността. Израза "мой човек" все още е много силен в Бг. Докато това е мерило за качественост, некадърниците ще ни управляват и напътстват. За жалост...
478
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 518- всичко това е вярно, но я ми кажи колко атомни електроцентрали, колко ТЕЦ-а построихте след 89-та? Знаеш ли че в момента път, строен през 1981г е в перфектно състояние, без ремонт и кръпка в сравнение с високоскоростните магистрали на Бойко? Всички тези лишения си имат основания. Ако разсъждаваш така, то през 1914г в наше село ток не имало, а уж царско време! Не комунизъм! Дай ми едно постижение на съвременната бг икономика, освен разрухата на която сме свидетели. Всяко нещо с времето си
477
5
 
14
 
! Отговори
Хаха до 520 преди 1 седмица
Мъжете си бяха мъже, защото иначе става лошо, много лошо! Самият строй ги караше да бъдат поне външно така! Но пак си е имало пеперуди! Има много примери в соца! Просто не беше на показ! Това е добре! Аз съм против пеперудските изпълнения, но няма идеален строй! Проблема на соца е чи си в една затворена система без никакво развитие! За накадърния, това е рай! Но за кадърния е мъка! Отиваш на работа и независимо какво ще работиш си взимаш заплатата!
476
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може да е нямало НИЩО през соца както казваш , но това което имаше беше качествено и истинско .Най вече хората бяха добри и истински , мъжете си бяха мъже , жените -жени . Сега излизаш на среща и срещу теб една направена и после като свали гипсокартона и ужас .
475
13
 
10
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 1 седмица
Абе чебурашки, помните ли дискотеките по времето на соца? Два часа има ток, два часа няма. А помните ли купоните за храна и бензин, опашките за хляб и мляко? А опашките за телевизор и бойлер, а колко години чакахте за кола? ...Е, не така избирателно трябва да помните.
474
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е да ама съседката като дойде да гледа телевизия с един разкопчан пенюар . ......
473
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само да кажат руснаците , че приемат българи и 80 % ще се изнесем .
472
13
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 1 седмица
То само климатик да беше, здраве да е! НИЩО нямаше! Кръчмата три асортимента, магазина 20 арткул макс, на море с рейса, коли няма, комшиите са идвали в къщи да гледат телввизия, защото ние имахме! Баща ми чака три дне за него на опашка! А между другото, това че в соца е нямало климатик не означава че в запада е нямало! Не бъркайте двата щата! Моля ви малчугани!

Спонсорирани публикации