Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна

Една трета от работещите получават доходи под 1000 лева
10 сеп 2024 07:00, Петър Бойчев
671
Шок: България е най-бедната страна в ЕС, а с най-скъпата храна
Снимка БГНЕС

България се нарежда сред страните с най-скъпи хранителни продукти в Европа, въпреки че заплатите на работещите остават ниски, алармира президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в интервю за bTV.

"Настояваме за минимум 10% увеличение на доходите на българите. Отдавна е известно, че имаме най-ниската минимална работна заплата в Европейския съюз, независимо дали я изчисляваме в евро или в лева", подчерта синдикалният лидер.

Димитров изтъкна парадокса, че България е сред най-скъпите държави по отношение на хранителните стоки. "Абсурдно е да твърдим, че в страни като Франция, Германия и Великобритания получават повече, защото им е по-скъпо – храната им не е по-скъпа. Това е факт", заяви той.

Според данните, представени от президента на КНСБ, средните доходи в страната бележат ръст от над 17% през второто тримесечие на 2024 година спрямо същия период на 2023 година. Въпреки това, една трета от работещите българи все още получават заплата до 1000 лева, което Димитров определи като "скандално", особено при минимална работна заплата от 933 лева.

Синдикалистът акцентира върху необходимостта от преосмисляне на приоритетите в държавната политика. "Всички твърдят, че образованието е приоритет. Сега заради войната и армията стана приоритет. Разбира се – това също е важно. Но как да реагира един преподавател, когато в момента началната заплата на учител е малко под 2000 лева, но сега изглежда малка на фона на 2300 лева за войник, което е заложено от 1 януари", коментира Димитров.

Той подчерта, че пазарът на труда ясно показва недостатъчното увеличение на учителските заплати, тъй като се наблюдава недостиг на кадри в образователната сфера.

Според данни от бизнеса, цитирани от Димитров, около 250 хиляди работни места остават незаети в България. "За съжаление са по-ниско квалифицирани и с по-малки доходи. Проблемът е там, където нормата на печалба на добавена стойност е изключително ниска. В някои сектори като хотелиерството, строителството, търговията – там сме направили каквото е нужно. Бизнесът може да внася работници", заключи президентът на КНСБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още по темата: хранаЕСскъпабедна
Още от САЩ
Преди ключовия дебат Тръмп-Харис: Разликата е под един процент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
595
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И как така, като сме най бедни всеки има апартамент в София и къща на село? Че и две коли!
594
8
 
10
 
! Отговори
баба от село преди 1 седмица
Най-важното че мислим евроатлантечески и сме заети с оказване на всякакви помощи за Украйна. Дори проблемите на българина и интересите на България са на заден план.
593
0
 
8
 
! Отговори
*** преди 1 седмица
откриха топлата вода
592
3
 
7
 
! Отговори
Ki`ka преди 1 седмица
Тя Българията може да е най-бедната в ЕС,но пък за сметка на това е най-комунистическата държава в ЕС.Скоро ще ни *** и Анадолците които ще претендират за 1/3 от БГ Територията защото по закон и Конституция си е тяхна.А в това време БГ Омбудсмана си прави пас че нищо такова не се случва.
591
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евроатлантиците съсипаха страната - няма индустрия, няма земеделие, едни домати не можем да си произведем ...
590
9
 
10
 
! Отговори
Национални предатели преди 1 седмица
Така е защото България се управлява от евроатлантически мекерета - ДПС Шопара (Пеевски) : - - - За тези 9 месеца успяхме да направим най-важното - да върнем властта в парламента, да направим промените в Конституцията, да утвърдим евроатлантическата позиция на България и да се включим активно в помощта за Украйна.
589
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма как да паднат цените докато продължавате да купувате, така стана със всичко, от баничката до колите които ги надуха спряха и отстъпките но народа купува ли купува.
588
0
 
18
 
! Отговори
Помисли Народе ...!! преди 1 седмица
Румънците се оправиха защото там пя ,,Калашник".А България я наредиха със ,,Розова Революция" демек ,,безкръвна".Господ даде втори шанс на българите през 1997 когато гладният народ се събра пред народното Събрание и искаше да изгори гнидите живи,но Бат Петьо(Комсомолският) и Бат Ваньо(Мавъра) не дадоха да се случи.Ами сега народе яь си фекалът драги ми Мой.
587
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бедни,това е верно !!но цените на веригите в ЕС са по-евтини наполовина на същите вериги които които са в България ,къде са КЗК ,НАП явно спят получават заплати
586
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лош матерял, бедна държава.
585
8
 
16
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Ние не взимаме вече важните решения за бъдещето си,в ръцете сме на брюкселски чиновници. Ако приемем еврото в обръщение вече тотално сме абдикирали и подобни закони като например за ЛГБТ пропагандата ще бъдат налагани. Нямам против ЛГБТ просто е идеален пример ,че нещо което масата от обществото е против ще ни бъде наложено или могат да блокират финансовите потоци. Не е редно да се оставяме на 100% в ръцете на Брюксел. Глупаво е ! Мое мнение и не ангажирам никого !
584
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди бивши крепостни селяни искаха да ни учат, сега дрипльовци без традиции се опитват да ни поучават. И на тези ще им погледаме сеира. Галиба и те скоро ще е спихнат като всички предишни самобадуващи се.
583
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До змей горянин: Лъжат господине. Сега това го наричат упражняване на влияние. Говорят ви, че трябва да се обучавате да влияете, а всъщност ви адаптират да се съгласявате с налаганите от тях промени. Нищо ново. Преди се наричаше:Да се поучим от челния съветски опит. Сега други са желаещите поучители, а гледаш все едни и същи, само опаковката по цветна.
582
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този сайт няма ли да напише нещо за изложението на Китай в НДК или да си продължа да чета Синхуа?
581
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България е страната на г*лу*пац*ите, затова е така.
580
2
 
7
 
! Отговори
Хахахах преди 1 седмица
Като сте прости да търпите изр-одите, които ви лъжат по телевизиите, т.нар. партийни лидери и членове на измислени партии.
579
2
 
7
 
! Отговори
Тиквун Барселонски преди 1 седмица
Ако ме изберете пак обещавам по 3 лева за Коледа на всеки пенсионер над 85 години и по една вафла Роден край. Айде много поздрави от Банкя ,днес скромна вечеря с внуците - луканка Маджаров и италианско сирене Буррата
578
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В всички вериги които са България ,в Белгия ,Австрия ,Германия ,Англия цените са по ниски в същите вериги в България!!питам се къде е НАП и КЗК спят ли!
577
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бря, ако питате ПП крадците ,че кажат че имаме голяма минимална заплата от 700 лв,чисто и пенсии по 500 лв ,е гаси големите доходи уж,на последно место пп мушеници)
576
5
 
10
 
! Отговори
заради болшевиките преди 1 седмица
КОИТО ИЗБИХА БЪЛГАРИТЕ, КОИТО СЕ ПРОТИВОПОСТАВИХА НА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА И НА ЕКСПРОПРИАЦИЯТА НА ЗЕМЯТА. МЛАДИТЕ ОТИДОХА В ГРАДОВЕТЕ, А СЛЕД КАТО ПАДНА ЖЕЛЯЗНАТА ЗАВЕСА ИЗБЯГАХА НА ЗАПАД ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ НА КРЕМЪЛСКИТЕ СЛУГИ !

Спонсорирани публикации