БНБ затяга критериите при отпускането на жилищни кредити

Изискванията влизат в сила от началото на следващия месец
11 сеп 2024 20:07, Анисия Иванова
53
БНБ затяга критериите при отпускането на жилищни кредити
Снимка: БГНЕС

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Решението на Централната банка идва след анализ, който показва изразен кредитен растеж в сегмента и ускоряването му през второто тримесечие на годината. Мярката е превантивна.

Съотношението между размера на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и стойността на обезпечението при отпускане следва да не е по-висок от 85%, реши БНБ.

Не по-високо от 50% трябва да е съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя при отпускане.

Максималният срок по договора за кредит (матуритет) следва да не е по-дълъг от 30 години.

Изискванията влизат в сила от началото на следващия месец и са валидни за банките и чуждестранните клонове, уточняват от БНБ.

Допустимо е одобряване или предоговаряне на кредити с параметри, които се отклоняват от въведените изисквания, като общият одобрен или предоговорен размер на такива кредити през текущото тримесечие не може да е по-висок от 5% от общата брутна стойност на новоотпуснатите или предоговорените кредити през предходното тримесечие.
Според Централната банка "оценката на риска сочи придвижване в по-висока рискова категория на определени индикатори (кредитен растеж, задлъжнялост, цени на жилища и надцененост, среден размер на кредитите и др.), което сигнализира за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система“.

Към момента не се наблюдава влошаване на среднопретеглените показатели за кредитните стандарти, подчертават от БНБ, но се запазват потенциалните рискове.

"С въведените изисквания се цели превантивно подсигуряване на устойчивостта на банковата система в контекста на повишаващите се тенденции в проявлението на цикличните рискове в средносрочен план“, допълват от централната банка и подчертават, че изискванията "нямат възпиращ кредитната дейност характер, а следват надзорния подход на БНБ за висока консервативност и общата практика на макропруденциални мерки, приложена в страните от ЕС“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: БНБкредити
Още от Общество
Пресконференция алармира за най-мащабната фалшификация на българската история през последните 20 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Има си пичини преди 1 седмица
За да емира България а Ромъния да се развива перфектно .Междодругото често виждам коли с ромънски регистраци 1-2 да чии и всичко останало луксозни и скъпи коли това какво ви говори?!!
13
2
 
19
 
! Отговори
Пфф до 13 преди 1 седмица
Ти можеш ли да четеш с разбиране и теглил ли си кредит? Разбира се, че при семейство се взима общия доход и на двамата. Банката не взима само на единия. Т.е. Ако взимат общо 6000 нето, а плащат 3000 месечна вноска, те ще останат с 3 хиляди. Разходите по дома ще са 500 лева твърди всеки месец. Остават с 2500 лева. Като разделиш на 2 са по 1250 лева на човек или по 40 лева на ден на човек. Айде сега смятай храна, дрехи, транспорт, здравни разходи, образование, почивки. Какви деца ще гледаш?
12
1
 
15
 
! Отговори
Деде преди 1 седмица
Плувате без бански по време на прилив? Плувайте и не бойте се, не е риба!
11
2
 
20
 
! Отговори
Балканджията преди 1 седмица
Мале мале тая новина разката майката на всичк. Край финито скъп и непосилен кредит на раздута пазарна цена на Коптора познайте как ще завърши уравнението ..
10
14
 
2
 
! Отговори
до пфф преди 1 седмица
ти що кредита го гледаш индивидуално?Семейство мъж и жена, да приемем че бюджета им е общо 6000 (4000+2000). От тях спокойно могат да дават 2к за кредит и с останалото да преживяват ОК.Това ти прави около 240к за 10 години. Ако се напнът да внасят по 3к (нямат деца примерно), съвсем нормално ще си покрият кредита за апартаментчето.
9
4
 
8
 
! Отговори
Етнически Българин преди 1 седмица
Затова ли са се борили Левски и Ботев Турци да ни управляват 2024 и комунисти Към комунистите включвам и Бойко!И вие един кредит да не ви дадете да си купа имение в Бояна.И да не връщам нищо като Румен Гайтански!Майка ви да и ба!БНБ пробито путинистко капище !Янкошумкарска 4иFутска!
8
5
 
18
 
! Отговори
Тая държава преди 1 седмица
Плаче за революция и диктатура от арабски тип
7
2
 
28
 
! Отговори
Таско преди 1 седмица
Купих един апартамент за 250 хиляди евро в манастирски ливади,щото от мен по-голяма ливада няма
6
4
 
34
 
! Отговори
Петко преди 1 седмица
Добре дошли в прекрасния нов свят, където само програмисти и ейчари ще могат да притежават собствен имот. А ние обикновените хора ще живеем под наем.
5
0
 
30
 
! Отговори
Kaufmann преди 1 седмица
Не разбрах сега що за обикновенния гражданин Неможе а за невъзвращаеми кредит 150 милиона за Гайтански и Доган може?!
4
2
 
11
 
! Отговори
БандатаНаОушън преди 1 седмица
Белото камионче устойчиво ри е на удар с РПГ ако да да търсиме джавелин
3
2
 
11
 
! Отговори
Борсата НРБ преди 1 седмица
Айде да думнем е инкасото на БНБ
2
1
 
34
 
! Отговори
ББРФинансоваПирамида преди 1 седмица
А на Рувен Гайтански и на Доган що не затегнахте 150те милиона невъзвращаеми и необезпечен кредит?!
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чакам с нетърпение мненията на "банковите" експерти дремещи в патрулките,изплащащи кредити с рушветчилък, мурафетчийство, каналджийство,носене на стълби и чадъри.

Спонсорирани публикации