Долна Митрополия скърби за загиналите си пилоти

Кметът Поля Цоновска признава, че все още са в шок от новината
14 сеп 2024 14:15, Нели Христова
67
Долна Митрополия скърби за загиналите си пилоти

Долна Митрополия скърби за двамата пилоти майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин, които загинаха при авиоинцидент край база "Граф Игнатиево".

Поля Цоновска е кмет на Долна Митрополия и е познавала двете жертви на трагичния инцидент. Тя не скри, че все още е в шок от новината за смъртта на пилотите, пише Plevenutre.bg.

"Бог да прости едни двама мъже, достойни българи и абсолютни професионалисти. Съболезнования и на близките. Познавам майор Димитров от доста отдавна, многократно сме се виждали в поделението, а пък старши лейтенант Дункин завърши през 2020 година и заедно с тогавашия военен министър Красимир Каракачанов бяхме на неговото производство. Млада надежда на ВВВУ и военна база... Патриоти...", разказа Поля Цоновска.

По думите ѝ разбилият се самолет бил почти като нов след ремонта му в Чехия.

"Не си позволявам предварително да съдя или да обвинявам, не е редно. Нека оставим експертите, които могат да кажат каква е причината за тази нелепа ужасна смърт", коментира Поля Цоновска. "Недопустимо е в мирно време да се допускат такива инциденти", допълни градоначалникът.

"Те ще бъдат запомнени. Общината обяви вчера след брифинга на министерството тридневен траур. Няма как да бъдат забравени. Ние сме авиационен град и единствено на нашия герб има самолет. Не може да се забравят тези хора. Старши лейтенант Дункин беше един много амбициозен млад човек, а майор Димитров е име във ВВС. Аз вярвам и съм убедена, че техните идеи, амбиции и професионализъм ще бъдат примери за младите пилоти, които в момента се обучават там. Такава трагедия отдавна не се е случвала в Долна Митрополия, шокът наистина е голям. До късно снощи не можех да повярвам, че това е възможно...", каза още Цоновска.

"Орлите не умират! Те отлитат!" Това пише в некролог за двамата загинали пилоти, пуснат на фейсбук страницата на Авиационна база Долна Митрополия, в която са работили майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.

"На 13 септември 2024 год. в изпълнение на полет със самолет L-39 ZA отлетяха завинаги в небесната ескадрила майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - достойни български офицери, пилоти, колеги и приятели! 12-та авиационна база изказва най-дълбоки съболезнования към роднините и близките за тежката загуба! Поклон пред светлата им памет! Мир на душите им!".

Това написаха от 12 Авиационна База - Долна Митрополия във фейсбук профила си днес.

МАЙОР ПЕТКО ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ

Началник на служба "Планиране и отчитане на летателната дейност" в отделение "Летателно-тактическа подготовка" в 12-та авиационна база – Долна Митрополия.

Завършил Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" през 1996 год. специалност "Летец-пилот за ВВС".
За безупречно изпълнение на служебните си задължения майор Димитров е награждаван многократно от министъра на отбраната и от командира на ВВС.

СТАРШИ ЛЕЙТЕНАНТ ВЕНЦИСЛАВ АТАНАСОВ ДУНКИН

Летец-пилот, младши експерт III степен в служба "Летателна, аварийно-спасителна и тренажорна подготовка" на отделение "Летателно-тактическа подготовка" в 12-та авиационна база – Долна Митрополия.

Завършил Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски" през 2020г. специализация "Летец-пилот за ВВС".
Старши лейтенант Венцислав Дункин е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на ВВС", пишат за двамата пилоти техните колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от Общество
Съпругата на майор Терзиев зове за оставки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сами се издават присмехулниците.
42
5
 
1
 
! Отговори
Юрист преди 4 дни
Ако младия пилот е изпълнил неправилно и безразсъдно маневрата , не би ли следвало семейството на загиналия по възрастен втори пилот , да поиска обезщетение от роднините на първия и от армията ?
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По минусите на двата поредни коментара ще ги познаете.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И в този форум не минава без ромски изцепки. Тия хора не могат ли да се държат достойно. Веднага се разпознават.Всеки може да критикува но по нормален начин а не с гротески.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бог да ги прости летците ни! Гледах видеото на " полета" им.Добре тръгнаха на горе и когато трябваше да опишат " дъга" и прелетят почти кръгообразно на долу.Те просто се забиха в земята вертикално уви!-:((((( Нещо се е случило! Или самолета е отказал,или се е получило дезориентация! Спецовете Ни ще се изкажат все пак! Жалко за мъжете!!!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И телевизията и тя скърби по свой си доста драстичен начин в бяло. Странно. Може би защото изобщо не са българи.
37
9
 
3
 
! Отговори
ПОНЕ преди 4 дни
АВИОШОУТО СЕ ПРОВАЛИ, РРУНДЬО ДА СЕ НАБЕРЕ НА ЛОСТА!
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Зо днес Рундьо беше планирал да язди кон на летището,гол до кръста,ама му се размина..
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
до 35 А при бай Тошо имахме 300 военни самолета. Страхотно е да сме в НАТО.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ние имаме 5 самолета и 3 бастисахме сами.Ако имахме 100 ,50 щяха да идат зян.Не е нужно никой да ни напада.
33
2
 
4
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 дни
Опасно малко Летателни часове или ниска Тех. подръжка. Средният годишен Нальот във ВВС се счита 80-100 часа Годишно, плюс тренажьор, плюс полет на турбовинтов самолет (отработка на упражнението). Нашите Пилоти летят по 30 макс. 40 часа годишно. Един ЧАС полет на Миг-29 (два турбо реактивни двигателя) бешее 24,000 Долара, на Ф-16 ще е 8,000 Долара. Честите катастрофи при свръхниски полети са и сблъсък с птици ако във въздухозаборника попадне птица, двигателят губи мощност или излиза от строя!
32
6
 
4
 
! Отговори
А ТОЙ - ГОЛА ВОДА преди 4 дни
НОМЕРА БЕШЕ РАДЕВ ДА НИ ПОМАХА ОТ ЛЮКА НА Ф16 И ВСИЧКИ ДА ГО ВИДИМ КАК СЕ ФУКА! ТВ ДОГАН, ТВ ЧЕРЕПА И ТВ ППДБ ДА ГО СНИМАТ!
31
0
 
4
 
! Отговори
До Гедер преди 4 дни
Еееех, ако можеха глупаците да изчезнат......
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Президентът ни Радев и той правеше циркаджйски номера. Преди 10 години когато беше пилот направи гръбен полет с изтребител Миг-29 на 30 метра над земята. Много ефектно, но и рисковано. Трябва да си знаеш възможностите. Тия двамата са се надценили.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Модифицирана поговорка: На чужд гръб и 10,000 тояги са малко.Гадно племе сме и това си е! Отвратителни панелни злобари!
28
7
 
4
 
! Отговори
Гедер преди 4 дни
След 15 години ,няма да има нужда от летци, изкуственият интелект ще контролира полета и тогава всеки може да бъде пилот. Професията ще изчезне ,както и фукльовците с тъмни очила бъбреци и Топ Гън пози.
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
дфф
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Цилкът свърши - Не са циРкаджийски номера, а демонстрация на умения и летателно майсторство. Летенето е риск, всичко може да се случи във въздуха и на най-опитния и голям въздушен ас.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Калина - Неуместно сравнение. можеш да бъдеш сигурна, че и за фелдшера са скърбяли доста хора.
24
8
 
3
 
! Отговори
Роскосмосс преди 4 дни
Саботаж по учебник.........Руските шпиони се стараят преди самата Русия да Умре.......

Спонсорирани публикации