Българите искат работа, доходи и нормален живот

У нас действа глаголът "усвояване", а не "свършена работа"
Обновена: 17 сеп 2024 12:34 | 17 сеп 2024 12:34, Анисия Иванова
136

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв., синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето ѝ. В същото време у нас хората изпадат в "хронична" енергийна бедност.

"Ако погледнем данните на статистиката, тази ниска линия на бедност, според НСИ 48% от домакинствата, преди социални помощи, са под линията на бедност. Това е половината население на държавата. След плащането на тези социални помощи, процентът пада на около 30% от домакинствата, което съвпада с глобалната статистика. Тъй като линията на бедност се определя по една европейска методика, която не отчита жизнения минимум, това води до точно такъв тип числа - 1500 лв. имаме жизнен минимум на човек, а линията на бедност е 638 лв. Хората се чудят какво да правят - ако не плащаш данъци или се занимавам с дейност, която не е много легална, хора преминават към престъпна дейност. Хората изчезват и търсят по-добър начин на живот", заяви главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в "България сутрин".

По думите на Богомил Николов не може да се постигне единство кой да усвои всичките ресурси и тъпчем на едно място.

"Неслучайно се въведоха две различни понятия - за обща бедност и за енергийна бедност. При енергийната бедност целта е не толкова да се навакса с доходите, колкото да се оптимизират разходите или да се въздейства на цените, така че те да не са фактор. При енергийната бедност има много повече варианти. Дори тези средства, които можем допълнително да привлечем, може би ги отписваме. У нас действа глаголът "усвояване", а не "свършена работа" или "резултат". Оттам идват и всичките проблеми", допълни за Bulgaria ON AIR представителят на "Активни потребители".

Според Кацарчев би трябвало да се прецени кое колко струва и по този начин да се определи линията на бедност.

"Жизненият минимум е около 1500 лв. Линията на бедност слага една черта и тези, които са под нея, имат право на социални помощи. Линията на бедност плюс социалното подпомагане трябва да достигне поне 80 на 100 от жизнения минимум. Никой не дава 1200 лв. помощи на месец. Важно е каква е основата за индексация. Ако методиката е сбъркана, числото е ниско. Основните стоки са почти на едни и същи цени. Твоето възнаграждение трябва да е такова, че не само да преживяваш, а да се възпроизвеждаш. В случая не говорим за никакво възпроизводство", на мнение е той.

При ограничените ни ресурси е важно и да харчим рационално, смята Николов.

"В една пазарна среда всеки трябва да избира. Преди 2-3 години всичко живо търкаше талончета. Дори с малкото средства, които има, голяма част ги давахме за хазарт. Друга част даваме за бързи кредити. Трета част даваме да се стоплим в неизолирани жилища. Има големи резерви, ние се опитваме да образоваме хората да се възползват от тези резерви. Ако чакаш политиците да вземат по-добри решения за теб, може да си мине животът", посочи гостът.
Хората трудно намират средства за преживяване на зимата

Според Кацарчев трябва наистина комплексна политика за справяне с проблемите.

"Не знам как се компенсират при положение, че един кубик дърва е над 120 лв. Една къща на село харчи около 10 кубика, което е 1200 лв. Както и да го смятаме, не знам как ще ги подпомогне, за да могат да си осигурят отопление на дърва. Ако някой трябва да мине на климатици, самата преносна мрежа няма да издържи на натоварването. Важно е обединението на политическите партии да бъде около политики. Всички говорят за евроатлантическа част. Но обикновеният народ иска работа, доходи и нормален живот", каза главният икономист на КТ "Подкрепа".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от Общество
Провалът на ПВУ няма да събори икономиката ни, но е лош сигнал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
11
 
! Отговори
Питащ преди 2 дни
Ще обясни ли някой, защо заплатите на софиянци са с 100-200% по-големи от заплатите са една и съща работа от тези в провинцията? По работни ли са например от тутраканци? Затова за Гърция опашката от коли със софийска регистрация са по 5 км.!
85
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всеки според това какво струва трудът му и какво носи като ревеню. Бил лош шефът?! Стани и ти шеф, никой не ти пречи. Българинът си е един мързелив мрънкач гастарбайтер. Реве колко знаел и можел, отиде на полето в Испания да печели за половин година сезон там, колкото тука на седмица адекватен специалист. Дай му оправдания, че САЩ, Марс, Луната, Сорос и планът Ран му пречат да успее. Оправдания, оправдания. Мрънкане, мрънкане. Аз защо имам двойна над средната заплата за Швейцария и то в София?!
84
6
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 2 дни
МРЗ не взима НИКОЙ, дори пенсионерка чистачка в провинцията взима 1250лв. ЧИСТО. МРЗ е инструмент на разни бедни бачкотещи бачкери русофили да се осигурявате на нея, а реално под масата да взимате в пъти. Няма кой да ме убеди как, при условие, че ПРОДАВАЧКА на село взима над 2000лв., някой си живее кой знае колко зле. Факт, че около мен са само образовани кадърни хора около 35-40 и такъв с под 15 000лв. на месец рядко има, но дори и по-скромни хора живеят добре. Неучили, искам да кажа или учещи.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Малцинствата харесват Борисов и Шишо, защото всеки ден им плащат за избори!:)):))Освен това крадят безнаказано от съседите си!
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Думата "РОБОТ" идва от чехската дума "РОБОТА" - Работя. А думата "РОБОТА" - Работя произлиза от РОБ който цял ден РАБОТИ за своя ГОСПОДАР. Та "Богатството от древността до сега са били РОБИТЕ, постепенно преминаващи в данъкоплатци"... Преди Робовладелците са се грижели за своите РОБИ, да имат семейства, да са здрави, за да им работят. След като Комунистите станаха Робовладелци, избиват РОБИТЕ по болниците с инжекциии. Не се грижат за тях. Карат ги да плащат за всичко. Плашат ги по теевизиите!
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Юлия ; - А ти преди всичко мразиш себе си ...
80
0
 
8
 
! Отговори
Сът преди 2 дни
Ами да станат от масите,да излязат от чалготеките и да наблегнат малко на учене и самоусъвършенстване и ще се получат нещата.
79
0
 
6
 
! Отговори
Кмет преди 2 дни
Т.нар. профсъюзи веждаме че искат да се помага на тези които в трудоспособна възраст са необразовани,трудно се хващат на работа и нямат умения за нищо.Но са много и ги стимулират отдавна.И тези участват в затриването на държавата.
78
0
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 2 дни
Е тук е новинарска медия,а там от където си може и във форумите да го правят, ама в България има разлика в тия неща!
77
1
 
5
 
! Отговори
След като си преди 2 дни
построят отново индустрия и селско стопанство, ама истински!
76
3
 
11
 
! Отговори
Прозтаг преди 2 дни
Ней вярно, българите искат доходи без работа!
75
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Образованите, знаещите, можещите и немързеливите имат добър доход и нормален живот. Останалите мрънкат по цял ден във форума колко са бедни и колко несправедлив е животът към тях.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най-много 10%, имат доходи от работа!
73
1
 
12
 
! Отговори
Корумпиран синдикат! преди 2 дни
Българите искат схеми, каквито им прави Борисов (крадене ,без работа)! Всеки иска да краде, но вече няма от къде?? Да го духат крадците! Сега щели да ни предложат работа за без пари(колкото да съществуваме, че на другия ден пак да им произведем блага)!
72
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
cъвeтcкитe пoлиткoмиcapи не дават повече от 120 лева на месец.
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Иска доходи без работа!
70
0
 
5
 
! Отговори
х преди 2 дни
Най-добре ако не си се раждал. Безгрижно несъществуване.
69
13
 
5
 
! Отговори
Юлия преди 2 дни
Българите преди всичко мразят Русия и обичат САЩ.
68
10
 
5
 
! Отговори
Българка преди 2 дни
Само начело с такива опитни и безкористни държавници като г-н Делян Пеевски и г-н Кирил Петков България ще намери верния път към евроатлантическия просперитет и всенародното благоденствие. Всяка мъдра дума на г-н Делян Пеевски и г-н Кирил Петков е нож в сърцето на омразната на всички българи Русия.
67
1
 
9
 
! Отговори
европа преди 2 дни
Малцинствата искат доходи и кючеци. Давайте парите и гледайте сеири.

Спонсорирани публикации