Българите искат работа, доходи и нормален живот

У нас действа глаголът "усвояване", а не "свършена работа"
Обновена: 17 сеп 2024 12:34 | 17 сеп 2024 12:34, Анисия Иванова
136

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв., синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето ѝ. В същото време у нас хората изпадат в "хронична" енергийна бедност.

"Ако погледнем данните на статистиката, тази ниска линия на бедност, според НСИ 48% от домакинствата, преди социални помощи, са под линията на бедност. Това е половината население на държавата. След плащането на тези социални помощи, процентът пада на около 30% от домакинствата, което съвпада с глобалната статистика. Тъй като линията на бедност се определя по една европейска методика, която не отчита жизнения минимум, това води до точно такъв тип числа - 1500 лв. имаме жизнен минимум на човек, а линията на бедност е 638 лв. Хората се чудят какво да правят - ако не плащаш данъци или се занимавам с дейност, която не е много легална, хора преминават към престъпна дейност. Хората изчезват и търсят по-добър начин на живот", заяви главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в "България сутрин".

По думите на Богомил Николов не може да се постигне единство кой да усвои всичките ресурси и тъпчем на едно място.

"Неслучайно се въведоха две различни понятия - за обща бедност и за енергийна бедност. При енергийната бедност целта е не толкова да се навакса с доходите, колкото да се оптимизират разходите или да се въздейства на цените, така че те да не са фактор. При енергийната бедност има много повече варианти. Дори тези средства, които можем допълнително да привлечем, може би ги отписваме. У нас действа глаголът "усвояване", а не "свършена работа" или "резултат". Оттам идват и всичките проблеми", допълни за Bulgaria ON AIR представителят на "Активни потребители".

Според Кацарчев би трябвало да се прецени кое колко струва и по този начин да се определи линията на бедност.

"Жизненият минимум е около 1500 лв. Линията на бедност слага една черта и тези, които са под нея, имат право на социални помощи. Линията на бедност плюс социалното подпомагане трябва да достигне поне 80 на 100 от жизнения минимум. Никой не дава 1200 лв. помощи на месец. Важно е каква е основата за индексация. Ако методиката е сбъркана, числото е ниско. Основните стоки са почти на едни и същи цени. Твоето възнаграждение трябва да е такова, че не само да преживяваш, а да се възпроизвеждаш. В случая не говорим за никакво възпроизводство", на мнение е той.

При ограничените ни ресурси е важно и да харчим рационално, смята Николов.

"В една пазарна среда всеки трябва да избира. Преди 2-3 години всичко живо търкаше талончета. Дори с малкото средства, които има, голяма част ги давахме за хазарт. Друга част даваме за бързи кредити. Трета част даваме да се стоплим в неизолирани жилища. Има големи резерви, ние се опитваме да образоваме хората да се възползват от тези резерви. Ако чакаш политиците да вземат по-добри решения за теб, може да си мине животът", посочи гостът.
Хората трудно намират средства за преживяване на зимата

Според Кацарчев трябва наистина комплексна политика за справяне с проблемите.

"Не знам как се компенсират при положение, че един кубик дърва е над 120 лв. Една къща на село харчи около 10 кубика, което е 1200 лв. Както и да го смятаме, не знам как ще ги подпомогне, за да могат да си осигурят отопление на дърва. Ако някой трябва да мине на климатици, самата преносна мрежа няма да издържи на натоварването. Важно е обединението на политическите партии да бъде около политики. Всички говорят за евроатлантическа част. Но обикновеният народ иска работа, доходи и нормален живот", каза главният икономист на КТ "Подкрепа".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от Общество
Провалът на ПВУ няма да събори икономиката ни, но е лош сигнал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
и кой усвоява- учителят, шивачката, шофьорът, готвачът, сервитьорът...кой усвоява- Вълкът, Доган, бившият мин собственик на ТЕЦ Варна, Стоян Мавродиев- собственици на Майбах, яхти за милиони- кой, кой.... един мин на МВР- разправяше за неграмотен ром дето изтеглил 60 000 000 лв и ги сложил в чували- искам и аз тия дни отивам пред някоя банка и сядам на земята с надпис- ИСКАМ 158 000 000 АМА И ДА НЕ ГИ ВРЪЩАМ, ИСКАМ МАЙБАХ, ИСКАМ ЯХТА- искам не се шегувам- не е само Вълчо и Доан и аз искам
65
14
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 2 дни
3-4к не трябвало да са проблем?! Драги ми смехурко, 3-4к правят неграмотни хорица из складовете. Това са смешни пари. При нас на студент на 23 даваме начално 4.2к. За по-малко няма кой да дойде. След някоя и друга година 10к са ти в кърпа вързани. Ако си над 35 и взимаш под 10к, значи има накъде да се развиеш. Дори и 10к са малко днес, ама да кажем и жена ти ако взима 10, вече става една идея по-нормално. Иначе, че българинът иска много пари, а е функционално неграмотен слугинаж, е ясно.
64
0
 
16
 
! Отговори
аноним преди 2 дни
Линия на бедност-638лв,а пенсия на човек-работил при това 498лв.Как да го разбираме това.При положение,че се раздават социални помощи,на такива,които не са работили.Излиза,че вторите ще вземат повече от тия,които все пак са допринесли с нещо за държавата.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До В Руски супермаркет:Изобщо не ми пука къде как защо ставало. Обаче ми прави впечатление, само руснаци, сърби и бюрмистанци ни обиждат на татари. На запад, за тях сме ***.
62
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Искат, но:Това искат само Андрешковци и г-да от старото поколение, които сега ще минават на минимални пенсии заради алчност. Поработи малко за по-малко пари или на по-лоши условия, вземи занаят после 3-4 хилки чисто не следва да са проблем. Трябват 2-4 години бач и лишение обаче, а много хора предпочитат да са бедни и да шмекеруват. После реват, уви това са масата бълхари в ***.
61
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
То хубаво че искат ама докато са русофили ще получат обратното
60
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Гледам с кеф агонията на тази скапана нацийка.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Гладна мечка оро не игра
58
6
 
12
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 дни
Всичко което можем да предложим, пушчено месо за фронта, ниски доходи, лошо здравеопазне, високи цени на хранителни продукти и още милиарди за нациския режим в Украина
57
0
 
17
 
! Отговори
6 преди 2 дни
Тези "учени"откриха Америка!Че кой народ не иска това?
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не е вярно! Българите искат комунизъм, купони и православни ценности!
55
1
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха работа преди 2 дни
искали, пари и нормален живот ??? А защо не искат най_важното в живота което им липсва _ РАЗУМ, който ще им осигури всички тези екстри които искат ? 35 години не могат да различат ДС аагенти от истински демократи, а искат добър живот ? Избирайте още същите мутри заселени в НС които ви агитират да гласувате пък чакайте работа, доходи и нормален живот !
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В руски супермаркет свят ще ви се завие от такова изобилие и разнообразие. Всичките руски, местно производство. Без субсидии, на пазарен принцип. А какви български продукти има в българските супермаркети? А при комунизма малка България снабдяваше цяла Русия с някои продукти. И получаваше за това това нефт, нефт за лютеница, а не за долари. Почти всяко руско семейство ежедневно имаше на масата българска лютеница. А днес България умира от глад ако западът спре кльопачката! Затова слушайте Урсула и Брюксел, чинно изпълнявайте евродирективите, защото иначе лошо, ама много лошо...!
53
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 дни
В БГ-то само бизнесмени, и наследници на ***, работници няма.Работниците, поне тези които уважават труда си и обичат децата си избягаха още преди доста години.....робовладелците в БГ почнаха да внасят Африканци и всякаква друга необразована ....
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хе хе хе, на никой не му трябват учени, какво произвежда България, от какви специалисти има нужда? Западът има нужда от пазари и суровини, а не България да му произвежда.
51
2
 
4
 
! Отговори
Pepi преди 2 дни
Едно уточнение: Българите работа не искат, останалото да
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Колкото и да се подигравахме на лафа - аз ги лъжа че работя, а те ме лъжат че ми плащат по времето на соц-а, сега е действителност. Особенно частта с плащането. Принципно работа има за всички, но бейовете не са готови да плащат (подобаващо). Затова и всичко е ... менте
49
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Иска, иска, ама трябва и учене. Само с реване по фейсбук, не става.
48
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Левски е бил неудачник, не е успял в нито една от целите си. И е убил дете за да спаси живота си, а в крайна сметка самите българи са го предали и турците са го обесили. Затова слушайте Левски какво е казал, продължавайте да го слушате и да цитирате.
47
6
 
7
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 2 дни
За 35 години западно партньорство, ЕС и НАТО България от 9 милиона стана 5 милиона.

Спонсорирани публикации