Българите искат работа, доходи и нормален живот

У нас действа глаголът "усвояване", а не "свършена работа"
Обновена: 17 сеп 2024 12:34 | 17 сеп 2024 12:34, Анисия Иванова
136

Представители на бизнеса подкрепиха предложената промяна в размера на линията на бедност за 2025 г. да бъде 638 лв. За тази година тя е 526 лв., синдикатите поискаха промяна в методиката за определянето ѝ. В същото време у нас хората изпадат в "хронична" енергийна бедност.

"Ако погледнем данните на статистиката, тази ниска линия на бедност, според НСИ 48% от домакинствата, преди социални помощи, са под линията на бедност. Това е половината население на държавата. След плащането на тези социални помощи, процентът пада на около 30% от домакинствата, което съвпада с глобалната статистика. Тъй като линията на бедност се определя по една европейска методика, която не отчита жизнения минимум, това води до точно такъв тип числа - 1500 лв. имаме жизнен минимум на човек, а линията на бедност е 638 лв. Хората се чудят какво да правят - ако не плащаш данъци или се занимавам с дейност, която не е много легална, хора преминават към престъпна дейност. Хората изчезват и търсят по-добър начин на живот", заяви главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в "България сутрин".

По думите на Богомил Николов не може да се постигне единство кой да усвои всичките ресурси и тъпчем на едно място.

"Неслучайно се въведоха две различни понятия - за обща бедност и за енергийна бедност. При енергийната бедност целта е не толкова да се навакса с доходите, колкото да се оптимизират разходите или да се въздейства на цените, така че те да не са фактор. При енергийната бедност има много повече варианти. Дори тези средства, които можем допълнително да привлечем, може би ги отписваме. У нас действа глаголът "усвояване", а не "свършена работа" или "резултат". Оттам идват и всичките проблеми", допълни за Bulgaria ON AIR представителят на "Активни потребители".

Според Кацарчев би трябвало да се прецени кое колко струва и по този начин да се определи линията на бедност.

"Жизненият минимум е около 1500 лв. Линията на бедност слага една черта и тези, които са под нея, имат право на социални помощи. Линията на бедност плюс социалното подпомагане трябва да достигне поне 80 на 100 от жизнения минимум. Никой не дава 1200 лв. помощи на месец. Важно е каква е основата за индексация. Ако методиката е сбъркана, числото е ниско. Основните стоки са почти на едни и същи цени. Твоето възнаграждение трябва да е такова, че не само да преживяваш, а да се възпроизвеждаш. В случая не говорим за никакво възпроизводство", на мнение е той.

При ограничените ни ресурси е важно и да харчим рационално, смята Николов.

"В една пазарна среда всеки трябва да избира. Преди 2-3 години всичко живо търкаше талончета. Дори с малкото средства, които има, голяма част ги давахме за хазарт. Друга част даваме за бързи кредити. Трета част даваме да се стоплим в неизолирани жилища. Има големи резерви, ние се опитваме да образоваме хората да се възползват от тези резерви. Ако чакаш политиците да вземат по-добри решения за теб, може да си мине животът", посочи гостът.
Хората трудно намират средства за преживяване на зимата

Според Кацарчев трябва наистина комплексна политика за справяне с проблемите.

"Не знам как се компенсират при положение, че един кубик дърва е над 120 лв. Една къща на село харчи около 10 кубика, което е 1200 лв. Както и да го смятаме, не знам как ще ги подпомогне, за да могат да си осигурят отопление на дърва. Ако някой трябва да мине на климатици, самата преносна мрежа няма да издържи на натоварването. Важно е обединението на политическите партии да бъде около политики. Всички говорят за евроатлантическа част. Но обикновеният народ иска работа, доходи и нормален живот", каза главният икономист на КТ "Подкрепа".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от Общество
Провалът на ПВУ няма да събори икономиката ни, но е лош сигнал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
След 30 години няма да има държава България
45
3
 
14
 
! Отговори
35 години преди 2 дни
Това е половин живот. Как само си минава живота, а? Половин живот минал в мизерия и мъка. И ако последните 35 години бяха лоши, следващите 35 ще бъдат ужасни. Нормално живяха по старите, при социализма, а сегашните млади хора след 30 години ще си спомнят днешния живот на техните родители и баби и дядовци пенсионери и ще им завиждат. Така ще мине живота, в мизерия.
44
0
 
12
 
! Отговори
Искат, но преди 2 дни
работодателя иска на половин минималка ако може да осигурява и четвърт да плаща, а работника му да е 300% ефективен и да те труди по 12 до 16 часа на ден, без почивка. Затова внасят и аборигени - да им дават минималка и да ги гърбят в някое мазе.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И да чакате,и да не чакате, няма - това е положението. Нито има кой да ви даде, нито какво да си вземете сами.
42
3
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 2 дни
При комунизма-няколко лозя, стаи под наем, кокошки, прасссета, понякога и магарешко за наденица, овце, мляко...Днес-лозето разграбено, на село родители няма отдавна, само превиваш гръб и благослявяш Зеленски, Байдън и Столтенберг :) За сметка на това ако тръгнеш да пишеш тук, 50% е цензурирано, а 40% изтрито от мъдуратор. На други места пък директно ти забраняват. Благодарен съм и на Горбачов и на Виденов и на Костов и на Борисов, както благослявям целите им рода ;)
41
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Виновни са 45 години комунизъм!
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А бе чакаш ли някой да ти дава спукана ти е работата!
39
0
 
9
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 дни
Па то нема за кога бе! България наналява със 100 хиляди годишно! След 30 години българите ще са измрели, ще останат по малко от 2 милиона, а може и под 1 милиона. Държавата ще се разпадне.
38
2
 
4
 
! Отговори
Селянин преди 2 дни
Язе лично не сакам да работим по обичам да пийнувам ракийка да подремнем да заголим некоя фуста а от работа се гърбавее
37
3
 
6
 
! Отговори
Урсула преди 2 дни
Къде е прогреса на масите? Какво добро намерихме в ЕС, че и продължаваме да го търсим?
36
0
 
12
 
! Отговори
Краси преди 2 дни
Докато М,Баце Винету и Шиши не влезат в затвора-оправяне ня-***!
35
0
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 2 дни
Представителите на бизнеса очевидно не са българи и още по-малко са от български произход. Българите от български произход сме разделени на две основни категори: със селски и патриархален манталитети и втората категория сме с робска психика, за да оцелеем в днешно време.
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Арестувайте тогава мутрата трафикант Методиев Борисов
33
2
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 2 дни
При комунизма 6 членно семейство правехме по 600-900 kWh зимата, плащахме до 30 лева ток. Имахме таванска стаичка, давахме я под наем за 30 лева и ето ти безплатен ток. Днес квартиранти отдавна няма, то и хора няма. 51000 кWh двучленно семейство лятото зимата, де има топло де няма, 250 лева. Поне досега, тая зима ще е доста повече. Е, 10 пъти по-скъпо. Навремето двучленно семейства средно 440 лева (средната бе 220 края на 80-те), Днес средната е да кажем грубо 10 пъти отгоре и то бруто.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Умиращ народ, умираща държава. Фактът че има партия наречена Възраждане говори, че тоя народ е на умиране, никакви партии няма да го спасят ако ще и всеки месец избори да прави. Ако народа е читав появява се лидер, Путин Елцин го сложи, нещата така се нареждат, че се появява лидер. А на българите така се подреждат, че все повече затъват в блатото, а те крякат врякат, и си правят избори някой да ги възроди, или да ги направи да живеят като канадци. Дори и Симеон I Велики да се прероди и да застане начело, с такъв народ нищо няма да стане. Възраждане, ПП, ГЕРБ... щели да ги оправят.
31
9
 
0
 
! Отговори
народ дебил преди 2 дни
Оня Костадинов защо иска да го "възражда"? Негодното трябва да си отиде, такива са законите на природата, има видове които изчезват, защото повече не са нужни, това е естесвен процес. Тоя народ се провали по всички показатели, какво "възраждане", умрялото не се възражда! От тук нататък ГЕРБ, ПП-ДБ и Пеевски трябва да работят, такъв е естествения ход на нещата.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Виновен е светът, защото светът е направен криво, и ни идват кофти политици, вместо да ни дойдат отговорни политици които да ни осигурят нормален живот, да си имаме дом, работа, достойно заплащане, достъпно и качествено здравеопазване, сигурност и безопастност, функциониращи държавни институции, социален пакет - мед-обслужване, пенсии и грижа за възрастните и децата, ей така искам аз, да си живеем леко и приятно, нали. Ние имаме право на щастлив живот, това ни се полага, но светът е направен криво.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен старец преди 2 дни
Аз пък не мога да го разбера - значи примерно може да ида на море в чужбина за 7 дни - тогава съм средна класа, ама като се върна от почивка и кажа че нямам пари да си платя тока - ставам енергийно беден ли? Пълни глупости...
28
4
 
3
 
! Отговори
"учи,да не рабо преди 2 дни
Цялото това нещо,дето иска големи заплати без бачкане,е осъдено на мизерия!
27
3
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 2 дни
Това може да им го даде само европейският път на развитие !

Спонсорирани публикации