Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли

На първо четене парламентът разреши използването им
17 сеп 2024 11:28, Петър Бойчев
61
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Снимка Пиксабей

Фармацевти обявиха стачна готовност заради приетия на първо четене в парламента законопроект, свързан с продажбата на лекарства чрез вендинг автомати, предаде БНТ.

Според представителите на фармацевтичния и аптечния сектор това ще влоши достъпа на пациентите до лекарствени продукти и е възможно неконтролирано разпространение на медикаменти без необходимата консултация.

Законопроектът предвижда хората да имат денонощен достъп до лекарства без рецепта. Фармацевтите са недоволни и от факта, че законопроектът е внесен без да се иска тяхното мнение.

"Прочетох мотивите и така и не можах да разбера кои лекарства ще бъдат с улеснен достъп и за кои хора. Говори се за труднодостъпни честа, но и в момента методиката на НЗОК осигурява възможност и финансиране на фармацевти, които отварят аптеки в такива населени места, включително много сериозно финансиране за денонощни аптеки", каза Любима Бургазлиева, председател на регионалната колегия на Български фармацевтичен съюз-Бургас.

В момента изискването е машините да са разположени на територията на аптека, тъй като това дава възможност за контрол, презареждане с лекарства, както и възможност пациентът да получи консултация.

Не сме съгласни с идеята за безразборно поставяне на автомати, защото лекарствата не са вафли. Лекарствата са специалната стока, за която се изисква консултация със специалист.

Според фармацевтичния съюз издаването на разрешение за аптеки трябва да се извършва на демографски принцип. Разрешение за аптеки трябва да получават само дружествата, които могат да осигурят всички елементи от фармацевтичната грижа

Реалността за хората от малките населени места обаче е друга. Кметът на кюстендилското село Коняво Марияна Александрова обясни, че допреди 10 години са имали аптека. Помещението още стои, но вече няма фармацевт, който да работи в него.

Хората от Коняво и околните села трябва да ходят чак до Кюстендил, където е най-близката аптека.

"Нашето село е централно, около нас има много села, които минават за София, има и много магазини, където също се пазарува и това е в облекчение за хората, ако имаме аптека. Много е затруднено положението, защото имаме хора над 70 години - няма кой да ги снабдява. От разговора, който чух с фармацевта, разбрах, че трябва да имаме над 3000 души. Трябва да се измисли най-добрият начин, ние на село не сме хвърлени някъде. Другите села около нас са още по-далеч от Кюстендил".

Кметът обясни, че в селото има готови сгради, които да се приспособят като аптеки и няма да е нужно да се плаща наем. Въпросът е да се намери фармацевт, дори и за четири часа дневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от Общество
Двойният убиец от "Соло" иска Върховният съд пак да отвори делото му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как фармацевти да отварят аптека в малко село след като оборота няма да формира заплатата му. Трябва държавата и кметствата да гарантират заплатите им но те не искат. Трябва кметски и общински аптеки но не искат. Целта е разбиване на професията и тази цел не е от сега !?! Хора не кандидатствайте фармация !
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До мнение. "Мързеливи търтеи" може би са собствениците на аптеки но не наричай така фармацевтите които работят съвестно и по цял ден събота и неделя.
39
2
 
4
 
! Отговори
asd преди 2 дни
твърдо ЗА! нека има такива в малките населени места където няма аптеки или достъпа до тях е труден. има възрастни хора които разчитат на лекарствата си всеки път трябва да търсят някой с автомобил да отиде до близкият град и да им купи. нека има няма лошо.
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Спрете да ги рекламирате като вафли по телевизиите. Гнусните ви реклами защо ни заливат всеки ден с телесни течности, повръщания, добри бактерии, лъжливи лекарства, лъжливи обещания, подигравка с болните и с болестите на хората. Забрана на рекламите на тези лекарства-невафли.
37
2
 
6
 
! Отговори
българина преди 2 дни
крайно време беше! ясно пазят си бизнеса да не ги изместят, но става дума за населени места без аптеки или с такива без денонощни аптеки. Не са вафли, но хората имат един живот и е най добре ако могат сами да се грижат за него. Лекарствата ще са такива без рецепта разбира се
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Мързеливи търтеи, слагат по един служител в аптеките си за да изнервят клиентите, и слагат сто процента надценка на най големите *** заместители.
35
6
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 дни
Всъщност някой,предполагам същия,който организира "Лафка",има намерение да печели без да плаща заплати и разходи за персонал.."Мотивът" му "да имат хората достъп до лекарства денонощно" е кух лозунг !..Има си денонощни аптеки,а пък и какъв е процента на тоя,който ще чака да стане 23 часа за да иде да си купи аспирин ?..Това са редки случаи...Там,където няма аптека,просто трябва да се открие такава..Това е !
34
1
 
3
 
! Отговори
Пипи преди 2 дни
Ами да отворят аптеки вън всяко населено място , ама не щат великите аптекари! Например в Пасарел , което се води София-град с 1200 души регистрирани и още толкова виладжии най-близката аптека е на 15 км. Тя не е денонощна. Същото е в Долни и Горни окол- 20 км до аптека.
33
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 дни
Който иска консултация,да върви в аптеката.На мен не ми трябва консултация,когато си купувам аспирин или аналгин.Всяка лекарство е придружено с листовка.Не виждам какво повече ще ми каже фармацевта от написаното на листовката.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще стачкуват защото е си загубят надценките. В половин Европа можеш да си купиш лекарства без рецепта от вендинг машини. Това решава проблемите на насече и места без аптека, както и извън работното време на аптеките.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Принципно е така,но защо тогава по ТВ рекламират най-много медицински артикули БЕЗ ЛЕКАРСКО ПРЕДПИСАНИЕ ? Те спокойно могат да се продават на вендинг машини!
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Но по телевизията се рекламират точно като вафли и фармацевтите нищо не казват. Защо? Защото на тях им е изгодно хората да се бутат в аптеките без причина.
29
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 2 дни
А фармацефтите де бляха, когато електронната рецепта беше въведена??? Просто това беше първата стъпка
28
0
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 2 дни
Абе аиде стига с тия монополи .Аптекарите и те гледат да са монополи.В Германия в големите магазини се продават в големите магазини всичко което не е с рецепта.То и в машините ще се продават само продукти без рецепти ,какъв е проблема.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
народе, няма да се лекуваш, ше чакаш аптекар да благоволи да отвори аптеката, за да си купиш аспирин, ше чакаш да отворят 22-ри век аптека в населеното ти място, защото аптекарите са незаменими
26
1
 
4
 
! Отговори
Питам преди 2 дни
До Анонимен 25 Това па къде си го видял ? У нас няма такова нещо. Голямата печалба е при производителите. Братя Домусчиеви станаха милиардери.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Обикновено рекламираните по телевизията лекарства ги продават по супермаркетите. Затова и ги рекламират по телевизията. Колко помагат е отделен въпрос.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Без друго това, което ползвам, мога да купя от всякъде и не ми е нужен аптекар. За сложни лекарства купуваме от Турция и Русия - поръчвам на хора - носят ми - евтино е и има всичко, което ми трябва. Бългалската фарма мафия да се застреля!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Те в "цивилизованият свят" и по суперите продават разни илачи тия нашичките Алекови герои какво се правят на улави.
22
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Моля ви, тези лекарства и добавки, тези медицински консумативи, които не се изписват с рецепта, спокойно могат да се купуват от такива машини и е редно да ги има. На мен не ми трябва фармацевт, за да си купя марля, лепенки, аспирин, витамин С, аналгин, реванол. Лично аз други лекарства и не си купувам, а за тези е редно да имам свободен 24-часов достъп до такава машина. Вярно е, че си вардят хляба, но това с ограничения няма да стане.

Спонсорирани публикации