Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване

48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания
17 сеп 2024 11:13, Гергана Попова
87
Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване
Снимка: БГНЕС

Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или прекалено ниски. Затова е нужен тристранният диалог между държава, синдикати и работодатели”. Това каза за Нова Нюз икономистът Михаил Кръстев.

Още по темата

Повод за думите му е идеята на служебното правителство да увеличи линията на бедност със 112 лева - от 526 на 638 лева.  Според Кръстев начина, по който се определя бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем.

"Преди социалните плащания трябва да се направи разчет. Проблемът не е в отчета, проблемът е в броя на хората, които са бедни. Бедността е прекалено голяма. Събираме капачки, даряват се раници, учебници – това означава бедни хора. Бедността създава прекалено много сътресения”, каза икономистът на КТ „Подкрепа” Атанас Кацарчев. 

По думите на Кацарчев 48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания. Той определи тази линия като „смешна сума”.

"Едно цивилизовано общество не би трябвало да допуска да има бедни, болни. Няма как в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото”, каза синдикалният икономист. Той сравни изчисленията - 1500 на човек месечно е минимумът на човек за съществуване, а линията на бедност е 600 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Общество
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
През 2016 г. разликата между моята пенсия и минималната такава беше 5,72 пъти. Сега,въпреки че не съм спирал да работя и да се осигурявам от тогава разликата е около 3,5 .Както вървят нещата,скоро получаващи най-ниски пенсии и социални помощи,може и да ме задминат.
61
0
 
20
 
! Отговори
Koko преди 2 дни
Тук съм за коментарите. Да преброя колко комплексари се изплякаха, че имат 5000 бона заплата. Да се почувстват поне за минута важни.
60
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А в обявите за работа 1200-1600, шефа кара кола за 500к.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Само бачкане!
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
1500 НА МЕСЕЦ НЕ СА НУЖНИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ А ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ - ИМА РАЗЛИКА !
57
3
 
7
 
! Отговори
До Анолиз 55 преди 2 дни
Чак до началото на 20-и век дори и в кралските семейства безделието се счита за укоримо. Даже когато е поканила знатни дами на чай, ръцете на кралицата и на принцесите са заети с нещо - бродират, плетат. В далечното минало дъщерите на кралете и на благородниците ежедневно работят на стан, с чекрък, с гергеф. От времето на Античността чак до 20-и век, когато не се обучават на военно дело, принцовете ходят на лов за да осигурят дивечово месо за кухнята или ПАСАТ СТАДАТА НА БАЩИТЕ СИ.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Верно! - Когато поработиш още известно време, ако изобщо работиш, ще добиеш някаква представа по въпросите що е това стабилно образование и колко време е необходимо, за да се натрупа такъв опит по специалността, за какъвто човек заслужава респект и уважение. Хайде, бягай да видиш дали мама е сервирала десерта.
55
0
 
10
 
! Отговори
Някой знае ли преди 2 дни
Колко човека получават пенсии в размер под 638 лв? Колко от тези хора са трудови пенсионери с пълен стаж? Казваше се, че нямало пенсии под 600 лв, но имаше възражения, че това не било вярно.
54
3
 
17
 
! Отговори
Дякона преди 2 дни
Интересно, защо родните дупетати не получават минималните заплати , които те са "въвели" за остналите българи ? Не може богатия ( дупетатска заплата = 10 000 лв ) , да определя минимална заплата или други плащания за 48 % население под прага на бедността !!! НЕ МОЖЕ !!! Защо допускаме този рзгул на родния полУтически елит ??? ЗАЩО ??? Кой ще въведе ред в нащето общество ????? Няма ли такива хора ???
53
1
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 дни
тези минимуми и максимуми зависят от географията...със Софийския минимум в София трудно се преживява но със същия тоя минимум в Разград можеш да живееш съвсем нормален живот...
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И пак от време но, истинските богаташи и капиталисти /не нашите вчерашни потуркьовци/ са проумели, че за да са спокойни те, то трябва да има минимален праг за пари дори и на работещите. Не за друго. По този начин се опазват от социални революции и бунтове, когато имотите им се изгарят или конфискуват, а тях ги убиват. Така е било през цялата история. Та хората са го проумели. Демек и вълка сит и агнето цяло. Мешоте измислени бизнесмени и ай ти - бивши потуркьовци нямат толкоз акъл и от алчност..
51
1
 
12
 
! Отговори
Анализ преди 2 дни
От време оно работата е за селяни и нисши касти. Само хора, които са от бедно селско потекло се гордеят, че са "успели" път работа. Логиката е такава - благородниците не работят, те са мързеливи. На работливите дедите им са нисши прослойки, които са умирали от глад. Поради тази причина новобогаташите са толкоз алчни и злобни. На сегашните ай ти дядовците им не са имали пари за презерватив и са се пръкнали. Същото е за бизнесмените. Всички са имали бедно и ужасно детство. За това са злобнии.
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 49, над 20 години трудов стаж :) Висококвалифициран труд :) Тези клишета явно само пред твоя родител 1 минават. В крайна сметка сте бедни, защото сте пр00сти. И сте пр00сти, защото сте бедни. Никой не ви е виновен и никой не може да ви помогне.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 41 Всъщност им пречи. Протестират пред ЕП, защото са ги погнали да си избият кравите и да продадат фермите заради зелената сделка. Не го ли разбра това? Планирано е Ирландия да си избие 50% от говедата, щото изхвърляли метан, в Холандия гонят 80-90% да се избият и да изчезнат малките ферми изобщо. После ще има само "месо" от скакалци за обикновения човек и това е крайната цел. Наред с говедата има и борба с малките земеделци да продават на едрите- харчели повече горива за обработка
48
9
 
5
 
! Отговори
Верно! преди 2 дни
До Анонимен 48, има по-малка добавена стойност от мен. С образованието не може да се мери с мен. С опита и знанията ми не може да се мери! С производителността на труда ми не може да се мери. Общакът е ниско платен, защото добавената му стойност е ниска. Разбра ли? Или ти идва сложно?
47
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 46, и това е абсолютната истина. Само мързелите не могат да печелят достойни заплати. Съжалявам, но обществото има нужда и от общаци. Имате право да постигате повече от минималка. Не заслужавате помощи. Заплатата ви зависи от добавената ви стойност, а тя очевадно е минимална.
46
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 35. Той тоя е луд копипейстовач. Няма връзка с реалността, а НПО-тата сега ще ни доказват че не сме бедни, а богати, а който е беден е мързелив.
45
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А какво стана с Априлскопто въстание? Освободи ли се България или беше провал? В крайна сметка Русия освободи България?
44
1
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 2 дни
Такива са фактите в главата ти. Без мрежата от комитети, създадена от Васил Левски, щеше ли да има Априлско въстание? Без Априлското въстание щеше ли да има Освободителна война? Без подвига на Ботев щеше ли да има такъв патриотизъм по време на войните, който смая целия свят? Български младежи доброволно се връщат от Америка, за да участват в Балканската или в Първата световна война, кумир им е Ботев. За такива като теб има термин - мизантроп. Мразиш целия свят. Проблемът си е твой.
43
2
 
4
 
! Отговори
а бе, тапанари преди 2 дни
Защо правите тапи бе, нали сте в ЕС? Защо не ви пускат свободно да влизате в Гърция, защо правите тапи на границата?

Спонсорирани публикации