Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване

48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания
17 сеп 2024 11:13, Гергана Попова
87
Линията за бедност 638 лв., 1500 лв. на месец са нужни за съществуване
Снимка: БГНЕС

Важно е социалните плащания да не бъдат прекалено високи или прекалено ниски. Затова е нужен тристранният диалог между държава, синдикати и работодатели”. Това каза за Нова Нюз икономистът Михаил Кръстев.

Още по темата

Повод за думите му е идеята на служебното правителство да увеличи линията на бедност със 112 лева - от 526 на 638 лева.  Според Кръстев начина, по който се определя бюджетната рамка за идната година, е непрогнозируем.

"Преди социалните плащания трябва да се направи разчет. Проблемът не е в отчета, проблемът е в броя на хората, които са бедни. Бедността е прекалено голяма. Събираме капачки, даряват се раници, учебници – това означава бедни хора. Бедността създава прекалено много сътресения”, каза икономистът на КТ „Подкрепа” Атанас Кацарчев. 

По думите на Кацарчев 48% от домакинствата са под линията на бедност преди социалните плащания. Той определи тази линия като „смешна сума”.

"Едно цивилизовано общество не би трябвало да допуска да има бедни, болни. Няма как в едно семейство да оставиш едното ти дете да гладува за сметка на другото”, каза синдикалният икономист. Той сравни изчисленията - 1500 на човек месечно е минимумът на човек за съществуване, а линията на бедност е 600 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Общество
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кенет Мартен: "Благодарение на сигурността, която дава НАТО, България днес процъфтява". Прав е господин Мартен, днес в ЕС и НАТО ние българите живеем най-добре. В Германия и Люксембург имотите паднаха с 10% а в България скочиха с 16%, българина забогатява, купува имоти, разпива на Халкидики в баровете, върти западен геврек и прави тапи по магистралите, заведенията са пълни, стотици хиляди Българи прават тапи на границата с Гърция.
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Урсула ли им пречи на фермерите в ЕС да си развиват земеделие, ами всеки месец правят протести пред Европейската комисия и блокират Европейските градове!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 32 Хаха. Урсула пречи със субсидии за франсета, поляци и т.н. техните картофи да идват по 10ст. С 2-3 дка произведи нещо да изкараш годината- я изкараш 20лв, я не. Урсула вдига тока и горивата и преноса на продукция до пазара става по-скъп от самата нея и т.н. Идея си нямаш колко е усложнено спрямо 90те да запомнеш каквото и да е. То и затова в цял ЕС вече икономиките куцат- данъците обират свободния капитал на хората да почват бизнес, а регулациите залагат примерно само 50000 за разрешит
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
При Тодор Живков 70те години промишлеността на България беше повече от Гърция и Турция взети заедно. 90те години започва световен процес за разпределение на труда. Евросъюза като вътрешен пазар се превръща в пазар за Германия, а всички останали производители, включително и България бяха напълно ликвидирани, енергетиката също - атомните централи в Прибалтика и България бяха ликвидирани. А в момента СВО ликвидира промишлеността на Германия.
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 26 Повечето хора в България се осигуряват на МРЗ, ако се водят на работа. Не абсолютната МРЗ, но минималките по таблицата, дето я въведоха, за да борят проблема със сивата икономика- 100-200лв над МРЗ за много професии. Иначе с под 600лв се водят много, щото куп народ работи нелегално и грам не плаща данъци- амулантни търговци, майстори и т.н., както и, разбира се, повечето пенсионери.
37
6
 
6
 
! Отговори
До 32 преди 2 дни
Урсула и Брюксел ли ти пречат да разработиш декарите на дядо ти и да си произвеждаш качествена храна? Колко са етническите българи, които не са наследили поне по няколко декара земеделска земя? Дали са повече от 1-2% ? Урсула ли задължава нашите едри фермери да използват златната българска земя като нива за фуражна пшеница, което си е престъпление? У?рсула ли импречи да организират производство на плодове и зеленчуци? Ти например, какво допринесе в тази насока?
36
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Най-богатите германци, братята Тео и Карл Албрехт не са индустриалци, или автомобилни производители, ами собственици на верига за евтини супермаркети - Aldi. Някой иска ли още да сме в ЕС?
35
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Левски не е успял в нито едно от начинания и целите си си, провалил се е във всичко, в този смисъл е бил неудачник, лузър. И е убил дете, за да си спаси живота, което не му е помогнало, в крайна сметка българите са го предвали. Ботев също се проваля, и даже неговите хора го убиват. Такива са фактите от историята.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 29 Тогава пращаме и булката да работи, няма друг изход.
33
0
 
16
 
! Отговори
до 28 преди 2 дни
Наистина е интересно защо в Лидл в Англия цените са по ниски от Лидл в България? Пак ли *** меринжея се прави на тарикат?
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В руски супермаркет свят ще ви се завие от такова изобилие и разнообразие. Всичките руски, местно производство. Без субсидии, на пазарен принцип. А какви български продукти има в българските супермаркети? А при комунизма малка България снабдяваше цяла Русия с някои продукти. И получаваше за това това нефт, нефт за лютеница, а не за долари. Почти всяко руско семейство ежедневно имаше на масата българска лютеница. А днес България умира от глад ако западът спре кльопачката! Затова слушайте Урсула и Брюксел, чинно изпълнявайте евродирективите, защото иначе лошо, ама много лошо...!
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Българин 18 Още навремето Апостола го е казал: "Който ни освободи, той и ще ни пороби." Който иска да живее добре трябва сам да се погрижи за себеси и за подрастващите си деца. Грижа на държавата да са само истинските инвалиди и истинските сираци. Добре уредена държава ще имаме само когато създадем истинско гражданско общество. От нас зависи и не става изведнъж.
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Вярно е. А ако не искаш да живееш като скот ти трябват поне 2000-2500 на месец. Те толкова са и заплатите. И как да си позволиш почивка или нова кола?
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А ако взимаш 2000 лв, жена ти не работи и имате 2 деца, тогава какво правим ???
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Никой не направи една проверка в немските вериги които продават на двойни цени тук, дори точно обратното дадоха им най-апетитните терени, направиха им инфрастуктура и блокираха движението със светофари специално за тях!
27
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
До Размисли и Страсти/13 "... защо дават само 638" - и 638 НЕ трябва да ДАВАТ. Трябва да си ги заслужиш!
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Води ли се реална статистика колко са хората в България, които работят за около 600 лв нетна заплата? Моля, спестете си апострофите на тема пликче под масата, а така нареченият свръхвисоко платен програмист да иде да се хвали на майка си, не тук под прикритието на анонимността.
25
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 дни
До Анонимен/15 "Излез на протест,пред НС,както правят цивилизованите народи" - ЗАЩО? За 3 години имахме 7 пъти избори за НС. Срещу КАКВО ще протестираш?! Срещу про'с'тотията си ли?
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Борбата с бедността е ниски данъци, малко регулации и всеки да може да почне да работи, каквото си иска в рамките на закона. Ако на Пешо му пречат да сложи табела на колата да стане такси и да изкарва пари, няма и БВП, няма и конкуренция и т.н. Държавата спира инициативата на хората и точи парите, дето могат да отидат в нови бизнеси и производство, с данъци, акцизи, такси и т.н., после що хората били бедни. Ако искат всички да са равни с по 1000лв стигащи за 1 хляб, то става, но ЕС умира от соц.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Този икономист е всъщност тотално далеч от икономиката социалист. Ако всички взимат по 1500лв минимум, то цените просто скачат, щото баничарят ще иска заплата не 1000, а 2000лв и баничката от това ще стане двойна като цена. Пари без достатъчно стока и предлагани услуги, които да няма как да се продадат на нова цена, значат инфлация. Заради това и в Гърция кафето е 2-3 евро- 4-6лв, защото трябва да плащат високи заплати, а с тях хората плащат повече. 90те взимахме по 100000, хлябът не беше 20ст.

Спонсорирани публикации