Не е ясно дали черната кутия на разбилия се военен самолет може да бъде разчетена у нас

Майор Петко Димитров е пилотирал самолета във фаталния ден
17 сеп 2024 19:13, Нели Христова
69
Не е ясно дали черната кутия на разбилия се военен самолет може да бъде разчетена у нас

Майор Петко Димитров е пилотирал самолета в момента на катастрофата показват събраните данни досега.

Това съобщиха от военната прокуратура в Пловдив. Все още не е разчетена черната кутия на самолета и няма яснота дали това ще може да бъде направено в България, предаде БНТ.

Черната кутия на разбилия се учебно-боен самолет е изпратена в поделението в Долна Митрополия и експертите се надяват да бъде разчетена у нас.

"Ако стане в България ще е добре, защото ще е скоро и да не е днеска, ще е скоро, ако трябва да се праща в Чехия вече там нещата ще се забавят", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

На този етап разследването сочи, че в момента на катастрофата самолетът е управляван от майор Петко Димитров.

"Пилотирал е по-възрастният, само че това пак ви го казвам е, което е установило до момента, винаги може да се окаже, че е нещо различно", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Вече са разпитани близо 20 военни от състава на авиобаза Граф Игнатиево и към момента там продължава събирането на свидетелски показания.

"И хората които отговарят за поддръжката, и командния състав на полета. Съответно ще бъдат разпитани и хората, които отговарят за поддръжката в Долна Митрополия, където е била базата на самолета. Изисквани са документите, паспорта на самолета от Долна Митрополия вече е тука, което е нужно за експертизата, която ще бъде назначена", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Работи се и по трите възможни версии за настъпилата катастрофа.

"В крайна сметка нашата цел е да открием истината - някой иска да е пилотска грешка, друг иска да е проблем в техниката, трети да е тези, които са ръководили полета, те да са сгрешили, наша грижа е да установим всичко", каза още майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Готова е вече съдебно-медицинската експертиза за причините за смъртта на двамата пилоти. След удара те са получили несъвместими с живота травми. Телата на загиналите вече са предадени на семействата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Общество
Инфраструктурата на границите ни е от 80-те години на миналия век
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Кви военновъздушни сили сте и то професионалисти след като едно толкова важно нещо не сте наясно можете ли да го свършите или не ? Че цяло училище има и се нарича "Висше" и има лаборатории и има всякакви специалности които се изучават и накрая не знаем едно нещо може или не може да бъде свършено. Професионалисти. Заплатаджии клатитаковата.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дайте я в Русия ..Ушанките четат много добре ...Както дявола чете Евангелието Между другото ,много поздрави от Руското военно разузнаване .Пак ни пробиха, ние си спим . Отврат ...
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
разбира се !!!! как ще могат нали 10-на генерала хрантутници трябва да изхвърчат ... начело с ***
3
0
 
3
 
! Отговори
Е преди 2 дни
Нали всеки ден пускате експерт до експерти да се изказват....Ха ха ха. "Експертът така казал" . Айде допрете се, явно колко са "експерти". Ха ха ха.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дъртия нали е отзад у самолета - младия фазан е шофьора :)))
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
У нас винаги е неясно. Това го знаем. Черната кутия няма да може да бъде разчетена тука. Щом все още се чудят може ли или не може вместо да попитат специалистите и те да им дадат ясен отговор е ясна работата.

Спонсорирани публикации