От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Проф. Румен Кънчев: Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие
17 сеп 2024 12:08, Александър Попов
234
От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Напрежението по оста Русия-НАТО ескалира, след като се говори все по-усилено, че Украйна ще получи разрешение за удари навътре в Русия със западни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Киев използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия.

Ракетите, от които се страхува Русия

"Ракетата Storm shadow избягва радарното засичане и се изстрелва от самолети. Получава се обсег от 800-1000 км. Това е много опасна ракета и идеално средство за удар по командни центрове и укрепени позиции. Насочва се от сателити и има висока точност. ATACMS е втората ракета, за която американският президент не иска да даде разрешение. За нея радари не съществуват. Тя се движи също със скоростта на звука, но е много по-мощна. Стрелбата на ATACMS е изключително прецизна", заяви експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него руснаците ще бъдат принудени да изместят цялата си отбранителна инфраструктура с 300-400 км навътре в страната, което ще намали ефективността на ракетите "Искандер", а може и да не могат да стигат до фронтовата линия.

"Знаейки всичко това, Путин този път не се изказа за ядрено оръжие, но пусна ястребите около Кремъл, които казват, че е крайно време да използват ядрено оръжие. Те са пред дилемата дали да изместят военните си бази, летища и командни пунктове", посочи проф. Кънчев в "България сутрин".

По думите на Кънчев засега няма пряка опасност за България.

"Поляците се страхуват. Путин каза, че тези ракети не могат да бъдат току-така монтирани на украинска територия. Той каза: Имаме системи Storm shadow и ATACMS, които са произведени в НАТО. Имаме орбитална подготовка на американците и Великобритания. Самите разчети на ракетите не могат да бъдат управлявани от украински офицери. Следователно имаме цял комплект от НАТО. Ако това се случи, това означава война на Русия с НАТО. Трябва да разрешат Америка и Великобритания", заяви проф. Кънчев.

Според него се върви към даване на съгласие, но американците все още спират процеса за разрешение на удари по цели дълбоко в Русия. Байдън се притеснява не от атомното оръжие на Русия, а от ескалация на конфликта.

"За да се борят със Storm shadow, руснаците са поръчали специални ракети на Иран, които ги произвеждат. Стрелят на 120 км. Американското разузнаване е разбрало къде е заводът и че се готви производство за Русия. Ако Иран предаде първата пратка от 200 такива ракети, ще последват строги военни наказания за Иран", съобщи проф. Кънчев.

Експертът отбеляза, че Путин е съобразителен човек, който се е стреснал и върви мобилизация в пълен ход.

"На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин прехвърля части от друго място, не от фронта. Източният фланг остава и Путин казва, че той трябва да изпълни своите задачи. Войниците вероятно им трябват за направление в Курск. Това не е случаен избор на украинския генерален щаб", разясни проф. Кънчев.

"Има понятие "стратегическа стабилност". Между две ядрени държави има такава, ако политическото и военно ръководство на всяка от тях е направило оценка, че ако нападне другата, ще понесе повече загуби, отколкото плюсове. Между САЩ и Китай няма стратегическа стабилност, защото тя е в полза на САЩ. Между Русия и Китай също няма стратегическа стабилност, защото Русия има превъзходство. Единствено има стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Путин няма да се подведе, но десните ястреби хвърлят по една фраза. Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие", коментира още гостът.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 дни
До 204 Бойните действия във всички я определят най-технологичанта война до сега определено доказаха че РФ не се бои от Класически военен конфликт както с ниска интезнзивност(по времето на пролетната и Есенна Рзпутица) нито от такъв с висока интензивност бойните действия през лятото и зимата. РФ се бои само от Ядрено оръжие поставено както се казва под "опашката" на Москва. Да НАТО ще разположи Ядрени оръжия в Сакндинавия, Полша и т.н. След това ще последва Кубинска Криза 2.0 в нов вариант.
200
15
 
6
 
! Отговори
82 ОМБр преди 2 дни
Хаймарс пак удари: десетки руски военни са утилизирани на полигон в Донецк. Слава на Украйна!
199
7
 
4
 
! Отговори
82 ОМБр преди 2 дни
Експерти,важното,е че русия пъшка и все повече ще вие,в това не се съмнявайте,последните 3г. го доказаха,дори на самите тях.
198
5
 
3
 
! Отговори
До експерт Боби преди 2 дни
Ей гледах там едно видео една дебела мамаша запъхтяна озлобена яхнала метлата псуваше украйнците и говореше че и избили три момчета на фронта ,ама нека им, тя имала още две дъщери --това какво е бе ,човек ? Щатите не ги е страх че Русия ще е краен победител а че мнохо народ ще измре -- докат ястребите на Путин искат да се напият и докато са във пиянски възторг а гледат смърт и то тяхната собствена,,героична смърт по на 75-80 г без да мислят за деца и внуци -това са болни оскотяли мозъци !
197
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 2 дни
До 201 До експерт Боби Прочете ли колко са реалните загуби на КИЕВ след въвеждането на Бомбите УМПК което стана практически преди една година? Приблизително от една година всеки ден Киев губят по 2000+ човека дневно само от ВСУ... Можеш ли да смяташ колко са това от Половин Милион до 650000 човека убити, отделно има ранени и инвалиди...
196
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 дни
До 199 до експерт Боби "ЕКСПЕРТЕ" първо прочети определението за МЕМЕУРАНДУМ - това е заявление за намерение за дадено действие и няма НИКАКВА ЮРИДИЧЕСКА ОБВЪРЗАНОСТ!!! За да стане Договор/Закон се изисква да се РАТИФИЦИРА от съответните страни - Никой дори Украйна не го е направила!!! По минските споразумения ПОТВЪРДЕНИ ОТ СС НА ООН Донбас щеше да остане в състава на Украйна само Киев да направи дребни законодателни отстъпки - КИЕВ след 8 години се отказа - и си докара пълномащабна война накрая
195
0
 
2
 
! Отговори
До експерт Боби преди 2 дни
Боби как да не те обидя бе човек ??? Като говориш за загубите на САШ срещу виетнам -- най грубо казано 50-60 000 убити срещу 2--3 МИЛИОНА убити виетнамци колко са били селяни колко войници не съм ги бройл А във Корейската война са избити толкова корейци че и днес като чуят смо за самолет и почват да плачат !!!! Това не е руската войска всичко да прави със собствена кръв ...да издавят врага със собствената си кръв защото били много--откачена работа ! Затова вярват на КИМ защото са ги смачкалии
194
4
 
3
 
! Отговори
alex преди 2 дни
проф. Румен Кънчев кога е виждал ракета на живо , че коментира ?
193
0
 
8
 
! Отговори
до експерт Боби преди 2 дни
1 . 0. 1996 г ,,Меморандума от Будапеща ,, -- предаване на ядреното оръжие барабар със стратегическите бимбардировачи--2155 ядрени боини глави ,4200 тактически ядрени ,,,43 стратегически бомбардировача 46--СС--24 ,междуконтинентални тристепенни и какво ли не още ядрено е подарено на РУСИЯ -- а Донец и Луганск са специано упоменати като области във Украйна без никакви претенции за руска собственост--- бате,бате е фани и чети ба ! Елцин даже и той бил гаран на целостта на Украйна !!!
192
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тук имаме голям военен специалист, който дистанционно дава кураж и помага на магучая да громи! Неопитни български момчета си заминаха в тая война, а той бъка от знания и опит, но са спотайва! Копейка!
191
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 дни
До Реалист Забравяш бомбите с УМПК/УМПК-ПД нали? Ето ти нещо за размисъл Загуби на САЩ Виетнам 65000 СССР Афганистан 115000 САЩ и съюзници Афганистан над 60000(с наемниците) Киевската Хунта в момента губи по 2000+ човека дневно!!! Информация за размисъл. РФ ползва по 200+ бомби дневно (три щурмови ескадрили Су-34 по един полет дневно) Една бомба мин 250кг е един Бункер/Землянка с 8-10 човека(отделение) прибави загубите от всички други средства - 2000+ убити военни дневно на ВСУ...
190
9
 
5
 
! Отговори
090 преди 2 дни
До Анонимен 115 - Мога да Ви отговоря господине защо РФ нападна Украйна. 1. Защото ДНР и ЛНР се оплакаха от безкрайните бомбадировки на невинни граждани. 2. Защото светът видя, че бандеровските фашисти надигнаха глава. 3. Путин бе предупреден от разузнаването си, че Украйна с помощта на Запада е приготвила милионна войска и ще нападне РФ до седмица.
189
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 дни
До Ако съм Зеленски "Хайде сега Англия и САЩ лично със воиска да гарантира целостта на държавата- Путин знае за това положение и въпреки всичко напада" Я МЕЖДУНАРОДНИ "ЕКСПЕРТЕ" кога се е случило това? САЩ и Великобритания да гарантират някой или нещо освен ако нямат договор и инеграция от вида НАТО??? Хайде да не си измисляме а?
188
4
 
4
 
! Отговори
Да се махаме от НАТО преди 2 дни
Тези ще ни издокарат както издокарват и украйнците ще направят една две бази във БГ даже и войници няма да има във тях само и само Русия да ни прати 2-3 по сто килотона и да ни гледат сейра ! Прецакаха авганите дадоха ги на талибаните прецакаха кюрдите сега изработват и украйнците ! То хубаво че изтощават Русия със война ама да мряха морските им пехотинци що да мрът украйнци ? Иран много им пречи ама сигурно чакат Израел да им свърши работата --големи партньори са на Япония ,а КИМ ?
187
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 дни
Чета какво е написал "ЕКСПЕРТА" Кънчев и другите форумни "ЕКСПЕРТИ" и се чудя да плача ли да пиша ли? 1. "Експерте" Кънчев ползване на Сторм Шадоу/Скалп изисква АВИАЦИЯ а режима на Киев такава реално няма! 2. Изместване на инфраструктурата на 300-400км от линията на бойните действия вече отдавна е направено отговорът беше Бомбите УМПК а сега вече УМПК-ПД с 30% по-голям обсег. 3. "Експерти" прочетете що е то проект ИСКАНДЕР 1000(това си е обикновената ракета с нов двигател и обсег над 1000км)
186
2
 
2
 
! Отговори
Ако съм Зеленски преди 2 дни
САЩ -- забавиха доставките и вдигнаха броя на украйнските жертви над десет пъти ,какво е това днеска има снаряди после ще изчакате малко пък недейте стреля по техните градове че Путин ще унищожи със атом Киев -- за какво ги подстрекавахте тогава и защо ги накарахте да си предадат атомното оръжие на Москва -а САЩ и Англия се писаха гаранти на целостта на Украйна ? Хайде сега Англия и САЩ лично със воиска да гарантира целостта на държавата- Путин знае за това положение и въпреки всичко напада
185
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Укрите още разширяват буфера в Курск!
184
3
 
3
 
! Отговори
Ако съм Зеленски... преди 2 дни
Така Украйна ще претърпи огромно поражени със над милион жертви ще бъде унищожена като държава ще бъде завладяна от Русия и ще бъде поставена под руско управление след огромно разчистване на всичко анти--руско ! Путин търси буфер между Русия и запада след това са бившите соц държави или поне прибалтииските ,Румъния и България за да има буфер от всякъде и да спи спокойно . А НАТО излезе съюз който може да води войни само със бананови държави -другите имали атом ! Остави Русия ,ами сев Корея ?
183
5
 
6
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 2 дни
Руснетата ще оберат медалите на следващата параолимпиада, защото ще бъдат мнозинство!
182
6
 
10
 
! Отговори
Точен преди 2 дни
Още като прочетох Русия "се страхува" и спрях. Целият Запад трепери и изпада в ужас от съюза Китай+Русия и БРИКС. По нашите медии пишат все повече обратното на истината. ***, сър.

Спонсорирани публикации