От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Проф. Румен Кънчев: Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие
17 сеп 2024 12:08, Александър Попов
234
От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Напрежението по оста Русия-НАТО ескалира, след като се говори все по-усилено, че Украйна ще получи разрешение за удари навътре в Русия със западни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Киев използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия.

Ракетите, от които се страхува Русия

"Ракетата Storm shadow избягва радарното засичане и се изстрелва от самолети. Получава се обсег от 800-1000 км. Това е много опасна ракета и идеално средство за удар по командни центрове и укрепени позиции. Насочва се от сателити и има висока точност. ATACMS е втората ракета, за която американският президент не иска да даде разрешение. За нея радари не съществуват. Тя се движи също със скоростта на звука, но е много по-мощна. Стрелбата на ATACMS е изключително прецизна", заяви експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него руснаците ще бъдат принудени да изместят цялата си отбранителна инфраструктура с 300-400 км навътре в страната, което ще намали ефективността на ракетите "Искандер", а може и да не могат да стигат до фронтовата линия.

"Знаейки всичко това, Путин този път не се изказа за ядрено оръжие, но пусна ястребите около Кремъл, които казват, че е крайно време да използват ядрено оръжие. Те са пред дилемата дали да изместят военните си бази, летища и командни пунктове", посочи проф. Кънчев в "България сутрин".

По думите на Кънчев засега няма пряка опасност за България.

"Поляците се страхуват. Путин каза, че тези ракети не могат да бъдат току-така монтирани на украинска територия. Той каза: Имаме системи Storm shadow и ATACMS, които са произведени в НАТО. Имаме орбитална подготовка на американците и Великобритания. Самите разчети на ракетите не могат да бъдат управлявани от украински офицери. Следователно имаме цял комплект от НАТО. Ако това се случи, това означава война на Русия с НАТО. Трябва да разрешат Америка и Великобритания", заяви проф. Кънчев.

Според него се върви към даване на съгласие, но американците все още спират процеса за разрешение на удари по цели дълбоко в Русия. Байдън се притеснява не от атомното оръжие на Русия, а от ескалация на конфликта.

"За да се борят със Storm shadow, руснаците са поръчали специални ракети на Иран, които ги произвеждат. Стрелят на 120 км. Американското разузнаване е разбрало къде е заводът и че се готви производство за Русия. Ако Иран предаде първата пратка от 200 такива ракети, ще последват строги военни наказания за Иран", съобщи проф. Кънчев.

Експертът отбеляза, че Путин е съобразителен човек, който се е стреснал и върви мобилизация в пълен ход.

"На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин прехвърля части от друго място, не от фронта. Източният фланг остава и Путин казва, че той трябва да изпълни своите задачи. Войниците вероятно им трябват за направление в Курск. Това не е случаен избор на украинския генерален щаб", разясни проф. Кънчев.

"Има понятие "стратегическа стабилност". Между две ядрени държави има такава, ако политическото и военно ръководство на всяка от тях е направило оценка, че ако нападне другата, ще понесе повече загуби, отколкото плюсове. Между САЩ и Китай няма стратегическа стабилност, защото тя е в полза на САЩ. Между Русия и Китай също няма стратегическа стабилност, защото Русия има превъзходство. Единствено има стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Путин няма да се подведе, но десните ястреби хвърлят по една фраза. Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие", коментира още гостът.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Все още очакваме обещаната Перемога. Изпълняващият временно длъжността Президент на Украйна, до встъпване в длъжност на законно избран такъв, Пан Зеленски получи обещаното оръжие от западните си "партньори". Очакваме инвестицията в сигурност да се изплати. Иначе спираме помощта. И панът да се погрижи ресурсите на Украйна за 10-12 трилиона долара да бъдат предоставени на американските компании. Войната е скъпо занимание, а САЩ са нетърпеливи за реални резултати.
180
9
 
7
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 2 дни
Руснетата ще бъдат разгромени и обърнати в бягство, но в русията певци ще ги възпяват в песни, а поетите ще ги увековечат в oди!
179
7
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 дни
На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин няма шанс на този етап
178
1
 
3
 
! Отговори
Ако съм Зеленски преди 2 дни
Излизам и казвам че НАТО ме е предало и давам половината Украйна на Путин -- вместо да се бия срещу Русия , както го искат от НАТО защото ги било страх .че ще избием много руснаци .... НАТО - направо си ги подведе че е със тях -- не казвам че не са помогнали НО по този начин Украйна даде много жертви и цялата им държава е във пепелища ,а руснаците във големите градове не са разбрали че се води война -- друго си е да им припари и да си видят къшите във пепелища и да почнат да им унищожават
177
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Tangra warriors - и така, та чак 950 дни. През повечето от тях, украинците нямаха необходимото оръжие. Ако им го дадат, не ми се мисли! Затова и путинофилите по 24/7 все за ядрени тояги брътвежи водите!
176
1
 
10
 
! Отговори
До Сът преди 2 дни
Първоначално НАТО е създадено срещу евентуална агресия от страна на СССР.Варшавският договор се създава по -късно като соц.еквивалент на НАТО.Отдавна и СССР и Варшавският договор са в миналото.За сметка на това единственият военен алианс продължи да се разраства на изток.Това,което се постигна с разрастването му е,че в момента се наблюдава оформянето на неофициално обявен военен съюз на други държави с Русия.Украина получава от съюзниците си оръжия,същото правят и съюзниците на Русия.
175
4
 
5
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 2 дни
Запада стъпка почти всички червени линии, но Русия се страхува да защити тези червени линии, както се заканваше! Запада страхува Русия! Притрябвали са и на русийката още 30 Украйни в кaлабалъка при тоя зор!
174
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как ще спи копейката, ако знае че една руска ядрена ракета е прицелена у главътъ му?
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Tangra warriors - Така и не разбрах колко е числеността на армиите на НАТО. Аз знам де, но ти или не знаеш, или отказваш да я сравниш с руската, въпреки че по-долу сравняваш украинската с руската. Щом правиш последното сравнение, значи за теб има значение, кой с каква армия като численост разполага. Е? Тогава дай да сравним НАТО и Русия... :)
172
4
 
3
 
! Отговори
До Tangra преди 2 дни
Пий ги тия апове бе копейка. И изтрезней за малко,може и да прогледнеш.
171
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Tangra warriors - Под "да удари НАТО" нямам предвид да изт_репе някакви там натовски наемници и то в Украйна. Да си чул Русия да е ударила натовски военни в НАТО-вска държава? Не. Няма и да чуеш или ако го чуеш, това ще е последното нещо, което си чувал през живота си, защото той най-вероятно ще приключи за всички ни. Вие май наистина си мислите, че Путин е толкова зле, колкото сте вие. Не го подценявайте моля хахаха
170
5
 
4
 
! Отговори
Сът преди 2 дни
А руснаците ще се откажат ли от ирански дронове или с.корейски ракети? Излиза че Украйна воюва с Русия,Иран и С.Корея? Поне такава е логиката на Путин. А от заплахите му личи,че е уплашен. Такъв автогол наби на себе си и на руснаците,че няма на къде
169
3
 
9
 
! Отговори
Tangra warriors преди 2 дни
До Анонимен, кой е казал, че Русия не удря НАТО? А тези 300 шведски офицери в Полтава дето се представиха на Всевишния заедно с цялата си ПВО техника на годишнината от Полтавската битка, тях не ги ли броиш? Ами Швеция обяви ден на траур и изобщо не се съобрази с твоето мнение. А 238 поляци, които ги изпепелиха в център около Изюм и те ли не са натовци? След нападението при Курск от целия африкански континент и от латино Америката крещят :"Ето го агресора, не е Русия!". И да, позна, РФ не бърза.
168
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Айде да свършва тази война и да ни пуснат пак някоя пандемия, че някак по хуманно е...
167
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Tangra warriors - Поредният наплашен русофил. На вас руснаците са ви изпили мозъка хахаха Каква война ще води Русия с НАТО? Русия няма ресурс за война с НАТО, има само ресурс да се предпази от НАТО с ядрените си оръжия. Сам пишеш за брой на армията на Русия и Украйна. Рускаta скоро ще е 2,4 млн. Тази на НАТО колко е знаеш ли? Нали си голям експерт. Хайде информирай ни тогава.
166
1
 
8
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 дни
От Никакви!!! Щото почне ли пряк военен конфликт между НАТО и Русия шъ полетят едни - Ярсове, Топол М, Авангарди, Булави, Синеви, Воеводи, Сармати, Кинжали, Циркони и... "черешката" - Посейдони. Планетата може и да оцелее, но Човечеството - едва ли!!!!
165
4
 
10
 
! Отговори
Tangra warriors преди 2 дни
Украинската армия беше два милиона, сега няма и един останал жив от тях. Укрите да си берат гайлето! Мъката ми е за България, вече трета война водим срещу Русия. И двете национални катастрофи нищо не ни научиха. Сега кой ще воюва бе калтаци като тикате България отново във война срещу Русия? Тагаренко ли, или този изтрещял проф. Румен Кънчев? Ама ние имаме 25 хилядна армия, да бе, ела ме ритни. След ФАБ 1500, украинците ги водят за ръчичка в плен, защото са като сомнамбули. А има и ФАБ 3000!
164
2
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 2 дни
ЦРУ трябва да убие Зеля ....така всичко ще си дойде на мястото ...
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И КАКЪВ ЕКСПЕРТ Е ТОЗИ ДЯДКА , ЕКСПЕРТ НА БАБИЧКИ *** ПЛЪХ
162
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Tangra's warrio - Хайде кажи тогава, щом руснаците са толкова велики и непобедими, защо не смеят да ударят НАТО ей така предупредително? Набийте си го в кра_туните, че ако някоя от двете страни (НАТО или Русия) беше сигурна във военното си превъзходство, война в Украйна изобщо нямаше да има. Ако руснаците бяха толкова велики, колкото ви се иска на вас, просто НАТО щеше да се съгласи с условията на Путин от 12.2021. Дори и тогава да са подценили Русия, сега вече са наясно с възможностите й!

Спонсорирани публикации