От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Проф. Румен Кънчев: Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие
17 сеп 2024 12:08, Александър Попов
234
От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Напрежението по оста Русия-НАТО ескалира, след като се говори все по-усилено, че Украйна ще получи разрешение за удари навътре в Русия със западни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Киев използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия.

Ракетите, от които се страхува Русия

"Ракетата Storm shadow избягва радарното засичане и се изстрелва от самолети. Получава се обсег от 800-1000 км. Това е много опасна ракета и идеално средство за удар по командни центрове и укрепени позиции. Насочва се от сателити и има висока точност. ATACMS е втората ракета, за която американският президент не иска да даде разрешение. За нея радари не съществуват. Тя се движи също със скоростта на звука, но е много по-мощна. Стрелбата на ATACMS е изключително прецизна", заяви експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него руснаците ще бъдат принудени да изместят цялата си отбранителна инфраструктура с 300-400 км навътре в страната, което ще намали ефективността на ракетите "Искандер", а може и да не могат да стигат до фронтовата линия.

"Знаейки всичко това, Путин този път не се изказа за ядрено оръжие, но пусна ястребите около Кремъл, които казват, че е крайно време да използват ядрено оръжие. Те са пред дилемата дали да изместят военните си бази, летища и командни пунктове", посочи проф. Кънчев в "България сутрин".

По думите на Кънчев засега няма пряка опасност за България.

"Поляците се страхуват. Путин каза, че тези ракети не могат да бъдат току-така монтирани на украинска територия. Той каза: Имаме системи Storm shadow и ATACMS, които са произведени в НАТО. Имаме орбитална подготовка на американците и Великобритания. Самите разчети на ракетите не могат да бъдат управлявани от украински офицери. Следователно имаме цял комплект от НАТО. Ако това се случи, това означава война на Русия с НАТО. Трябва да разрешат Америка и Великобритания", заяви проф. Кънчев.

Според него се върви към даване на съгласие, но американците все още спират процеса за разрешение на удари по цели дълбоко в Русия. Байдън се притеснява не от атомното оръжие на Русия, а от ескалация на конфликта.

"За да се борят със Storm shadow, руснаците са поръчали специални ракети на Иран, които ги произвеждат. Стрелят на 120 км. Американското разузнаване е разбрало къде е заводът и че се готви производство за Русия. Ако Иран предаде първата пратка от 200 такива ракети, ще последват строги военни наказания за Иран", съобщи проф. Кънчев.

Експертът отбеляза, че Путин е съобразителен човек, който се е стреснал и върви мобилизация в пълен ход.

"На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин прехвърля части от друго място, не от фронта. Източният фланг остава и Путин казва, че той трябва да изпълни своите задачи. Войниците вероятно им трябват за направление в Курск. Това не е случаен избор на украинския генерален щаб", разясни проф. Кънчев.

"Има понятие "стратегическа стабилност". Между две ядрени държави има такава, ако политическото и военно ръководство на всяка от тях е направило оценка, че ако нападне другата, ще понесе повече загуби, отколкото плюсове. Между САЩ и Китай няма стратегическа стабилност, защото тя е в полза на САЩ. Между Русия и Китай също няма стратегическа стабилност, защото Русия има превъзходство. Единствено има стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Путин няма да се подведе, но десните ястреби хвърлят по една фраза. Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие", коментира още гостът.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
2
 
! Отговори
Накратко преди 2 дни
От всички.
160
6
 
1
 
! Отговори
Урсула преди 2 дни
Иначе и аз съм на мнение, че Путин сгреши. Не сгреши толкова с помощтта за ДНР, а най-вече за целите и за нахлуването от Беларус. Тук щеше да стане идеално, ако Украйна бе нападнала ДНР, а Путин влезе, но само в ДНР. И не трябваше да има тия цели за денацификаьщци и демилитаризация. Това са неизпълними цели, освен ако не стигне до Лондон.
159
4
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 2 дни
159, ама той Путин получи хляб и сол. Повикаха го от ДНР и ЛНР, а не от Украйна. После проведоха референдум, който показа какво мислят местните хора. Това е цялата работа. Представи си сега, Западните покрайнини да се вдигнат, да ги мачкат 8 години и накрая да поискат помощ от нас. Ние да влезем до Белград, да седнем на масата за преговори и тогава ингилизите да кажат-не, ще се биете до последния сърбин. Същата работа и в Украйна.
158
7
 
10
 
! Отговори
Tangra's warrio преди 2 дни
Професоре, изяж си професорските бумаги с оцет(и сол, ако ти дадат). Storm shadow руската армия отдавна се научи да ги сваля без пропуск. Същото се отнася и за другите ракети. Хусите изстреляха три хиперзвукови руски ракети, които прелетяха над ескадра Щатски есминци и никой не можа да реагира. Сети ли се главуро продажна, че това беше знак - няма кораб на САЩ, който да е защитен. А няма и команден център в Гейропата, който да е защитен. Продължавай да плещиш като кухчо Тагарински.
157
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До до 161, Последно Ама ти друго твърдиш. Не става въпрос за Слава Украйне.
156
5
 
8
 
! Отговори
до 161, Последно преди 2 дни
когато съм гледал битиви и нова те крякаха "Слава украйне!" по 24 часа в денонощието. Що, сега да не говорят друго?
155
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До до 157 И ти и Що бе, по БТВ и Нова друго казват.
154
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Русия най-се страхува от хубавите дилдота на американците и на западняците, и от надуваемите кукли от добър силикон.
153
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не знам какво точно си е мислел Путин в навечерието на нахлуването в Украйна, но най-вероятно е очаквал цветя, хляб и сол, целувки и прегръдки, един украински "Георги Димитров" и всичко приключено за 2-3 дена. Да, ама украинците не са българи и 24.02.24 се оказа различен от 9.09. 44
152
1
 
6
 
! Отговори
до 157 И ти и преди 2 дни
"експерта" се образовате от едно и също място - битиви и нова.
151
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ще стане още по-лошо, преди да стане добре. Огромният губещ (помнете ми думата), ще бъде Путин и Русия. Ще трябват десетилетия за да изчистят името си. Безумието на Путин е сравнимо само с безумието на Хитлер, но вероятно ще го надмине.
150
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А какво става с контранастъплението, блатните недъзи върнаха ли вече Курск?
149
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не, това не е възможно. Няма как НАТО да има ракети, от които да се страхуват руснаците. Нали така коментиращи "експерти"?
148
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Путин не е глу_пав, но на русофилите в Бг им е толкова акъла и затова по цял ден плашат хората, че видиш ли руснаците ще ни атакуват с ядрено оръжие. И руските военни не са глу_пави, и затова знаят, че при една евентуална война с НАТО, победители няма да има. Естествено на нашите русофили им е толкова акъла и затова си мислят, че видиш ли Русия щяла да унищожи НАТО, а руснаците ще си пият водката необезпокоявани. Ако руснаците знаеха, че ще имат победата (но не пирова), отдавна да са атакували!
147
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Хмм Започвайки война срещу суверенна държава в 21ви век, Путин отписа цивилизацията, умнико. Той много добре знаеше, че Европа и САЩ са приятели на Украйна и че, украинците искат да живеят в свободна страна.
146
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Руснаците да бесят дърта Пyтя и да се приключва! Няма защо да страдат всички руснаци, заради един самозабравил се дъртак
145
1
 
5
 
! Отговори
Експерта е уникален преди 2 дни
"тя се движи вече със до 3 маха" и "тя се движи също до скоростта на звука" едно след друго :D
144
5
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 2 дни
Точно това са репликите, които знам, че ще се използват преди на настъпи "Денят на страшният съд". Тази реплика - "Руснаците няма да посмеят да го направят" е червената лампичка, която показва, че някои сили са отписали вече тази цивилизация и са се подготвили да създадат своя от пепелта ѝ.
143
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Светът не е достатъчно голям, да живеят в него и русофили!
142
5
 
2
 
! Отговори
Войводата преди 2 дни
1. Чета няколко дни моето ай пи беше блокирано2. След размисъл от моя страна съжалявам че се подигравах на нашите съюзници от САЩ за заразяването им с КОНСКИ вирус. Аз ги обичам и уважавам3. Но докато не се излекуват никакъв ритуал качване на конче на американци 4. Сайта се радвам че отново ме деблокира да живее американската демокрация

Спонсорирани публикации