От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Проф. Румен Кънчев: Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие
17 сеп 2024 12:08, Александър Попов
234
От кои западни оръжия се страхува Русия и на прага ли е войната с НАТО?

Напрежението по оста Русия-НАТО ескалира, след като се говори все по-усилено, че Украйна ще получи разрешение за удари навътре в Русия със западни оръжия. Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако Киев използва оръжия с по-голям обсег за поразяване на руски цели, това би означавало, че НАТО ще бъде във война с Русия.

Ракетите, от които се страхува Русия

"Ракетата Storm shadow избягва радарното засичане и се изстрелва от самолети. Получава се обсег от 800-1000 км. Това е много опасна ракета и идеално средство за удар по командни центрове и укрепени позиции. Насочва се от сателити и има висока точност. ATACMS е втората ракета, за която американският президент не иска да даде разрешение. За нея радари не съществуват. Тя се движи също със скоростта на звука, но е много по-мощна. Стрелбата на ATACMS е изключително прецизна", заяви експертът по международна сигурност проф. Румен Кънчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него руснаците ще бъдат принудени да изместят цялата си отбранителна инфраструктура с 300-400 км навътре в страната, което ще намали ефективността на ракетите "Искандер", а може и да не могат да стигат до фронтовата линия.

"Знаейки всичко това, Путин този път не се изказа за ядрено оръжие, но пусна ястребите около Кремъл, които казват, че е крайно време да използват ядрено оръжие. Те са пред дилемата дали да изместят военните си бази, летища и командни пунктове", посочи проф. Кънчев в "България сутрин".

По думите на Кънчев засега няма пряка опасност за България.

"Поляците се страхуват. Путин каза, че тези ракети не могат да бъдат току-така монтирани на украинска територия. Той каза: Имаме системи Storm shadow и ATACMS, които са произведени в НАТО. Имаме орбитална подготовка на американците и Великобритания. Самите разчети на ракетите не могат да бъдат управлявани от украински офицери. Следователно имаме цял комплект от НАТО. Ако това се случи, това означава война на Русия с НАТО. Трябва да разрешат Америка и Великобритания", заяви проф. Кънчев.

Според него се върви към даване на съгласие, но американците все още спират процеса за разрешение на удари по цели дълбоко в Русия. Байдън се притеснява не от атомното оръжие на Русия, а от ескалация на конфликта.

"За да се борят със Storm shadow, руснаците са поръчали специални ракети на Иран, които ги произвеждат. Стрелят на 120 км. Американското разузнаване е разбрало къде е заводът и че се готви производство за Русия. Ако Иран предаде първата пратка от 200 такива ракети, ще последват строги военни наказания за Иран", съобщи проф. Кънчев.

Експертът отбеляза, че Путин е съобразителен човек, който се е стреснал и върви мобилизация в пълен ход.

"На фронта Путин има около 800 хил. войници. Срещу тях украинската армия е между 900 хил. и 1 млн. войници и офицери. При този баланс никоя страна не е в състояние да нанесе поражение на другата. Путин прехвърля части от друго място, не от фронта. Източният фланг остава и Путин казва, че той трябва да изпълни своите задачи. Войниците вероятно им трябват за направление в Курск. Това не е случаен избор на украинския генерален щаб", разясни проф. Кънчев.

"Има понятие "стратегическа стабилност". Между две ядрени държави има такава, ако политическото и военно ръководство на всяка от тях е направило оценка, че ако нападне другата, ще понесе повече загуби, отколкото плюсове. Между САЩ и Китай няма стратегическа стабилност, защото тя е в полза на САЩ. Между Русия и Китай също няма стратегическа стабилност, защото Русия има превъзходство. Единствено има стратегическа стабилност между САЩ и Русия. Путин няма да се подведе, но десните ястреби хвърлят по една фраза. Путин не е толкова глупав, за да посегне към ядреното оръжие", коментира още гостът.

Вижте видео с целия разговор тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 142 Ти като си много умен не си ли забелязал,че руснаците не са спрели да удрят по Киев...или така ти оттърва.
140
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 125 Абсолютно точен коментар,на здравомислещ човек.Няма русофилия или русофобия,просто истина.
139
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Козарчета, отглеждате ли козички за дибелуту Кимчи? Няма козички, няма ракети!
138
1
 
1
 
! Отговори
Русоробчето преди 2 дни
Пасивно съм но съм много злобно и страстно
137
2
 
1
 
! Отговори
Русоробчето преди 2 дни
НАжмулил съм приемникът и чакам да получа сигнал. Ценни указания от Кремъл за това какво да говоря и каква реалност да приеме моето малко клето шиззо съзнание. А приемника се активира като се наведа пред Аллах и разтворя космитити бузки. Путин иконата ми е винаги отгоре на стената, а светия светих К О Р А Н е непосредствено под него. И така всеки ден по 5 пъти
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тоя "професор" покрай дрънканиците си поне да беше се сетил да каже, че ако Киев удари Москва с ракета, а те ще го направят, Путин ще отговори. Няма държавен глава, който да не реагира на удар по столицата му. В Москва военни обекти, или инфраструктура няма.
135
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Иран трябва да се удари и да се извади веднъж за винаги от геополитиката. Иран постоянно създава проблеми. Докато съществува Иран света ще е в напрежение постоянно.
134
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До ЧететеКво да четем? Ти от небето ли падаш? Дори и така да е било, да си чувал за УЛТИМАТУМ И предупредждения. И в обявяването на война си има етика, мизерници световни.
133
0
 
1
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 2 дни
До 136.....чичо ти Дам ще изпрати голия ти *** за пушечно месо на руснаците !!! Боже колко *** народ се е навъдил.....
132
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До До 128 Дори и така да е (което не е точно така) Защо Русия вероломно нападна, след като заяви на всеуслушание, че няма да напада? Справка: Всички т.н. български копейки и разбирачи, като ехо също повтаряха това по нашите медии и това е ПРОВЕРИМО И защо сега Западът е виновен на Русия?
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Прав е, имаше едни други много по-глупави които прибягнаха до него
130
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Цялата завеса пред Русия се свлече. Та6ак държава наложила ни Светата Инквизиция наречена комунизъм. Султанът ни спаси от Инквизицията, днес Чичо Сам ще ни избави от североизточната дивашка блатна Инквизиция. Мерси.
129
2
 
13
 
! Отговори
Натуту преди 2 дни
Обеща 2008 на Украйна да я приеме, но това няма никога да стане! Но използваха поканата като стръв за Украйна, а Украйна като стръв за Русия!Искаха да хванат голямата риба Русия, но ..тя е прекалено голяма за тях ;)
128
4
 
2
 
! Отговори
КРАВАРИН преди 2 дни
Копейките защо участват? Нали русия воювала с натуту! А и тая Урсула сигурно иска да и го изсyла, пак е тук! Иска нещо!
127
5
 
4
 
! Отговори
Промт глобал страйк преди 2 дни
Русия се страхува от военната стратегия "бърз глобален удар" там са и страховити неприхващаеми лонг рейдж хиперсоник уепън
126
5
 
15
 
! Отговори
Четете преди 2 дни
Тези който питат защо ли Русия нападна Украйна,да прочетат в нета,какво се случваше там от 2014г.За Донбас,за репресии те на руско езичните,за фашистите и маршовете и тн.и тн.
125
0
 
11
 
! Отговори
До 128 преди 2 дни
Върни 10 години тогава и ще видиш че в Украйна има война от 2014 година ;)
124
1
 
5
 
! Отговори
В Курска област преди 2 дни
бе ликвидиран главатарят на спецназа "Тбилиси" Георгий Роинишвили.
123
2
 
11
 
! Отговори
Джо и Стармър преди 2 дни
Още търсят достатъчно големи памперси да обявят война на Русия!
122
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За щастие в наше време всичко може да се провери със задна дата. Върнете две години и 7-8 месеца назад и вижте записи от интервюта на Захариева и самия Путин. Нито намек, че ще нападат Украйна. Дори Захариева казва: "Да не сме луди". Това се нарича само по един начин: ПОДЛОСТ а ПОДЛЕЦЪТ Е ВИНАГИ СТРАХЛИВЕЦ

Спонсорирани публикации