А къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата?

Някой проверява ли саковете от Турция, пита Андрей Чорбанов
18 сеп 2024 12:24, Петър Бойчев
50
А къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата?
Снимка БГНЕС

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства? Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН. Той коментира готовността на аптекарите да протестират срещу законопроекта за вендинг машини за лекарства и денонощни аптеки, предложен от "Възраждане" и минал на първо четене в НС миналата седмица.

Чорбанов припомни, че в страната има изключително много населени места без аптеки, а в половината областни центрове няма денонощно отворени такива.

"Изкушавам се да попитам фармацевтите къде бяха, когато затвориха всички малки аптеки в много от селата по различни причини. Факт е обаче, че в стотици села у нас няма никакви аптеки, което значи, че местните хора нямат достъп до най-елементарни лекарства", обобщи Чорбанов.

"Що се отнася до страховете на фармацевтите, че лекарствата ще се ползват безконтролно, не съм съгласен. Тези машини ще бъдат контролирани от аптеките, а не поставени от някакви случайни хора. Машините ще са собственост на аптеките. Най-важното е, че те ще бъдат заредени с лекарства, които не са по лекарско предписание. Иначе казано - най-базовите, основни лекарства, които човек може да си купи" обясни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Общество
Икономист: Инвестициите в България се увеличават
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
АХЕ преди 1 ден
И ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТъИМ, най добрите приятели на Россия????
26
0
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 1 ден
А къде бяха политиците, когато стотици села изчезнаха от картата? Изчезнаха и стотици училища, здравни служби...!!! Аптеката е частен бизнес и никой не прави такъв при гарантирана загуба.
25
3
 
4
 
! Отговори
АХЕ преди 1 ден
Абе михлюзи депутатски, ми тук прозира онзи ВАРНЕНСКИ Биклюк МАГАРЕШКИ дето само украински кинти са му у тиквунякя....То ВЪЗИЗРАЖДАНЕ са ОТ ВАРНА и МАЙ КОЦЕТО ТРЯБВА ДА СЕ НАРИЧА УКРАИНСКАТА КОПЕЙКА ВЕЧЕ..... И всички онези, които си мислят, че боя и прАдня става, не са разбрали. Социалното отношение струва пъри и социализмът го практикуваше, а не трибуквени варненски мушмуроци
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ами да сложат вендинг машини пред аптеките в града. Така ще продават дори и когато са затворени. Това според мен ще е добре за аптекатите също.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
То и в София денонощна аптека трудно се намира. Поне в нашия квартал няма. След 8 часа 20 часа трябва да палиш колата, да обикаляш града, да търсиш денонощна аптека за един парацетамол или аналгин. Ако те заболи зъб например.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Докторите същото ги очаква.:))
21
4
 
5
 
! Отговори
Предизборно Ала Бала преди 1 ден
Гусина, който така се натяга предизборно с идеята белким някоя баба да се обърка да гласува за тях, трябва да е наясно, че на сила хубост не става. Демек, ако стойността на машината и избиването й не може да се случи за нормален период от време, то няма как някой да си хвърли парите на вятъра. Същия ако иска, да брои 150к евра за тази машина, още куп кинти да я напълни и да чака печалба от селото на баба ми с има-няма 500 човека. Тези неща се правят по друг начин и не предизборно...
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Еее, съгласиха се на всичко електронно, сега хората по провинцията да нямат достъп до обикновени лекарства, както и хората по големите населени места да търсят дежурни аптеки, вместо да си купят от автомата аналгин. Загрижени били за хората, но е-рецепти приеха, за да не може и лекарство да си купят в провинцията. Джобът им щял да е по тънък, е да бяха мислили преди това, всичко електронно е така. Скоро може да няма нужда от тях а само автомати да има.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И без това като отидеш на лекар, ти казват "нищо ти няма, ще пиеш един парацетамол". Нека тогава поне да можеш да си го купиш, ако и да е от машина. А не да пътуваш болен до не знам си къде, пък я оживееш - я не.
18
0
 
6
 
! Отговори
НаПълно НеФаксиниран преди 1 ден
ако имате Нужда от Лекарства - вече сте Загубили Играта!
17
3
 
23
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 ден
От както дойде Промяната махнаха и много банкомати по селата. Педи 4 години имаше банкомат и в нашето и в съседното село. Но ги махнаха. Сега най-близкия банкомат е в града на 25 км. Това го направиха защото Асен Василев каза всички плащания да са с карта, а не в брой. Проблема е че магазина в нащето село неможе да се плаща с карта. Само в съседното село има супермаркет и там може. А и за пенсиите сега ходим да ги теглим от града. А за аптека дори и не си мечтам да има.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
По медиите ни заливат с реклами на лекарства същите тези аптекарски мафии. Трябва да им се спрат рекламите на тези досадни измамници и крадци.
15
2
 
21
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 ден
С ВЕНДИНГ МАШИНИТЕ СЕ СПИРАТ СХЕМИТЕ НА ДОКТОРИТЕ С АПТЕКИТЕ. ИСКАМ НАВСЯКЪДЕ ДА ИМА ВЕНДИНГ МАШИНИ, ОСОБЕНО В СЕЛАТА
14
7
 
4
 
! Отговори
Абе Чорбан Торбалан преди 1 ден
Защо чалга шефа ти не изнася концерти в малките населени места и там слушат турбо чалга
13
5
 
26
 
! Отговори
Асклепий преди 1 ден
Аптекарска мафия. Пазят си печалбите.Разходете се малко извън гръцките плажове. Отидете по пазарите и магазините в нормалните европейски държави.Ще видите и автомати за лекарства по улиците. Ще видите и до касите в големите хранителни магазини аспирин, патацетамол и други базови лекарства.Никой не говори да се продават извън аптеките антибиотици и сънотворни. Няма да го видите никъде. Но да ревеш за най елементарни лекарства, че без аптекар не може е началство.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Хоремагът да стане хореаптемаг.
11
4
 
19
 
! Отговори
THE BEST преди 1 ден
А защо веригите не отворят аптека в малките населени места???? Нали се издържат от аптеките в големите градове???? Много интересен въпрос.... Или самите млади фармацевти не им се ходи на село....
10
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Аптеки и банки затварят в малките населени места. Няма далавера, няма банка и аптека. Това е капитализмът. Ограбват таксички от банковите сметки, изнасят милиарди на Запад и ни дават това като "демокрация". Демокрация няма, има капитализъм. Капитализмът не е демокрация.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
През социализма в напия областен град имаше не повече от 5-6 аптеки, сега са вероятно около 20, значи печелят, въпреки че населението намалява. Превръщането на здравето в стока довебда единствено до хронично болно население, въобще възторгът от пазарната икономика е крайно време да се поохлади.
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
на нивото на дон Чалгаре, къде са стимулите да се подържа аптека в малките населени места, разходите са едни и същи, но оборотите различни. Да опазим страната от некомпетентните чалгари като товачка, само на държавна заплата и всичко му се струва лесно.

Спонсорирани публикации